iCloud este unul dintre cele mai importante servicii lansate de Apple in ultimii ani deoarece muta toate operatiunile de sincronizare a dispozitivelor noastre direct pe serverele Apple. La revedere iTunes, la revedere calculator, acum totul este disponibil “in nor” pe serverele Apple folosind iCloud. Avem posibilitatea de a sincroniza prin iCloud toate datele din terminalul nostru : poze, clipuri video, mailuri, contacte, documentel, setarile din iOS, informatiile din aplicatii, wallpaper-uri, absolut tot. Partea cea mai buna este ca tot ceea ce sincronizam noi cu iCloud este automat disponibil pe orice alt iDevice sau Mac deci putem instala pe alt terminal aplicatiile noastre cu informatiile salvate, putem copia muzica, putem accesa pozele facute, avem posibilitatea de a vedea orice oriunde fara restrictii. iCloud este gratuit pentru toti utilizatorii, inregistrarea pentru folosirea serviciului se face cu un Apple ID si pentru inceput toti avem 5 GB gratuiti pe viata. Apple ofera totodata posibilitatea de a face si o adresa @me.com gratuita deci de indata ce iOS 5 va deveni public ar fi bine sa va grabiti in a va inregistra una.
In meniul Settings din iOS avem un submeniu iCloud in care avem listate toate aplicatiile din sistem pentru care putem face backup plus inca 2 meniuri. Pentru backup la aplicatii avem doar optiunea de a seta on/off backup-ul si nimic mai mult din pacate. In primul meniu numit Accound avem listate optiunile pentru contul nostru iCloud plus informatii despre tipul abonamentului iCloud si informatii despre adresa de mail atasata contului iCloud. Cel de-al doilea meniu numit Storage & Backup ne duce la informatiile despre spatiul disponibil in contul nostru iCloud, o optiune de a cumpara mai mult spatiu plus o optiune de a face automat backup terminalului nostru.
Un backup pentru 100MB de date a durat in jur de 10 minute la mine pentru ca am o conexiune ce face upload cu doar 2Mbits insa probabil pe RDS lucrurile se vor misca mai rapid. Din pacate nu am reusit sa accesez optiunea care permite achizitionarea de spatiu suplimentar din cauza unor erori ale serverelor Apple.Din meniul Storage & Backup putem accesa un sub-meniu numit Manage Storage care ne afiseaza toate backup-urile salvate pentru terminalele noastre. Eu am salvat doar unul pentru iPhone 4 si accesandu-l ajung la un alt meniu unde imi sunt afisate informatii despre marimea backup-ului, informatiile salvate in backup, o estimare privind marimea urmatorului backup plus am optiunea de a sterge backup-ul pe loc.
Cam atat despre iCloud, este o solutie completa pentru salvarea informatiilor din terminalele noastre, imi place ca este accesibil de oriunde si cred ca il voi folosi cu terminalele mele. Practic acum nici nu mai trebuie sa folosesc iTunes pentru ceva din moment ce toate informatiile din aplicatiile mele sunt salvate onlne, pozele sunt salvate tot online, documentele, notitele si emailurile la fel, deci pentru mine iTunes devine nefolositor in momentul de fata. Probabil voi veti simiti aceeasi usurare in toamna cand iCloud si iOS 5 vor fi lansate oficial.
This post was last modified on iun. 7, 2011, 2:17 PM 14:17