Imi vine greu sa o spun dar Steve Jobs avea 100% dreptate in privinta flash-ului pe telefoanele mobile, implementarea flash-ului in sistemele de operare pentru telefoanele mobile duce la o scadere drastica a performantei acestora in timpul navigarii pe internet, si desigur contribuie enorm de mult la scaderea autonomiei bateriei. Nu ma credeti? Uitati-va la cele 2 filmulete din acest articol si va veti convinge siguri cat de “util” e flash-ul pe Android 2.2 Froyo.
Android 2.2 Froyo este un sistem de operare rapid, cu un browser si mai rapid insa daca adaugam si flash-ul in ecuatie atunci experienta de navigare pe internet este redusa la zero deoarece flash-ul “sugruma” Nexus One-ul, un device foarte puternic din punct de vedere hardware. Observati ca atat timp cat flash-ul este activat in browser continutul se incarca extraordinar de greu iar navigarea prin pagina devine extrem de greoaie, asta in conditiile in care vorbim despre noul flash 10.1 facut special pentru terminale mobile si desigur un device cu procesor de 1Ghz si 512MB RAM. Dupa dezactivarea flash-ului Nexus One isi revine si viteza de navigare pe internet/navigarea prin pagina devine extrem de rapide, mult mai rapide decat pe iPhone 3GS/HTC HD 2.
Steve Jobs a tunat si a fulgerat la adresa celor de la Adobe acuzandu-i ca flash-ul este prost facut, necesita foarte multe resurse, cauzeaza foarte multe erori si in momentul de fata implementarea sa in iPhone OS ar avea un impact extrem de negativ asupra experientei de navigare pe internet. Guess what? Avea dreptate! Tot ce a spus Steve Jobs despre flash se regaseste in filmuletele amintite de mine anterior, flash-ul omoara un smartphone din toate punctele de vedere, si sincer sa fiu ma simt mult mai bine ca iPhone-ul NU are flash, desi poate ar fi trebuit sa avem macar optiunea de a alege daca dorim sa il folosim sau nu.
So, pana una alta asteptam sa creasta HTML5-ul deoarece flash-ul e in deriva si Adobe nu se va grabi sa il salveze.