X

Video: Iata de ce Apple alege China pentru fabricarea terminalelor iPhone

 Anul 2012 este unul electoral in SUA si foarte multi politicieni au discutat despre o problema destul de importanta pentru americani. Majoritatea marilor companii din SUA aleg China pentru fabricarea propriilor produse iar clasa politica americana doreste sa ii convinga sa paraseasca tara asiatica pentru fabricarea acestor produse. Compania Apple a fost una dintre cele despre care s-a discutat in ultima vreme deoarece zeci de milioane de iPhone-uri si tablete iPad sunt produse in China anual si banii investiti acolo ar trebui adusi in SUA dupa parerea unor politicieni.

 Desi ei au vorbit despre diverse motive pentru care Apple alege China in locul SUA, cei de la New York Times ofera cea mai plauzibila explicatie pentru alegerea facuta de Apple. Practic pentru Apple nu ar prea conta costurile fabricarii iPhone-urilor in SUA(desi pretul ar creste cu aproximativ 65$) insa problema cea mai mare sta in faptul ca toate componentele pentru iDevice-uri sunt produse in Asia. Pentru a avea fabrici in SUA Apple ar trebui sa transporte toate componentele din Asia in SUA si sa faca asamblarea pe teritoriu american. Acest lucru este imposibil deoarece costurile transportarii tuturor componentelor sunt imense si Apple ar pierde saptamani intregi si foarte multi bani implicandu-se intr-un proces inutil. Alegand China pentru asamblarea iPhone-urilor este cea mai buna solutie deoarece toate componentele sunt produse in tarile din apropierea Chinei, costurile de productie sunt mici, profitul este mare iar timpul de productie este mult mai mic decat in cazul mutarii afacerii in SUA.

  Desi partenerii din China nu respecta regulile privind protectia muncii si nu isi respecta angajatii, faptul ca majoritatea producatorilor de componente pentru terminale mobile sunt in acea zona forteaza orice companie sa aleaga o tara asiatica pentru a-si construi produsele. Lasand la o parte motivul alegerii Chinei, mai jos aveti explicatia pentru care primul iPhone a avut un ecran de sticla si nu un ecran de plastic. Se pare ca Steve Jobs a folosit un protoip al iPhone 2G pentru cateva luni si cu doar putin peste o luna inaintea lansarii a decis ca el nu va oferi oamenilor un telefon care are un ecran ce se zgarie usor atunci cand este purtat in buzunar impreuna cu un set de chei. El si-a obligat inginerii sa gaseasca un ecran de sticla care nu se zgarie insa din pacate niciunul dintre iPhone-urile lansate in anii urmatori nu avea sa fie rezistent la zgarieturi.

In 2007, a little over a month before the iPhone was scheduled to appear in stores, Mr. Jobs beckoned a handful of lieutenants into an office. For weeks, he had been carrying a prototype of the device in his pocket.

Mr. Jobs angrily held up his iPhone, angling it so everyone could see the dozens of tiny scratches marring its plastic screen, according to someone who attended the meeting. He then pulled his keys from his jeans.

People will carry this phone in their pocket, he said. People also carry their keys in their pocket. “I won’t sell a product that gets scratched,” he said tensely. The only solution was using unscratchable glass instead. “I want a glass screen, and I want it perfect in six weeks.”

After one executive left that meeting, he booked a flight to Shenzhen, China. If Mr. Jobs wanted perfect, there was nowhere else to go.

 New screens began arriving at the plant near midnight.

A foreman immediately roused 8,000 workers inside the company’s dormitories, according to the executive. Each employee was given a biscuit and a cup of tea, guided to a workstation and within half an hour started a 12-hour shift fitting glass screens into beveled frames. Within 96 hours, the plant was producing over 10,000 iPhones a day.

For over two years, the company had been working on a project — code-named Purple 2 — that presented the same questions at every turn: how do you completely reimagine the cellphone? And how do you design it at the highest quality — with an unscratchable screen, for instance — while also ensuring that millions can be manufactured quickly and inexpensively enough to earn a significant profit?

This post was last modified on ian. 22, 2012, 12:51 PM 12:51

Disqus Comments Loading...