X

Te lasa Orange fara internet in mod abuziv?

Un articol din editia online a ziarulul Capital scris astazi starneste discutii controversate cu privire la Orange si la clauza prevazuta in contractele pentru furnizare de internet mobil care prevede ca operatorul isi rezerva dreptul de a restrictiona accesul anumitor utilizatori la serviciul de internet in cazul folosirii abuzive a acestuia. Articolul din ziarul Capital se refera strict la iPhone de parca iPhone-ul este singurul telefon care poate face trafic de mare viteza prin intermediul retelei 3G. Ziaristul de la Capital nominalizeaza folosirea iPhone-ului ca modem pentru PC sau folosirea serviciilor VOIP de la Skype de exemplu ori transferarea fisierelor de tip torrent ca principal motiv pentu suspendarea accesului la internet. Articolul continua cu o declaratie a lui Dorian Odiatiu, director de marketing la Orange Romania care explica ca acest tip de trafic in cazuri extreme poate duce la congestionarea unei retele si asa aproape sufocata uneori de traficul facut si de restul terminalelor mobile cu capabilitati 3G, fapt care, in situatii extreme, ar putea duce la restrictionarea accesului la internet, insa doar a utilizatorilor de iPhone? Eu cred ca NU! In primul rand banda fiecarui utilizator se aloca dinamic in functie de cat de solicitata este reteaua, in al doilea rand traficul pe terminalele mobile(indiferent care sunt acestea) este limitat la 3.6 mbps, in al treilea rand Orange are in oferta o gama larga de telefoane capabile sa faca aceleasi lucruri ca si iPhone-ul, asa ca de ce doar posesorii de iPhone

ar fi deconectati? De ce nu si cei cu HTC, Toshiba, Samsung? Sincer sa fiu habar nu am, poate stie baiatul de la Capital.

Clauza contractuala care prevede restrictionarea accesului la internet in cazurile in care actiunile tale ar putea pune in pericol integritatea retelei exista in orice contract de furnizare de servicii internet. RDS, UPC, Clicknet, Vodafone, toate au asemenea clauze contractuale care mie cel putin mi se par normale pentru ca furnizorul serviciului trebuie sa isi apere reteaua avand in vedere ca probabil sunt sute de mii/milioane de oameni care folosesc acest serviciu. In articol se vorbeste despre faptul ca Orange poate controla sa verifice daca se fac abuzuri, foarte corect, are dreptul sa verifice daca se downloadeaza de pe torrente in prostie si poate restrictiona accesul celui care face asta pentru ca este ilegal sa downloadezi de pe torrente. Este adevarat deasemenea ca si in SUA au fost discutii legate de AT&T si faptul ca reteaua lor 3G nu face fata traficului facut de utilizatorii de iPhone insa nu am auzit scandaluri despre deconectari ci doar caderi ale retelei, prefera sa o lase sa moara toata pentru toti decat sa deconecteze cateva sute de mii abuziv.

In final, nu sunt fan Orange insa articolul acesta mi se pare targetat spre a distruge imaginea Orange pentru ca acele clauze se aplica la orice contract de internet mobil pentru orice telefon din ofera Orange, nu doar la iPhone.

This post was last modified on nov. 3, 2019, 12:02 AM 00:02

Disqus Comments Loading...