Touchscreen-urile implementate in telefoane mobile si tablete incep sa schimbe asteptarile utilizatorilor cu privire la modul in care pot fi controlate obiectele din jurul lor. Interactiunea cu un ecran tactil incepe sa devina mult mai dezirabila decat interactiunea cu butoanele si in aceasta idee cativa cercetatori ai unei universitati din Canada s-au gandit sa fabrice un material care imprumuta proprietatile ecranelor tactile. Maksim Skorobogatiy este liderul echipei de cercetatori care au reusit sa fabrice un material pe baza de polymer care are proprietati electrice asemanatoare cu cele ale ecranelor tactile.
In essence we are trying to reproduce the smartphone experience in textile form. We are looking for applications where we can weave in sleek, non-invasive control, avoiding blocks of push buttons. To do this they have created a soft polymer-based fibre you can weave into a fabric, which has electrical properties that change depending on where it is touched.
Deocamdata ei au fabricat bucati mici ale acestui tip de material insa el este capabil sa inregistreze apasari sau swype-uri atunci cand un curent electric trece constant prin el. Materiale de acest gen sunt gandite pentru a fi implementate in tapiteria masinilor unde ar permite soferilor/pasagerilor sa deschida un geam, sa modifice volumul radio-ului sau sa actioneze claxonut printr-un simplu swype sau o apasare pe scaun, evitand folosirea unor butoane. Ideea este extrem de interesanta iar cei de la BMW par sa o aprecieze deci in viitor s-ar putea sa o vedem im plementata in masini de acest tip.