Foarte multi utilizatori se plang de faptul ca Apple refuza sa implementeze in iOS-ul sau functii care nativ sunt disponibile pe alte sisteme de operare pentru terminale mobile. Cand iOS 6 a fost lansat, multi s-au plans ca Apple nu implementeaza diverse functii pe care ei le-au vazut prin alte sisteme de operare prezentate pe internet. Ei bine motivele in baza carora Apple decide sa nu implementeze anumite functii in iOS sunt multiple, iar azi voi discut doar despre: oferirea posibilitatii de a face bani de pe urma lipsei acestor functii, imposibilitatea de a implementa functii brevetate, pastrarea simplitatii sistemului de operare, nevoia de a face bani si promovarea gratuita.
Incepem cu prima care are legatura cu App Store-ul prin care dezvoltatorii vand aplicatii. Daca Apple ar implementa in iOS optiuni pentru modificarea pozelor, editarea email-urilor/a mesajelor, optiuni de a modifica wallpaper-uri, posibilitatea de a edita tonuri de apel, etc, atunci foarte multi dezvoltatori ar ramane pe drumuri. Apple depinde de App Store-ul care genereaza foarte multi bani si atrage enorm de multi utilizatori, dar compania face un “sacrificiu” implementand putine lucruri in iOS pentru a le da dezvoltatorilor posibilitatea de a face bani dezvoltand functionalitati noi. Totul se rezuma la bani si dezvoltatorii trebuie sa fie fericiti, iar aceasta “fericire” este generata de vanzarea de aplicatii. Da, uneori Apple mai preia functii ale aplicatiilor din App Store, insa in general prefera sa nu faca acest lucru pentru a le da dezvoltatorilor libertatea de a extinde functionalitatea iOS-ului si de a genera bani. Am putea include aici si Cydia Store-ul, dar acesta nu este chiar atat de agreat de catre Apple.
Trecem la motivul al doilea care are legatura cu recentul razboi al brevetelor de inventie. Practic fiecare producator de terminale mobile/sisteme de operare pentru ele breveteaza functiile unice si restul companiilor nu le pot utiliza. Apple are brevetate anumite functii ale iOS, iar Google, Samsung, HTC, RIM sau Microsoft au brevetate altele si astfel e greu sa implementezi in iOS ceva ce exista in Android sau BlackBerry OS, de exemplu. Desigur ca exista companii precum Samsung, HTC sau Google care “imprumuta” functiile fara sa le pese, dar aceasta atitudine in final este paguboasa si chiar daca ei nu platesc bani ca si despagubiri in procese, cheltuie destul cu avocatii. In aceasta idee, Apple nu poate implementa in iOS diverse functii utile din Android OS decat daca o face intr-un mod diferit si dezvoltarea acestor functii dureaza ani de zile.
Punctul trei se refera la simplitatea iOS-ului si aici nu vorbesc de usurinta cu care este el folosit ci de decizia de a nu ingreuna sistemul de operare cu daemon-uri inutile. Practic lipsa unor functii a permis celor de la Apple sa aiba un sistem de operare usor de rulat pe hardware relativ mediocru si asta ofera un mare avantaj companiei americane. Terminalele Android au procesoare quad-core si tot nu sunt capabile sa ruleze fara mici probleme sistemul de operare, in timp ce un iPhone 4 care are un procesor single-core de 800 MHz si 512 MB RAM ruleaza decent iOS 5. Da, Apple a optimizat puternic iOS-ul pentru hardware, insa lipsa anumitor functii din sistem a permis realizarea acestor optimizari.
La punctul patru aduc in discutie lipsa optiunii de a partaja fisiere prin Bluetooth, functie despre care foarte multa lume vorbeste. Apple nu ofera utilizatorilor sai aceasta optiune pentru ca, mai mult ca sigur, nu doreste ca ei sa partajeze melodii, tonuri de apel, sau filme catre alte terminale mobile. Apple face foarte multi bani din iTunes si posibilitatea de a partaja acest continut ar permite oricui sa cumpere o melodie si sa o trimita usor altora. In aceasta idee majoritatea aplicatiilor din App Store ne permit sa partajam link-uri catre continut din iTunes si nu fisiere din terminale, deci intentiile sunt clare. In baza aceleiasi nevoie de a face bani pun si lipsa unei aplicatii Radio din iDevice-uri, desi chip-ul hardware exista in ele.
La final ramane popularitatea oferita de dezvoltarea unor functii noi pentru iOS. Este adevarat ca lansarea unei versiuni importante ale iOS genereaza atentie, insa in perioadele in care Apple nu face nimic intervin dezvoltatorii care atrag atentia spre iDevice-uri prin aplicatii cu functionalitate interesanta. Daca Apple ar implementa acea functionalitate direct in iOS, dezvoltatorii nu ar avea cu ce sa uimeasca, dezvoltatorii de tweak-uri din Cydia nu ar fi chiar atat de interesati si atentia nu ar mai sta mereu asupra platformei iOS. Acest din urma punct conteaza mai putin, insa este sigur luat in calcul de catre echipele de PR si marketing ale celor din Cupertino.
Eu v-am prezentat cateva dintre punctele principale in baza carora Apple ia decizia de a nu implementa anumite functii in iOS, insa exista multe altele cel putin la fel de importante.
This post was last modified on iun. 23, 2012, 1:02 PM 13:02