In ultimele saptamani am tot vorbit despre procesele din China in care Apple este implicata, procese care au dus deocamdata la confiscarea catorva zeci de tablete ale companiei din Cupertino. Ei bine in centrul acestor procese este produsul de mai sus, prima “tableta iPad” pe care Proview a produs-o in urma cu foarte multi ani si care in realitate este un calculator care seamana foarte bine cu vechiul iMac. Desi acel produs a disparut la scurt timp, drepturile cu privire la marca inregistrata pentru el au fost date spre vanzare unei companii care se ocupa de comercializarea drepturilor intelectuale. Cei de la Proview au stipulat ca marca iPad nu poate fi vanduta unei companii decat daca ea o va folosi pentru un produs care nu este asemanator cu cel al Proview si nu poate fi controlat folosind mainile. Atunci aceasta stipulatie ar fi putut face referire doar la produse controlate de mouse insa in ziua de astazi ea acopera si tableta iPad.
Apparently, Proview tried to stop Apple from using the name “iPod” in 2003, because it was too close to their “iPad” trademark. Proview—which is divided up into Proview Shenzhen, Proview Taipei, Proview Hong Kong—is contending that it sold the iPad intellectual property rights to an IP firm with the stipulation that the company that purchases it cannot make products similar to its iPad—apparently that it could be an e-reader or hand-controlled. (At the time, the “controlled by hand” stipulation probably referred to the mouse.)
Totusi problema nu este doar aici deoarece Proview este despartita in trei entitati separate(cu sedii in Shenzen, Taipei si Hong Kong) care nu pot decide una impotriva celeilalte si entitatea din Shenzen sustine ca vanzarea facuta de Proview Hong Kong nu se aplica in China. Asta au afirmat avocatii companiei in instantele din China si au reusit sa obtina interdictii de vanzare pentru tableta iPad, interdictii in baza carora au confiscat cateva zeci de tablete si au dorit sa impuna o interdictie de import/export dar nu au reusit.
Proview Shenzhen is contending that while Proview Taipei did sell the iPad name to Apple, it violated these stipulations. Moreover, Proview Shenzhen contests that separate Proview entities cannot make contractual decisions on its behalf. Thus, Apple does not have the right to use the iPad moniker in the Mainland.
Here’s where things get murky. According to Chinese news source Sina, Proview Shenzhen went broke in Aug. 2010. The Bank of China is now apparently one of 9 companies that own Proview—meaning it’s owned by the Chinese government. Apple, it seems, is going up against more than a small bankrupt company. It’s going up against China.
Totusi cazul este extrem de complicat deoarece Proview este in faliment din anul 2009 si este detinuta de noua banci printre care si Banca Chinei care este detinuta de guvernul chinez. Se pare ca guvernul chinez ar avea cel mai mare control asupra celor de la Proview deci Apple se lupta acum cu guvernul chinez pentru a putea vinde in continuare tableta si cred ca nu va intampina prea multe probleme in viitor din moment ce autoritatile vamale au refuzat sa interzica importul tabletei. Apple are parte de foarte multa publicitate gratuita, guvernul chinez isi ia in continuare banii si toata lumea este fericita.
This post was last modified on feb. 18, 2012, 12:05 PM 12:05