Stiu ca acest review e tardiv, insa datorita unor ezitari in luna iunie am reusit sa achizitionez un iPhone 4 abia la sfarsitul lunii iulie si l-am primit sambata seara, deci am avut doar o zi la dispozitie pentru a ma familiariza cu el inaintea acestui articol. Probabil multi dintre voi au auzit si prin alte review-uri ce voi spune eu in acest articol, insa pentru ca am primit multe cereri de review imi voi impartasi experienta(de o zi) cu iPhone 4.
Prima impresie
Intotdeauna conteaza iar eu am fost placut surprins de design-ul terminalului iPhone 4 inca de la prima sa aparitie pe gizmodo.com. Am vazut terminalul in zeci de filmulete si sute de poze insa abia cand l-am tinut prima oara in mana mi-am dat seama cat de mare este diferenta intre vechiul design al iPhone 3G/3GS si cel al iPhone 4. iPhone 4 este intr-adevar mai patratos, nu are acelasi spate ondulat care parca se muleaza mai bine in mana(poate unora le va fi putin mai greu sa se obisnuiasca cu el insa o veti face si veti uita de vechiul terminal), insa va veti obisnui cu noua forma destul de usor si nu vi se va mai parea atat de ciudat cand il tineti in mana. Per total design-ul telefonului imi place, este diferit insa eu unul imbratisez schimbarea si ii felicit pe cei de la Apple pentru curajul de a trece la un nou design.
Apple a refacut si cutia in care vine telefonul iPhone 4 si puteti vedea in poza de mai jos diferenta dintre vechea cutie pentru iPhone 3GS si cea noua pentru iPhone 4. iPhone 4 vine intr-o cutie mai mica dar aduce mult mult mai multe lucruri.
Ecranul
Multe multe intrebari legate de ecranul telefonului: daca e mai bun decat cel de pe iPhone 3GS, daca se vede mai bine, daca m-a dat pe spate, etc. La prima vedere nu am fost uimit de Retina Display, era intr-adevar o diferenta insa abia cand am inceput sa umblu prin aplicatii, sa incarc pagini web, am realizat cat de mare este aceasta diferenta intre ecranul de pe iPhone 3GS si iPhone 4. In cateva cuvinte e trecerea de la un monitor CRT de 17″ la unul LCD de 22″ sau diferenta intre a viziona un film in format Xvid si unul in format 720p. Asta am realizat dupa ce am observat cat de clare sunt fonturile, cat de bine se vad imaginile in unele jocuri, cat de clar pare acum continutul unei pagini chiar si cand nu e dat zoom. De curiozitate am copiat un film pe telefon si am constatat ca noua tehnologie implementata face practic grea diferentierea intre ecranul meu de 22″ si cel al iPhone-ului, in ceea ce priveste calitatea imaginii(vorbesc desigur de un 720p).
Pe scurt Retina Display isi merita banii pentru ca ecranul telefonului “prinde viata” si imaginile afisate sunt cu mult mult mai clare decat la orice alt iPhone. Sunt foarte multumit de ecran, atat de multumit incat il voi recomanda oricarei persoane care cauta un telefon cu ecran ce are performante apropiate de cele AMOLED.
Nu va recomand sa ii aplicati o folie InvisibleSHIELD deoarece are un efect negativ asupra calitatii imaginii afisate pe ecran. Totul pare mai “sters” decat atunci cand ecranul nu e acoperit. Daca doriti sa ii aplicati o folie atunci va recomand sa cautati una foarte foarte clara altfel perdeti din “magia” Retina Display.
Performanta
In ceea ce priveste performanta trebuie sa va spun ca iPhone 4 este mai rapid, nu cu mult insa in definitiv mai rapid decat iPhone 3GS. Spun asta pentru ca intr-o zi de folosire nu am reusit sa fac ceva de 2 ori mai repede decat pe un iPhone 3GS. E adevarat ca : Cydia se incarca mult mai repede, paginile web se incarca mai repede, aplicatiile se deschid mai repede, lucrul in sistem e ceva mai lejer; insa am intampinat lag atunci cand foloseam aplicatia camera si ieseam din ea, uneori cand ieseam din aplicatia Phone, deci totusi telefonul e “gatuit”. Unii spun ca rezolutia mare necesita putere de procesare mai multa decat pe iPhone 3GS si de aceea sporul de performanta nu e chiar atat de mare. Nu stiu care e adevarul insa iPhone 4 este indeajuns de rapid incat sa merite trecerea de la 3GS.
Camera
Camera m-a uimit inca de la bun inceput, chiar de cand am vazut primele poze(presupus modificate) facute cu camera de 5 megapixeli din iPhone 4. Pozele sunt mult mult mai bune decat cele facute cu iPhone 3GS, de filmarea video 720p nici nu mai spun, claritate cat se poate si calitate mult mai buna decat la 3GS si chiar decat la alte smartphone-uri cu camere de 5 megapixeli.
Flash LED-ul este puternic, lumineaza bine si isi face treaba in timpul filmarii pe timp de noapte, dar si atunci cand faceti poze. Practic becul e indeajuns de puternic incat sa nu va permita sa va uitati la el timp indelungat, deci nu e chiar atat de slab pe cat il credeau unii.
Camera frontala e destul de buna, nu va asteptati la cine stie ce calitate insa in conditii de luminozitate buna scoate poze decente, in fond ea a fost pusa acolo pentru a permite folosirea functiei FaceTime la o rezolutie relativ scazuta. Aplicatia Camera va permite sa alegeti camera frontala pentru a face poze, deci nu trebuie sa va mai intoarceti telefoanele cand vreti o poza cu iubita/iubitul.
FaceTime
E activata, nu am folosit-o insa vreau sa va spun ca activarea m-a costat 12 centi, adica costul unui SMS international trimis probabil catre serverele Apple.
Pierderea semnalului
Aceasta problema am acoperit-o in articolul de ieri si nu am ce sa mai adaug la ea. Problema exista insa nu e chiar atat de grava precum spune toata lumea. Va recomand sa cumparati iPhone 4 fara grija, iar daca problema cu antena era singurul lucru care va tinea inapoi atunci uitati de el si cumparati telefonul. Daca asteptati vreo “rezolvare” miraculoasa de la Apple atunci aveti mult de asteptat pentru ca Apple nu va rezolva absolut nimic.
Ma gandeam ca kitul InvisibleSHIELD cu folii pentru antena ar rezolva problema cu pierderea semnalului insa din pacate nu e asa, telefonul pierde semnal chiar si cu aceste folii instalate deci nu va cumparati kitul pentru asa ceva. Cand tin telefonul in palma semnalul scade insa cand pun degetul nu scade, si problema e de la faptul ca foliile nu acopera in totalitate antena ci doar in proportie de 98%, astfel ca ramane cate 1mm descoperit pe fiecare parte a bandei InvisibleSHIELD. Cand acoperiti cu palma faceti contact pe suprafata aia minuscula si pierde semnal, cand puneti doar un deget nu se intampla nimic, deci InvisibleSHIELD = fail.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WRuDQZwNljQ[/youtube]
Calitatea constructiei
Am auzit foarte multe povesti cu terminale iPhone 4 care s-au zgariat din senin sau care s-au crapat la scapare asa ca am fost foarte atent sa nu-l zgarii/sparg pana i-am montat InvisibleSHIELD-ul. Datorita sticlei montate pe spatele telefonului, acesta devine ceva mai alunecos asa ca aveti grija cu el sa nu va alunece din mana sau de pe unde il puneti. In rest, are un aspect foarte placut cu sticla, arata mult mai bine decat cu vechiul plastic. Combinatia dintre aspectul metalic al antenelor/butoanelor si sticla de pe fata/spate este reusita, mie imi place si voi va veti obisnui cu ea daca pana acum nu v-a atras.
Butoanele au fost modificate insa va veti obisnui rapid cu noua forma rotunda a celor de volum, dar probabil veti avea probleme cu butonul “Silent” care e destul de greu de folosit pentru ca e destul de micut.
Conectivitate
Aici totul depinde de reteaua WiFi sau conexiunea de date la care sunteti conectati in momentul folosirii internetului, deci ar di de prisos sa spun acum ca telefonul e foarte rapid/sau nu pentru ca rezultatele difera de la o persoana la alta/de la o zona la alta. Eu am observat o usoara imbunatatire a vitezei de download prin WiFi si cam atat, pe 3G nu am incercat inca dar cand voi incerca voi da detalii.
Cartela Micro-SIM
Desigur ca nu aveam o cartela Micro-SIM acasa pentru ca nu puteam lua asa ceva de la Orange deoarece am abonament si operatorul nu permite decat folosirea unei singure cartele per telefon, asa ca mi-am confectionat singur cartela prin taierea celei originale de la Orange, iar rezultatul il aveti in imaginea de mai jos. Operatiunea a durat aproximativ 5 minute si am folosit un cutter, o foarfeca si o pila pentru a da contur cartelei astfel incat ea sa incapa in locas. Ca si model am folosit o cartela Micro-SIM de la operatorul 3 Italia, evitand astfel taierea defectuoasa a unei cartele.
Auzisem ca pachetul vine fara cheita de scos SIM tray-ul, ei bine nu e adevarat, vine si cu acea cheita. Dupa ce gasiti acea cheita va trebui sa va chinuiti putin sa scoateti tray-ul pentru ca Apple l-a montat bine acolo si necesita putin mai multa forta decat la iPhone 3GS.
Autonomia bateriei
Aici nu va pot spune prea multe deoarece am testat telefonul doar o singura zi si nu am apucat sa il trec prin cateva cicluri de descarcare completa. Totusi am observat ca pe masura ce il foloseam bateria scadea destul de putin si timpii de utilizare erau cam asa : la 3GS – 30 de minute = 10% iar la iPhone 4 30 de minute = 6%. O imbunatatire evidenta a autonomiei bateriei insa mai mult de atat nu va pot spune deocamdata, voi reveni cu alte informatii pe masura ce il voi folosi mai mult.
Multimedia
iPhone 4 este printre altele si un multimedia device insa din pacate nu am putut testa prea mult acesta aspect ieri, totusi am observat ca sunetul se aude ceva mai puternic(decat la iPhone 3GS) atat in difuzorul de sus cat si in cel de jos. Nu stiu daca si atii au intampinat aceeasi diferenta insa din ce am observat eu difuzorul de la iPhone 4 este ceva mai bun.
Am apucat ieri sa teztez un film, mai exact am incarcat in YXflash si Oplayer un film 720p in formatul original .avi, deci nu formatul .mp4 pe care il accepta iTunes. Rezultatul a fost semi-dezamagitor, adica filmul ruleaza la un framerate decent insa nu suficient de bun incat sa pot spune ca iPhone 4 reda bine filme in format 720p. Redarea era greoaie, era lag si sunetul ramanea in urma, deci pentru a vedea un asemenea film pe iPhone 4 trebuie mai intai convertit in format .mp4.
Mod de utilizare
Voi explica acum procedura ce trebuie facuta dupa ce deschideti telefonul pentru a il putea folosi corect. Dupa ce il porniti/activati in iTunes, trebuie sa il inregistrati cu contul vostru din iTunes AppStore. Adica iTunes va cere sa inregistrati telefonul cu datele voastre si va recomand sa faceti acest lucru pentru ca fara aceasta inregistrare(probabil) nu veti putea folosi unele functii ale telefonului. Spre exemplu pana sa imi inregistrez telefonul eu nu am putut folosi reteaua WiFi din casa(iar dupa inregistrare telefonul s-a conectat singur la ea) si nici nu puteam suna. Deci, inregistrati-l pentru ca nu aveti nimic de pierdut.
Cum l-am cumparat
O alta intrebare la care am raspuns de cateva zeci de ori, dar o voi explica iar pentru ultima oara : am achizitionat telefonul din Apple Store Online Italia pentru 659€ cu un card romanesc insa cu adresa si datele de contact ale unei persoane din Italia. Deci banii au fost luati dintr-un card de la o banca din Romania(card VISA) insa telefonul a fost livrat in Italia si a fost adus in Romania de catre persoana respectiva. Deci nu am comandat direct in Romania, deocamdata nu se poate face acest lucru din nici un Apple Store Online din lume.
Apple are obiceiul de a retrage banii pe produs ceva mai tarziu, mie mi-a retras banii la 4 zile dupa livrare deci daca achizitionati un produs dintr-un magazin online Apple asteptati sa va retraga ei banii si nu va grabiti sa ii pacaliti retragandu-i voi.
Concluzii
iPhone 4 – un telefon care nu te da pe spate din prima insa dupa ce incepi sa il folosesti descoperi ca a meritat investitia si nu vei vrea sa te mai intorci la vechiul iPhone 2G/3G/3GS. Eu unul sunt foarte multumit de achizitie si voi scoate la vanzare vechiul 3GS in viitorul apropiat pentru ca am trecut(in sfarsit) la ceva mai bun. Problema cu pierderea semnalului e neglijabila si nu va afecteaza folosirea de zi cu zi a telefonului, deci nu va speriati de ea.