Incepand de astazi compania Apple are oficial un nou lider, Tim Cook – fostul COO si CEO interimar in reperate randuri. Tim Cook are 50 de ani si o experienta indeajuns de mare in spate, fiind angajat atat al Compaq cat si al IBM inainte de a fi recrutat de catre Steve Jobs in cadrul companiei Apple. Tim Cook a fost pana ieri COO-ul companiei Apple si nu de putine ori a fost laudat pentru maniera in care a schimbat si implementat noul mod de organizare si functionare a companiei Apple de-a lungul anilor.
Tim Cook a condus cu o “mana de fier” departamentul operational al companiei, fiind cel care a luat decizia mutarii productiei in China, fiind cel care a reusit sa reduca semnificativ costurile de productie, transport si livrare a produselor, fiind cel care a contribuit extrem de mult la cresterea profitabilitatii companiei. In mandatul lui Tim Cook Apple si-a schimbat fundamental modul de operare si fara el probabil astazi compania nu ar fi ocupat locul 2 in topul celor mai valoroase companii din lume in baza capitalizarii bursiere.
Tim Cook a mai ocupat pozitia de CEO in anii 2004 si 2009 cand Steve Jobs si-a lucat concedii medicale insa in urma acestuia din 2011 Tim Cook devine pentru prima oara CEO cu puteri depline. Tim Cook a stat “in umbra” lui Steve Jobs, a invatat de la el cat timp a fost angajat al Apple si toata lumea il vedea drept succesorul “de drept” al lui Steve Jobs. Multi sunt de parere ca Tim Cook este alegerea rationala in ceea ce priveste succesiunea la conducerea Apple si la fel de multi considera ca sub indrumarea lui Steve Apple va functiona cel putin la fel de bine si in anii urmatori.
Prea putin conteaza faptul ca Tim Cook ar fi homosexual, prea putin conteaza atitudinea sa lejera vis-a-vis de incalcarea brevetelor de inventie, Tim Cook va conduce Apple sub indrumarea lui Steve Jobs chiar daca oficial acest lucru nu va fi recunoscut de cineva. Pentru utilizatori conteaza atat de putin cine anume conduce o companie, pentru noi conteaza ca produsele viitoare sa fie cel putin la fel de bune, sa contina cel putin la fel de multe functii noi iar daca totul va functiona precum a functionat pana acum atunci nu trebuie sa existe nici un fel de dubii cu privire la sansele de supravietuire a companiei Apple.