“Noul iPad”, iPad 3, iPad HD sau poate iPad 4G sunt denumirile noii tablete iPad lansate de catre compania Apple, tableta care de saptamana trecuta a ajuns si la iDevice.ro. Noul dispozitiv a fost prezentat de catre Tim Cook intr-o conferinta ce a avut loc pe 7 martie si de data aceasta asteptarile tuturor s-au transformat in realitate deoarece Apple a implementat in sfarsit un Retina Display in celebra sa tableta. De la conferinta si pana astazi tableta a fost lansata in 25 de tari, a fost vanduta in cateva milioane de exemplare si pentru prima oara este disponibila in Romania la doar o saptamana dupa lansarea oficiala din SUA.
Apple a avut grija ca anul acesta sa nu numeasca tableta sa ca fiind revolutionara ci “resolutionara” deoarece marea schimbare este reprezentata de rezolutia 2048 x 1536 a noului sau Retina Display. In cele ce urmeaza voi detalia toate aspectele pe care trebuie sa le stiti in legatura cu noua tableta iPad si desigur ca voi da un raspuns la intrebarea care sta pe buzele tuturor: merita achizitionata noua tableta iPad?
Design
Primul lucru pe care il vedeti de indata ce deschideti cutia in care a venit tableta este design-ul. Spre dezamagirea multora noua tableta iPad pasteaza design-ul predecesoarei sale, singurele modificari notabile fiind facute de catre Apple la camere si la marginile carcasei. Locasul camerei este mai mare in noua tableta deoarece camera are un senzor de imagine mai bun iar diferenta fizica dintre marimea acestor doua componente este primul lucru care va ajuta sa le deosebiti. Trecand la carcasa va spun ca nu veti observa diferenta in design decat daca aveti tabletele una langa cealalta si le studiati cu atentie insa daca puneti pentru prima oara mana pe noua tableta iPad sau o achizitionati dupa ce vindeti iPad 2 atunci nu veti sesiza vreo schimbare notabila.
Chiar daca design-ul a ramas in mare neschimbat, tableta este acum cu 51g mai grea si cu 0.6mm mai groasa insa e putin probabil sa simtiti vreo diferenta fata de iPad 2. Unii spun ca diferenta in greutate este sesizabila, pentru mine nu este si probabil nu sunt singurul care are aceasta parere si imi pastrez opinia in ceea ce priveste diferenta in grosime. Apple a facut modificari subtile tabletei sale pentru a nu inrautati experienta de utilizare insa din pacate nici nu a imbunatatit-o asa ca lucram in continuare cu ce avem deja de mai bine de un an de zile.
Retina Display
Cea mai importanta noutate a tabletei iPad este ecranul Retina sau Retina Display-ul care are o rezolutie dubla de 2048 x 1536 pixeli, are de patru ori mai multi pixeli si de doua ori mai multe LED-uri decat tableta iPad 2. Intr-un cuvant ecranul este extraordinar. Imaginile si scrisul se vad mult mult mai clar, ecranul afiseaza culorile la o saturatie cu 44% mai mare si asta conteaza extrem de mult pentru o tableta care este in principal folosita pentru a vizualiza continut multimedia. Primele diferente le veti sesiza in Springboard apoi in meniuri si mai tarziu in Safari iar pixelii ecranului iPad 2 vor deveni o trista si distanta amintire de indata ce veti privi internetul, pozele, filmele si aplicatiile prin noul Retina Display. Unul dintre marile “defecte” ale iPad 2 a fost si va ramane rezolutia de 1024 x 768 pixeli si inca de cand am pus pentru prima oara mana pe tableta am sustinut acest lucru insa cu noua tableta iPad Apple a rezolvat principala nemultumire a majoritatii utilizatorilor.
Revenind la ecranul revolutionar al noii tablete iPad, el este responsabil pentru aproximativ 65% din consumul total dispozitivului si este normal sa fie asa avand in vedere ca afiseaza 3.1 milioane de pixeli insa eu pot spune ca as fi renuntat fara obiectie la 1/2 ore de autonomie pentru a il avea inca de anul trecut in iPad 2. Pozele si filmele nu pot reda cu adevarat calitatea imaginilor afisate de acest ecran si eu unul va recomand sa mergeti sa testati noua tableta iPad intr-un magazin pentru a va convinge cat de bun este. De indata ce veti face acest lucru veti observa ca internetul nu este deocamdata pregatit pentru Retina Display, ca multe site-uri au grafica de calitate slaba, ca multe aplicatii nu sunt inca pregatite pentru a rula cum trebuie pe el si aici vedem cat de mult a evoluat din punct de vedere tehnologic tableta iPad.
Desi ecranul tabletei iPad este capabil sa ne ofere o experienta sublima, din pacate dezvoltatorii de jocuri inca nu au reusit sa dezvolte titluri care sa beneficieze de tot ceea ce are de oferit noul ecran si procesorul sau grafic. In momentul de fata in jocuri nu veti vedea diferente semnificative intre grafica afisata pe iPad 2 sau pe noua tableta iPad insa am convingerea ca in urmatoarea luna vom avea in App Store titluri care ii vor convinge pe utilizatori ca noul produs al companiei Apple merita achizitionat.
Noul ecran cu ai sai 3.1 milioane de pixeli afiseaza imaginile la o rezolutie mai mare decat cea a televizorul vostru Full HD de acasa deoarece acel produs are o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli iar noua tableta iPad are o rezolutie de 2048 x 1536 pixeli si imaginea de mai jos pune putin in perspectiva lucrurile. Pot spune ca pe foarte putine ecrane de televizoare am vazut imagini la o calitate atat de buna si pe nicio tableta nu am vazut ceea ce vad la iPad iar cu ajutorul acestui ecran Apple a castigat din nou batalia cu tabletele Android.
Daca sunteti un fan al cartilor atunci va spun ca experienta de utilizare a aplicatiei iBooks a devenit aproape perfecta atunci cand sunteti acasa. Textele se vad mult mai clar, imaginile sunt mult mai reale insa daca iesiti cu tableta in aer liber veti avea probleme la citire daca o utilizati in lumina directa a soarelui. Din pacate tableta iPad nu este produsul ideal pentru citit in aer liber cand soarele straluceste cu putere insa imaginile afisate de ecranul sau sunt mult mai clare decat cele afisate de un ecran Super AMOLED.
Ecranul Retina al noii tablete iPad trebuie vazut si atins pentru ca imaginile si filmele nu va releva tot ceea ce are el de oferit.
Componente interne si performante
In noua tableta iPad Apple a ales sa implementeze acelasi procesor din iPad 2, adica un dual-core Cortex A9 de 1GHz insa a dublat memoria RAM de la 512 MB la 1 GB si a implementat un procesor grafic quad-core ProwerVR SGX543MP4. Ce inseamna toate astea pentru utilizatori? Ei bine performantele noii tablete iPad sunt aproape identice cu cele ale iPad 2 in ceea ce priveste: deschiderea paginilor web, afisarea imaginilor, deschiderea si rularea aplicatiilor, inregistrarea pozelor si filmelor, pe scurt in aproape tot ceea ce puteti face cu un asemenea dispozitiv. Acum probabil va intrebati de ce avem 1 GB RAM si procesor grafic quad-core din moment ce performantele nu s-au schimbat, nu?
Raspunsul e simplu: rezolutia dubla de 2048 x 1536 pixeli avea nevoie de un procesor grafic puternic pentru a fi sustinuta si tocmai de aceea a ales Apple sa implementeze acest PowerVR quad-core. iOS-ul pe tableta iPad se misca aproape la fel de bine precum pe iPad 2 multumita acestui procesor si el va fi utilizat la potential maxim de viitoarele jocuri care vor avea elemente grafice si efecte complexe care vor necesita foarte multa putere de procesare, putere pe care noua tableta o are. Dublarea memoriei RAM a fost facuta cel mai probabil in ideea de a oferi iOS-ului mai multa libertate in organizarea aplicatiilor deschise in background dar si pentru a sustine chip-ul grafic in viitoarele jocuri.
In momentul de fata nu veti sesiza foarte multe diferente intre performantele noii tablete iPad si cele ale iPad 2 in indeplinirea task-urilor din iOS insa din pacate eu am avut neplacerea de a constata anumite limitari ale produsului recent lansat. In utilizarea iOS-ului am observat scurte blocaje si intarzieri ale rularii unor comenzi si pun aceasta problema in seamna rezolutiei mari a ecranului. iPhone 4 are performante similare cu iPhone 3GS si rezolutia dubla este “vinovata” pentru acest lucru iar la noua tableta iPad am observat ca performantele sunt afectate de rularea unor jocuri precum Infinity Blade II sau Sky Gamblers: Air Supremacy. Incercand sa fac screenshot-urile de mai sus am realizat ca o comanda data de mine era inregistrata la cateva secunde dupa apasarea butoanelor, semn ca procesorul este, poate, folosit la limita superioara a performantelor sale. Nu stiu cum va afecta pe viitor performantele tabletei aceasta rezolutie insa ceea ce am observat acum ma face sa cred ca un procesor quad-core ar fi fost mult mai potrivit.
Baterie si supraincalzire
Tableta iPad lansata anul acesta are o baterie ce stocheaza cu aproape 70% mai multa energie decat bateria din iPad 2. Noul Retina Display are nevoie de mai multa energie pentru a functiona si Apple a avut grija sa ii ofere tot ce are nevoie pentru a metine autonomia de 10 ore a tabletei iPad 2. Practic din punct de vedere al autonomiei nimic nu s-a schimbat, tableta functioneaza pentru aceleasi perioade de timp precum iPad 2 insa se incarca mai greu din cauza bateriei mai mari si practic trebuie sa asteptati intre 6 – 7 ore pentru o incarcare completa. Din pacate iOS-ul pare sa aiba unele probleme cu afisarea corecta a statusul bateriei insa mai multe puteti citi aici.
Trecem de la baterie la o “problema” pe care unii o considera oarecum importanta: supraincalzirea componentelor interne. Avand in vedere ca tableta iPad are o baterie de capacitate mai mare era normal sa se incalzeasca mai mult si pe langa ea trebuie avute in vedere chip-ul A5X si Retina Display-ul care din pacate genereaza destul de multa caldura. Va spun ca daca aveti un laptop atunci sunteti deja obisnuiti cu nivelul de caldura degajat de noua tableta in timpul utilizarii, va puteti astepta sa simtiti o temperatura de aproximativ 35 de grade daca jucati pentru perioade lungi de timp Infinity Blade II sau navigati pe internet insa caldura este suportabila. Nu as cosidera aceasta “problema” drept un motiv pentru a renunta la achizitionarea noii tablete insa dispozitivul se incalzeste ceva mai “tare” decat predecesoarea sa.
Camera iSight
Da, noua tableta iPad are o camera iSight de 5 megapixeli capabila sa filmeze Full HD si in ea a fost implementat senzorul de imagine din terminalul iPhone 4. Avand o camera cu de 5 ori mai multi megapixeli v-ati fi asteptat ca pozele si filmele sa fie de 5 ori mai bune, nu? Ei bine adevarul este ca diferenta in ceea ce priveste calitatea pozelor si filmelor este mare insa nu din cauza rezolutiei pozelor ci multumita senzorului de imagine. Apple a dotat noul sau produs cu un senzor de imagine demn de cea mai bine vanduta tableta de pe piata insa nu va asteptati la minuni de la ea. Pentru ca tableta are o camera mai buna Apple a decis sa o numeasca drept camera iSight, denumire pe care a folosit-o in trecut la alte produse ale sale si care ar trebui sa dea utilizatorilor de inteles ca vor avea parte de calitate superioara in ceea ce priveste inregistrarea pozelor si filmelor.
Camera face poze mediocre in conditii normale si poze mediocre spre slabe in conditii de luminozitate scazuta pentru ca nu are un flash LED insa includerea sa era prea putin necesara. Pozele facute de voi vor avea o rezolutie de 2580 x 2048 pixeli, de 5 ori mai mare decat cea a pozelor facut folosind tableta iPad 2 lansata anul trecut. In ceea ce priveste filmele, ele vor avea rezolutie Full HD 1080p, adica 1920 x 1080 pixeli fata de 1280 x 720 pixeli cat au inregistrarile facute folosind tableta iPad 2. Cifrele conteaza mai putin si va recomand sa nu va asteptati sa faceti poze/filme extrem de bune cu aceasta camera deoarece veti ramane dezamagiti.
Conectivitate
Tableta iPad lansata anul acesta este prima compatibila cu retele 4G LTE insa din pacate aceasta compatibilitate se limiteaza numai la teritoriul american deoarece in Europa se folosesc frecvente diferite de cele pe care le suporta chip-ul baseband al tabletei. Practic noul dispozitiv functioneaza pe retele 4G LTE cu frecventele 700, 2100 MHz si functioneaza pe retele GSM/UMTS/HSPA/HSPA/DC-HSDPA pe frecventele 850, 900, 1900, 2100 MHz. In Romania puteti da uitarii 4G-ul cu viteze de pana la 72 Mbits insa ramanem la GSM/UMTS/HSPA/HSPA+ si DC-HSDPA care ofera viteze de pana la 43 Mbits. In tara noastra doar Orange Romania ofera posibilitatea de a naviga pe internet la viteze de pana la 43 Mbits, restul operatorilor oferind maxim 21.6 Mbits in propriile retele.
Mai jos aveti o comparatie facuta de mine intre operatorii Cosmote, Orange si RCS-RDS si desigur ca Orange ofera cele mai bune viteze insa este urmat in mod surprinzator de RCS-RDS, Cosmote-ul clasandu-se pe ultimul loc.
1. Cosmote – am folosit pentru teste hotspot-ul mobil Connect MF60 si viteza maxima atinsa a fost de 6.72 Mbits iar vitezele medii sunt intre 4 – 5 Mbits.
2. Orange – viteza maxima atinsa este de 24 Mbits iar vitezele medii sunt intre 12 – 16 Mbits in timpul zilei si 15 – 20 Mbits seara.
3. RCS-RDS – viteza maxima atinsa a fost de 10 Mbits iar vitezele medii se situeaza intre 6 – 7 Mbits.
Deocamdata doar un singur operator de telefonie mobila are un abonament promotional pentru tableta iPad si aici puteti citi mai multe despre ofera gandita de Orange pentru Colibri 15. In concluzie, in Romania veti putea beneficia de viteze foarte bune pentru navigarea pe internet folosind o tableta iPad insa retelele 4G sunt departe de a fi lansate in tara noastra asa ca oricum nu am fi beneficiat de aceasta functionalitate a tabletei iPad. La final va spun ca aveti in noua tableta iPad si functia Personal HotSpot care va permite sa transformati dispozitivul intr-un HotSpot Wi-Fi si sa partajati conexiunea voastra de date cu alte 5 dispozitive. Deocamdata aceasta functie nu poate fi activata decat pe operatorul de telefonie mobila RCS-RDS si aici v-am explicat cum puteti face acest lucru.
iOS 5.1, aplicatii si Voice Dictation
iOS 5.1 a fost lansat impreuna cu noua tableta a celor de la Apple iar intre ea si iPad 2 exista o singura diferenta in acesta versiune a sistemului de operare, ea numindu-se Voice Dictation. Aceasta functie a fost “imprumutata” de la asistentul Siri care ruleaza pe iPhone 4S si ea permite posesorilor noii tablete sa dicteze texte pe care vor fi scrise in orice aplicatie doriti voi. Sistemul functioneaza cat se poate de bine, poate fi activat din Settings>General>Keyboard insa totul trebuie recitat in engleza, franceza, germana sau japoneza iar daca nu aveti o dictie prea buna nu veti avea rezultate satisfacatoare. In afata acestui Voice Dictation nu exista diferente intre iOS-ul instalat pe iPad 2 si pe noua tableta iPad.
Trecand la aplicatii va spun ca aproximativ 1000 de aplicatii ar fi compatibile cu Retina Display-ul tabletei iPad, Apple listeaza aici aproximativ 5% dintre ele insa vorbim doar despre cele mai importante. Exista sanse mari ca aplicatiile voastre favorite sa nu fie pregatite pentru Retina Display-ul noii tablete iPad insa daca acele aplicatii nu sunt universale si au o versiune Retina pentru iPhone atunci acea versiune va arata mult mai bine in 2x mode pe iPad decat versiunea pentru iPad 2. Asa a gandit Apple iOS-ul si am testat teoria deci daca nu aveti grafica Retina in aplicatiile pentru iPad atunci alegeti aplicatiile Retina pentru iPhone.
Concluzii si preturi in Romania
Am ajuns aproape de final si trebuie sa va raspund la intrebarea: merita achizitionata noua tableta iPad? Eu spun ca da desi nu am fost “dat pe spate” de tot ceea ce are ea de oferit. Spun da pentru ca ecranul Retina ma convinge sa vand fara regret tableta iPad 2, spun da pentru ca am acum posibilitatea de a naviga pe internet la viteze mult mai mari, spun da pentru jocurile si aplicatiile ce vor urma si motivele se opresc aici. iPad este o tableta iPad 2 “cu ochelari” si nimic mai mult in momentul de fata insa in viitor componentele interne si Retina Display-ul isi vor dovedi valoarea. As compara trecerea de la iPad 2 la iPad cu trecerea de la iPhone 3GS la iPhone 4 pentru ca atunci performantele dispozitivelor nu s-au modificat foarte mult, calitatea ecranelor a crescut enorm, calitatea camerelor a avut parte de aceeasi transformare insa in situatia de fata design-ul a ramas neschimbat.
Utilizand noua tableta iPad pentru aproape o saptamana pot spune ca nu as vrea sa revin la iPad 2 cu al sau ecran pixelat insa va recomand cu tarie sa mergeti intr-un magazin si sa testati noul produs inainte de a il cumpara daca nu sunteti convinsi ca merita banii. Nimeni nu va poate arata/explica cat de bun este Retina Display-ul tabletei iPad, experienta trebuie sa o traiti singuri si cred ca exista in orasul vostru macar un retailer care sa aiba tableta in stoc si va recomand sa il vizitati. Daca achizitionati tableta de la unii retaileri veti primi gratuit o cartela Vodafone care va ofera 500 MB de internet iar daca alegeti Altex/Orange puteti beneficia de o reducere de 25 de euro la cel abonamentul cu cel mai rapid internet pentru tableta, deci decizia este a voastra.
In ceea ce priveste preturile noului produs, observati in tabelul de mai jos ca ele sunt foarte apropiate de cele practicate in majoritatea Apple Store-urilor din Europa, comparatia fiind facuta de mine vineri la un curs mediu al euro de 4.4200.
[table id=9 /]
In momentul de fata puteti achizitiona tabelta iPad de la unul dintre magazinele de mai jos, toate avand aceleasi preturi insa putine unitati in stoc. Am aflat si ca operatorii de telefonie mobila ar urma sa ofere noua tableta iPad la pret subventionat in viitorul apropiat insa deocamdata nu va pot oferi detalii cu privire la data la care veti putea cumpara tableta de la ei insa va spun ca ar putea trece cateva luni pana cand totul va fi anuntat oficial.
- Noumax – magazin online si showroom-ul din Bucuresti;
- evoMAG – in magazinul online si la showroom.
- iStyle – toate magazinele fizice din Bucuresti si Cluj si in magazinul online;
- eMAG – toate showroom-urile din tara si in magazinul online;
- Altex – in magazinul online si in unele magazine din tara;
- Media Galaxy – in magazinul online si in magazinele din tara;
- Flanco – in magazinul online si in magazinele din tara;
- Domo – in magazinul online si in magazinele din tara.
Acestea fiind spuse, va recomand sa cumparati cu incredere noua tableta iPad dupa ce o incercati intr-un magazin; eu nu am fost “dat pe spate” de ea insa am gasit in produs exact atat cat era nevoie pentru a ramane multumit de achizitia facuta.