Acum cateva zile am scris un articol in care v-am prezentat modul in care o revista din Romania a ales sa implementeze realitatea augmentata pe suport de hartie si v-am spus atunci ca mult mai multe publicatii ar trebui sa le urmeze exemplul. Ei bine, pentru cei care nu stiu ce inseamna realitatea augmentata, cei de la arworks au o explicatie destul de detaliata si cred ca in baza ei va puteti face o idee cu privire la tehnologia care va deveni din ce in ce mai utilizata in viitor.
Deocamdata realitatea augmentata este folosita mai mult in strainatate, in Romania si Orange a implementat-o in sistemul ScriePeCer si cred ca in viitor ea va fi tot mai prezenta in tara noastra.
Dar ce este de fapt AR?
Realitatea Augmentata plaseaza continut suplimentar (digital, virtual), peste imaginea “live” a unei camere foto, in functie de caracteristicile imaginii surprinse de acea camera foto. Camera foto este in principiu cea a unui smartphone sau a unei tablete (chiar si web-cam-ul unui laptop/PC). Iar continutul additional poate sa fie text, sunet, imagine, film, un obiect static in 3D sau o animatie 3D. Imaginea surprinsa de camera foto trebuie sa fie prelucrata iar aplicatia trebuie sa o recunoasca ca marker grafic. Aceasta imagine apare de obicei pe materiale promotionale (flyer, pliant, print-ad, panotaj, etc.) sau chiar pe eticheta produsului.Ce fel de smartphone este necesar pentru a experimenta AR?
iPhone (generatiile de dupa 3GS ) sau telefoane Android (chiar si telefoanele cu Windows Phone 7). Telefonul trebuie sa fie dotat cu o camera foto, cu GPS si cu system de pozitionare (busola) si trebuie sa fie relativ puternic (in termeni de memorie si procesor) pentrua afisa continutul suplimentar in AR.Ce fel de smartphone este necesar pentru a experimenta AR?
iPhone (generatiile de dupa 3GS ) sau telefoane Android (chiar si telefoanele cu Windows Phone 7). Telefonul trebuie sa fie dotat cu o camera foto, cu GPS si cu system de pozitionare (busola) si trebuie sa fie relativ puternic (in termeni de memorie si procesor) pentrua afisa continutul suplimentar in AR.Ce este un browser de AR?
O aplicatie gratuita cu AR. Cele mai cunoscute sunt Junaio, Layar, Wikitude si Sekai Camera.
Avantajele utilizarii acestor aplicatii sunt: durata redusa a procesului de aprobare a continutului (mai putin decat in cazul AppStore), fiabilitatea si garantia functionarii pe noile generatii de smartphone (care apar zilnic) si posibilitatea de a modifica dinamic continutul in AR. Dezavantaj: utilizatorul / consumatorul are nevoie de wi-fi sau de o conexiune 3G pentru a le rula pe smartphone.Ce este un standalone AR app?
O aplicatie pentru smartphone ce utilizeaza tehnologia AR, proiectata, dezvoltata si denumita pentru un client anume.