iOS 5 – performante si autonomia bateriei

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2Oi9BG6wDwg[/youtube]

Aseara v-am publicat clipul video de mai sus care prezinta cel mai bine modul in care functioneaza iOS 5 pe iPhone 4 si iPhone 3GS. Eu am instalat iOS 5 acum 2 zile si pot sa spun ca l-am folosit cu succes pentru tot ceea ce faceam inainte cu iOS 4.3.3. In mare iOS 5 functioneaza cam la fel precum in acel clip video, exista desigur si unele probleme cu blocaje ale aplicatiei Settings sau deschidere greoaie a unor apeluri ori a meniurilor din iCloud insa in mare totul se misca bine in beta 1. Comparand cu iOS 4.3.3, pozele si filmele sunt inregistrate la fel de repede, aplicatiile sunt instalate la fel de repede, activarea optiunilor din meniuri se face la fel de repede, navigarea prin meniuri/paginile din Springboard se face la fel de repede, paginile in Safari se incarca la fel de repede, practic e ca si cum as avea iOS 4.3.3 insa cu o multitudine de functii noi. Meniul de trimitere a mesajelor pe Twitter se misca extrem de greu si 2 lucruri m-au deranjat foarte tare : blocajul aplicatiei Settings care abia dupa vreo 20 de secunde se inchide singura si isi revine; greutatea cu care este deschisa interfata telefonica atunci cand raspunzi la un apel, motiv pentru care am activat speaker-ul cu obrazul de cateva ori. Desigur ca problemele acestea se rezuma doar la telefonul meu si probabil altora nu le apar.

Primul lucru pe care il veti observa dupa instalarea iOS 5 este ca la partea de design Apple a modificat putine lucruri iar cele mai importante sunt: o iconita noua pentru aplicatia iPod care acum se numeste Music, o noua aplicatie Video in care sunt afisate clipurile video, un nou design pentru butoane si un nou design pentru aplicatia iPad si cam atat. Avem acelasi model de meniuri, aceeasi afisare a aplicatiilor din Springboard, acelasi layout general cu care suntem toti familiarizati si care functioneaza atat de bine. Probabil optimizarea iOS-ului cu acest design este si principalul motiv pentru care iOS 5 functioneaza atat de bine pe iPhone 3GS si iPhone 4 iar eu sper doar ca Apple sa nu le limiteze performantele de indata ce iPhone 5 va fi disponibil.

Bun, cu performantele ne-am lamurit, dar oare cum se descurca iOS 5 cu autonomia bateriei? Din pacate nu am vesti imbucuratoare pentru voi deoarece iOS 5 “mananca baterie pe paine” daca e sa vorbim in termeni populari. La mine autonomia a fost afectata intr-o proportie de 10 – 20%, adica autonomia bateriei s-a diminuat cu aproximativ 10 – 20%. Daca pe iOS 4.3.3 ajungeam cam la 5:30 ore de usage, in iOS 5 ating undeva pe la 4:30 – 5 ore de usage asta in conditiile in care folosesc terminalul cu Push activat si in acelasi mod precum in iOS 4.3.3. Avand in vedere ca iOS 5 aduce atatea optiuni noi plus sincronizare automata a aplicatiilor si sincronizare automata cu iCloud este normal ca autonomia sa fie afectata daca terminalul se conecteaza in mod constant la iCloud. Din pacate pentru unii autonomia a fost afectata chiar si mai mult, unii ramanand fara bateriei in 5 – 6 ore de la incarcare fara sa foloseasca terminalul tot timpul. Pentru aceasta problema o posibila rezolvare ar putea consta intr-un restore si setarea terminalului ca nou dupa restore dar pentru unii nici asa nu a fost imbunatatita autonomia. Eu recomand si dezactivarea Ping din Settings>General>Restrictions insa este posibil sa nu va ajute prea mult. Pe forumurile celor de la Apple exista foarte multe persoane care reclama acelasi lucru si presupun ca beta 2 va iesi curand si va rezolva problemele.

Cam atat despre iOS 5 si performantele sale, eu unul sunt foarte multumit de el, se poate si mai bine dar pentru asta exista iPhone 5 si o versiune beta cu mai putine buguri.