X

Ghidul utilizatorului de iPhone incepator

Avand in vedere ca numarul utilizatorilor de iPhone din Romania a crescut simtitor in ultimele luni, mi s-a cerut in repetate randuri sa fac un post in care sa vorbeste despre cateva aplicatii/setari utile unui utilizator la inceput de drum.

De la bun inceput o sa va spun ca acest post se adreseaza celor care au facut sau doresc sa faca jailbreak telefonului. Pentru cei care nu doresc sa faca, imi pare rau dar majoritatea lucrurilor interesante se petrec de cealalta parte a baricadei.

In primul rand daca aveti telefonul in mana si doriti sa ii faceti jailbreak, va recomand sa utilizati blackra1n pentru ca din punctul meu de vedere este cel mai simplu de folosit si stabil program pentru jailbreak existent in momentul de fata :  tutorial pentru jailbreak folosind blackra1n.

In al doilea rand, daca doriti sa deblocati telefonul, aveti 2 optiuni : fie folositi tutorialul acesta pentru a instala ultrasn0w daca aveti baseband 04.26 si ati facut jailbreak cu un custom ipsw; fie folositi blacksn0w in cazul in care ati facut jailbreak folosind blackra1n : tutorial deblocare blacksn0w Windows, Mac.

Bun, acum ca am trecut de partile tehnice, ajungem la primul lucru pe care vi-l recomand sa-l faceti imediat dupa jailbreak :  modificarea fisierului unde aveti setarile pentru Internet pentru a nu va trezi cu cost suplimentar fara sa stiti de unde. iPhone are obiceiul sa se conecteze de unul singur la internet uneori. Pentru a face asta trebuie sa urmati mai intai tutorialul acesta daca ati facut jailbreak cu blackra1n, apoi acesta.

Ok, acum ajungem la alt punct sensibil al telefonului, bateria. Fiind la inceput probabil ati auzit doar povesti, insa va spun si eu, bateria este destul de slaba asa ca iata recomandarile mele pentru a prelungi cat mai mult viata bateriei : setati luminozitatea ecranului cat mai aproape de minim, lasand activata optiunea auto-brightness, inchideti WiFi-ul cand nu il folositi, inchideti Location Services(GPS-ul) cand nu il folositi, nu folositi telefonul pe 3G decat daca droiti sa navigati pe internet, dezactivati Push-ul daca nu va este necesar(este un MARE mare consumator de energie). Cam astea ar fi setarile pe care le folosesc eu si in functie de utilizare pot scoate undeva intre 5-7 ore  de utilizare si vreo 2-3 zile standby.

De la setari trecem la aplicatiile utile, din punctul meu de vedere, si totodata necesare, pe care de altfel le instalez dupa fiecare jailbreak. Excludem Cydia care se o instalat obligatoriu din aplicatia blackra1n daca ati facut jailbreak cu blackra1n. Incepem cu SBSettings, o aplicatie extrem de utila din punctul meu de vedere pentru ca va faciliteaza accesul extrem de usor catre unele functii importante alte telefonului. Aplicatia se instaleaza din Cydia, si poate fi deschisa printr-un swipe(miscare cu degetul stanga-dreapta) in partea de sus a ecranului. Va aparea un meniu drop-down in care veti avea cateva butonase denumite toggles, care va permit sa : dezactivati/activati 3G/Edge, GPS-ul, Bluetooth-ul, WiFi-ul, Airplane Mode, SSH, sa setati luminozitatea ecranului, sau sa inchideti anumite procese. Daca dati o raita prin setari veti descoperi si alte functii cum ar fi : baterie numerica(daca nu aveti 3GS), posibilitatea de a schimba formatul orei, swipe mai sensibil, etc. A doua aplicatie destul de folositoare este Install0us, care poate fi instalat tot din Cydia, va permite sa instalati aplicatii crack-uite de pe site-ul appulo.us, pentru tutoriale just ask. A treia aplicatie este Mobile Terminal, care va ajuta sa instalati fisiere de tip .deb si va permite sa schimbati parola root a telefonului, un lucru extrem extrem de important pe care-l recomand tuturor. O a patra aplicatie pe care eu o consider importanta este Privacy, care interzice telefonului sa trimita informatiile voastre catre anumite firme creatoare de aplicatii pentru iPhone.

Cam astea sunt aplicatiile necesare pe care le instalez dupa fiecare update,, nu instalez prea multe pentru ca, veti descoperi si voi mai incolo, multe aplicatii si jocuri distrug sistemul si omoara bateria.

Cateva aplicatii utile acum. Prima pe care o s-o amintesc este iCab Mobile, un browser foarte bun, care inlocuieste 100% Safari-ul iPhone-ului, si este aproximativ de 2 ori mai rapid decat acesta. A doua, pentru Twitter, este Twitterific Premium, o aplicatie foarte usor de folosit care ofera toate elementele necesare unui utilizator de Twitter. A 3-a este iGo My Way, o aplicatie de navigatie pe care eu cel putin o consider a fi cea mai buna pentru Romania. Are cele mai complete harti si GPS-ul se comporta mult mai bine din punctul de vedere al localizarii decat in Navigon. Alta aplicatie foarte utila este SnapTap pentru ca va da posibilitatea sa faceti poze folosind butoanele de volum. SysInfoPlus este o aplicatie care va ofera detalii despre telefonul vostru : ram, cpu, baterie, memorie libera, retea, etc. Este foarte utila atunci cand va incarcati telefonul, pentru ca in momentul in care telefonul va arata eronat ca bateria este incarcata 100%, dar acest lucru nu este adevarat deoarece telefonul inca accepta incarcarea bateriei, cel putin asa spune aceasta aplicatie, si va afisa cand bateria este incarcata mesajul Fully Charged. Am si o aplicatie pentru cei care fac multe poze, Snapture se numeste si va ofera o multitudine de optiuni pentru a face poze. Si last but not least, Appbox Pro, o aplicatie extrem extrem de utila, care aduce pe telefonul vostru o serie intreaga de optiuni si gadget-uri care in mod normal lipsesc in comparatie cu alte telfoane: detalii privind bateria si procesele ce pot fi indeplinite pana la consumare, traducator, curs valutar, transforma telefonul intr-o lanterna, rigla virtuala, calendar mai complex, google books si multe multe altele.

Cam astea sunt recomandarile mele, dupa cum vedeti nu-mi incarc telefonul cu zeci de aplicatii/teme/etc pentru ca asta ar insemna sa il incarc zilnic. Feritiva de Winterboard/BossPaper deoarece consuma bateria extrem extrem de repede, totodata evitati sa instalati multe aplicatii/jocuri in telefon pentru ca riscati sa va “suparati” telefonul si o sa ceara restore imediat.

Daca aveti recomandari/intrebari/orice fel de alte sugestii va rog sa le lasati prin intermediul comentariilor, sper sa va fie de folos acest mic ghid.

This post was last modified on nov. 2, 2019, 11:47 PM 23:47

Disqus Comments Loading...