X

iPhone 5 iDevice.ro review – revolutie intr-un ecran de 4 inch!

  Pe data de 21 septembrie Apple a lansat iPhone 5 in 9 tari de pe glob si am avut ocazia de a participa la lansarea din SUA, unde am achizitionat si terminalul iPhone 5 pe care il utilizez de atunci. Aici puteti citi experienta mea din SUA, insa in acest articol voi vorbi despre tot ceea ce aduce nou iPhone 5 si voi raspunde la intrebarea ce sta pe buzele multora: merita achizitionat noul iPhone? Ca de obicei voi structura noutatile pe cateva categorii, toate clipurile video sunt vizibile pe platforma iOS si sunt sigur ca in momentul in care veti ajunge la final veti fi mult mai informati in legatura cu noul dispozitiv.

Design

 

  Primul lucru pe care il observi la iPhone 5 este design-ul, un design care desi in aparenta nu pare a fi diferit de cel al iPhone 4/4S, contine destule modificari despre care s-a discutat in ultima saptamana. Incepem cu carcasa care acum este construita din doua materiale: in partea centrala un aluminiu rezistent la zgarieturi, iar in partile superioara/inferioara aceeasi sticla pe care o stiti de la iPhone 4/4S. N-as putea spune ca sunt placut surprins de design-ul carcasei, mi-ar fi placut un design uniform, insa alegerea celor de la Apple este una practica, deoarece acel cadru de aluminiu creste rigiditatea dispozitivului si daca il scapati jos, exista sanse mult mai mici ca vreo bucata a carcasei sa se crape. Aluminiul si sticla nu sunt rezistente la impact puternic, nu incercati sa folositi iPhone-ul pentru cine stie ce activitati deoarece el va ceda rapid.

 

  Trecem de la carcasa la marginile laterale care sunt vopsite in culorile gri inchis pentru versiunea neagra a iPhone 5 si argintiu pentru versiunea alba. Desi la o prima vedere aceste benzi laterale par banale, marginile lor sunt taiate cu un aparat special care le face sa “straluceasca” in lumina soarelui si intr-o anumita masura genereaza ideea ca in mana tineti un produs premium. Benzile laterale sunt foarte frumos definite, arata bine de la distanta, insa fiind facute din aluminiu, se zgarie usor, iar Phill Schiller a spus ca acest lucru este perfect normal. Am reusit sa zgarii una dintre benzile laterale in primele zile de folosire a dispozitivului, dupa aceea am avut grija sa nu mai fac o greseala similara, insa va avertizez de pe acum sa aveti grija cu ele deoarece sunt fragile.

  Dupa ce priviti iPhone-ul de la distanta il si luati in mana, iar in acel moment realizati cat de usor si subtire este, toate persoanele carora le-am aratat dispozitivul facand prima remarca in legatura cu aceste doua caracteristici. Nu ecranul mai mare sau carcasa va vor uimi din start, ci faptul ca tineti in mana un terminal de doar 112 grame, un terminal foarte subtire, foarte placut de utilizat, un terminal pe care probabil putini il vor uita prea curand. iPhone 5 este cel mai subtire si mai usor iPhone facut vreodata de catre Apple, aceste caracteristici sunt extrem de importante si pentru multi definitorii in ceea ce priveste o achizitie. Desi la o prima vedere terminalul pare fragil, in realitate este ceva mai rezistent decat iPhone 4S, de exemplu.

 

  Un lucru important pe care l-am observat la iPhone % are legatura cu marginile ecranului si carcasei. Daca la iPhone 4/4S Apple a avut margini usor ridicate pentru a proteja ecranul si carcasa in momentul in care sunt asezate pe masa, la iPhone 5 nu regasim margini de aceeasi marime, iar plasarea dispozitivului pe orice suprafata poate genera zgarieturi fara a il muta efectiv pe ea.

  Per total design-ul iPhone 5 va va face sa iesiti in evidenta in multime, multa lume s-a uitat atent la al meu cand l-am utilizat in spatii publice, iar repozitionarea camerei FaceTime deasupra difuzorului, grosimea si greutatea sa va fac sa va ganditi de 2 ori daca mai doriti sa reveniti la vechiul vostru iPhone. Daca sunteti genul de persoana care se asteapta ca un smartphone nou sa aiba un design diferit de cel vechi doar pentru a iesi in evidenta, atunci iPhone 5 va satisface aceasta cerinta.

 

Ecran

 

  Da, iPhone 5 are in sfarsit un ecran mai mare, si da, marimea conteaza! Am spus inca de anul trecut ca mi-as dori un ecran de 4 inch in iPhone 5, Apple a facut pasul cel mare si l-a implementat, iar eu unul sunt extrem de multumit de el. Apple ne spune: ca noul ecran are o rezolutie de 1136 x 640 pixeli(cu 18% mai multi decat in vechile terminale si afiseaza 176 pixeli in plus), deci este doar mai inalt decat cel din iPhone 4/4S; ca el este in continuare Retina si are 326 pixeli per inch, si ca saturatia culorilor este cu 44% mai mare multumita unei noi tehnologii folosite de companie incepand cu acest an.

  Tehnologia se numeste in-cell si practic ea a permis celor de la Apple sa implementeze senzorii tactili ai ecranului direct intre pixelii acestuia, eliminand stratul tactil ce se aseza in mod normal pe LCD si reduce calitatea imaginilor afisate pe el. Un test facut folosind un microscop a demonstrat ca ecranul terminalului iPhone 5 este net superior celui din vechile dispozitive si acest lucru il simtiti cand utilizati dispozitivul. Totul se vede mult mai clar si mai natural pe noul ecran, totul se vede intr-un format diferit, numarul mai mare de pixeli permitand dezvoltatorilor sa afiseze mai multe informatii utile pentru utilizatori si acesta este unul dintre principalele motive in baza caruia eu as recomanda oricui un iPhone 5.

  Ecranul de 4 inch nu face utilizarea mai dificila, nu transforma iPhone-ul intr-o “telecomanda”, nu afecteaza in vreun fel terminalul sau utilizatorul, ci aduce beneficii pentru cei care doreau mai mult de la un iPhone. iPhone 5 este cu 9 mm mai inalt decat iPhone 4/4S, insa nu este mai lat, iar prin mentinerea acestei caracteristici, cei de la Apple au reusit sa pastreze functionalitatea terminalului. Steve Jobs spunea la un moment dat ca un smartphone bun poate fi utilizat cu o singura mana, iar iPhone-ul isi pastreaza aceasta caracteristica, oferind utilizatorilor spatiu mai mult pentru desfasurarea activitatilor. Desigur ca in ziua de astazi unii vor ecrane cat mai mari, insa pentru asta exista alti producatori cu alte sisteme de operare si cred ca ecranul acesta de 4 inch va fi prezent in iPhone pentru inca 2 – 3 ani.

Hardware

  In iPhone 5 Apple a ascuns un chip A6 care contine un procesor conceput de catre compania din Cupertino, un chip grafic triple-core, 1 GB RAM, si cam atat cu lucrurile importante. Procesorul terminalului iPhone 5 este conceput in baza proprietatii intelectuale detinute de catre compania ARM, este asemanator cu cele din seria Cortex A15, insa este gandit de inginerii Apple. Procesorul isi poate modifica dinamic frecventa in functie de load si teoretic el ruleaza la frecvente de 550 – 1.3 GHz, aceasta caracteristica oferindu-i capacitatea de a economisi energie cand nu este utilizat, dar si de a oferi performante maxime atunci cand utilizatorul are nevoie de ele. Pana acum acest procesor, in combinatie cu cei 1 GB RAM, a pozitionat iPhone-ul in topul celor mai rapide smartphone-uri de pe piata, ba chiar si in fata unor tablete, toate terminalele Android avand procesoare quad-core.

  In ceea ce priveste procesorul grafic, vorbim despre un PowerVR SGX543MP3 care are 3 nuclee special configurate pentru a face fata oricarui fel de joc instalat in terminal. Deocamdata in jocuri diferente foarte mari in ceea ce priveste elementele grafice nu veti sesiza daca faceti o comparatie intre iPhone 5 si iPhone 4S, insa sunt sigur ca Real Racing 3 sau o viitoare versiune a Infinity Blade vor demonstra contrariul. Deocamdata niciun joc nu a fost special conceput pentru iPhone 5, insa cele existente ruleaza fara nicio problema pe el.

  Experienta de utilizare a iOS-ului este la fel de buna precum in trecut, iPhone 5 actioneaza totul extrem de rapid si daca detineti un iPhone 4S veti observa diferentele dintre cele doua dispozitive. Ele nu sunt extrem de mari, insa sunt sesizabile si desi iPhone 4S se descurca foarte bine cu iOS 6, in jocuri, in aplicatii de editare a documentelor, in aplicatii de editare a pozelor/clipurilor video veti sesiza cele mai mari diferente in performante. iPhone 4S are performante comparabile cu cele ale iPhone 5, insa ele sunt injumatatite in majoritatea cazurilor, RAM-ul dublu si procesorul mult mai rapid spunandu-si cuvantul in favoarea noului iPhone.

  In cazul in care v-ati intrebat vreodata daca noul iPhone se incalzeste mai tare in timpul utilizarii din cauza implementarii acestui nou hardware, ei bine va spun ca terminalul iPhone 5 nu se incalzeste mai tare decat iPhone 4S, in testele mele, de fapt nu se incalzeste chiar atat de tare, indiferent daca il utilizati pe post de GPS, pentru navigare pe web, sau pentru jocuri. L-am testat in fel si chip, carcasa se incalzeste destul de bine, insa nu mai genereaza acea senzatie de disconfort pe care o aveam cand utilizam iPhone 4S. Presupun ca noua carcasa joaca un rol decisiv in aceasta reducere a temperaturii resimtite de mana utilizatorilor si ma bucur ca Apple a gasit o metoda de a rezolva o problema prezenta la toate smartphone-urile disponibile pe piata la ora actuala. Desigur ca experienta mea poate fi diferita de a voastra, asa ca va intreb cum s-a descurcat iPhone-ul vostru.

  In concluzie, hardware-ul din iPhone 5 transforma terminalul intr-o “masina de curse”, daca imi permiteti sa fac o asemenea comparatie, si cred ca oricine va fi extrem de multumit de modul in care ruleaza totul.

Conectivitate 4G LTE si Wi-Fi

 

  Dupa cum bine stiti deja, iPhone 5 este compatibil cu retele EDGE, HSDPA/DC-HSDPA cu viteze de pana la 43 Mbps, cu retele 4G LTE si are un chip Wi-Fi care ii permite sa se conecteze la retele de 5 GHz. In cazul retelelor 3G nu cred ca exista necunoscute pentru voi, imaginea de mai sus prezinta viteza maxima inregistrata de mine in Romania pe reteaua Orange, iar la acelasi lucru va puteti astepta si voi daca aveti o optiune de internet ce va ofera viteze atat de mari. In cazul retelelor 4G LTE lucrurile sunt mai complicate, atat de complicate incat Apple a facut 3(sau 2 dupa unii) versiuni ale iPhone 5.

  Vorbesc despre modelele A1428 GSM si despre A1429 CDMA/GSM, fiecare dintre aceste dispozitive fiind compatibil cu un set de frecvente 4G LTE din lumea intreaga. Primul model este vandut doar in SUA/Canada si este compatibil cu retelele 3G din toata lumea, dar numai cu retelele 4G LTE de acolo(AWS/700b MHz); modelul A1429 CDMA este compatibil cu retelele retelele 3G din toata lumea, insa doar cu retelele 4G LTE CDMA din SUA si probabil alte zone de pe glob(700c MHz, 850 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz); iar modelul A1429 GSM este compatibil cu retelele 3G din intreaga lume si cu retelele 4G LTE GSM din Europa, Asia si alte zone de pe glob(850 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz). Practic in Romania doar modelul GSM A1429 ar trebui sa fie compatibil cu retelele 4G LTE ce urmeaza sa fie lansate, insa deocamdata niciun operator nu a confirmat acest lucru.

  Orange Romania a anuntat deja ca intentioneaza sa lanseze o retea 4G LTE pana la sfarsitul anului daca va primi acordul celor de la ANCOM, cei de la Vodafone le-au urmat exemplu, insa Cosmote-ul deocamdata nu spune nimic. Orange nu a testat iPhone 5 pe frecventele sale si nu poate confirma compatibilitatea, cei de la Vodafone se afla in aceeasi situatie, iar de la Cosmote nu se aude absolut nimic, ca de obicei. Mai multe despre compatibilitatea cu retelele 4G LTE vom afla in urmatoarele luni, insa initial vor fi doar abonamente de date pentru toata lumea.

  In ceea ce priveste compatibilitatea cu retelele Wi-Fi de 5GHz, iar multumita acestui lucru veti putea transfera fisiere sau veti putea naviga pe internet la viteze de pana la 100 Mbps. Pentru a beneficia de aceasta tehnologie trebuie sa aveti un router compatibil si cred ca putini dintre voi au asa ceva acasa si daca situatia se aplica, va anunt ca deocamdata nu este cazul sa fugiti sa cumparati unul pentru ca singura diferenta notabila o veti simti in ceea ce priveste sincronizarea prin Wi-Fi cu iTunes.

  Tot la capitolul conectivitate va spun ca Apple s-a laudat ca in iPhone 5 a implementat mai multe microfoane si wideband audio pentru a imbunatati, printre altele, calitatea apelurilor si eram foarte curios sa vad daca acest lucru se reflecta in viata reala. Ei bine pot spune ca apelurile voce facute folosind iPhone 5 au o calitate foarte buna, interlocutorii va aud mai bine, in unele instante voi ii auziti mai bine pe ei(depinde ce terminal au), iar daca faceti un apel cu un alt iPhone 5 realizati cat de mult a imbunatatit Apple totul. Acum cateva zile am facut un apel cu un prieten caruia i-am adus un iPhone 5 si pot spune ca am ramas uimit de cat de bine il auzeam, iar asta se intampla pentru ca in fapt facusem un apel HD prin Orange Romania. iPhone 5 poate face asemenea apeluri si cu alte terminale compatibile, important este ca interlocutorul vostru sa aiba unul.

  La final las functia FaceTime prin 3G/4G pe care Apple a inclus-o in noul iOS 6, insa doar pentru anumite dispozitive. Folosind iPhone 5 puteti utiliza FaceTime prin 3G, calitatea apelurilor va depinde de conexiunea voastra de internet, insa daca aveti un abonament cu viteze mari, nu ar trebui sa va faceti probleme. Noua camera frontala HD a iPhone 5 consuma mai multa banda in timpul apelurilor, trebuie sa aveti grija foarte mare cum si cand le utilizati, insa partea buna este ca s-ar putea sa vedeti interlocutorii mult mai bine, daca ei au o conexiune buna si o camera pe masura.

Camerele

 

  In iPhone 5 Apple a implementat o camera frontala HD care este capabila sa faca si apeluri FaceTime HD, insa imbunatatiri exista si in ceea ce priveste camera principala. Presupun ca multi dintre voi sunt interesati de camera principala, asa ca ma axez pe ea si va spun ca de la Apple am aflat ca un senzor nou de imagine a fost inclus, iar in mare camera ar trebui sa poata face poze mai bune in conditii de luminozitate scazuta, dar in rest nu veti avea parte de o experienta diferita fata de cea oferita de camera terminalului iPhone 4S. Unii lauda camera terminalului ca fiind exceptionala, insa diferentele relativ importante le veti observa in principal doar daca examinati datele EXIF ale pozelor.

  In afara pozelor facute noaptea, nu cred ca veti sesiza vreo diferenta in ceea ce priveste inregistrarea pozelor, iar la clipuri video probabil veti avea parte de o calitate audio mai buna pentru ca Apple a implementat un microfon in plus in noul iPhone. Desi Apple lauda camera principala a noului iPhone, in realitate diferente mari fata de cea din iPhone 4S nu exista, nu trebuie sa va asteptati sa faceti poze mult mai bune pentru ca veti fi dezamagiti si din acest punct de vedere Apple putea sa faca mai multe pentru noul sau terminal.

  Desi calitatea nu primeaza, Apple a inclus in iPhone 5 optiunea de a face poze in timpul inregistrarii video, o functie pe care alte terminale o aveau de mult dar iDevice-urile nu. Aplicatia Camera are acum un buton in plus in modului de inregistrare video, el apare exclusiv pe iPhone 5, iar pozele facute in acest mod sunt de rezolutie/calitate inferioara celor facute in modulul normal de captare a pozelor. Daca tot suntem la acest subiect, va spun ca iPhone 5 este atat de rapid incat este capabil sa faca un “burst shot” insa numai daca voi aveti dispozitia de a apasa constant si rapid pe butonul de inregistrare a pozelor.

  La final las functia Panorama care este disponibila pe iPhone 4S, iPhone 5 si iPod Touch 5G, iar cu ajutorul ei probabil veti reusi sa faceti cateva poze grozave in calatoriile voastre. Functia este disponibila direct in aplicatia Camera din iOS, este usor de utilizat, iar pozele facute cu ea au rezolutia de 28 de megapixeli. Calitatea pozelor este relativ buna, insa pentru a utiliza functia Panorama trebuie sa aveti putina rabdare deoarece terminalul trebuie directionat pe tot parcursul inregistrarii pozei, insa nu cred ca veti avea foarte multe probleme din acest punct de vedere.

  Cam atat despre camere, cea principala nu ofera extrem de multe noutati, cea frontala este fara discutie mai buna, iar prin software Apple a incercat sa aduca utilizatorilor cateva functii ce i-ar putea face sa uite ca pozele facute de ei nu sunt grozave.

Autonomia bateriei

 


Utilizez un iPhone 5 de mai bine de o saptamana ca si telefon principal si cred ca a venit timpul sa discut putin despre autonomia bateriei, deoarece acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui dispozitiv. Apple a afirmat ca bateria terminalului iPhone 5 este mai buna decat ce a terminalului iPhone 4S, ea teoretic oferind mai mult timp pentru navigare pe internet prin 3G/4G sau Wi-Fi. In testele mele am observat ca afirmatiile celor de la Apple nu prea au sustinere in viata reala, diferentele dintre autonomiile celor doua dispozitive fiind aproximativ nule, in conditii de utilizare normala.

  Nu am lasat telefonul ore intregi ruland clipuri video sau apeluri voce, insa l-am folosit pentru: navigare pe internet prin Wi-Fi/3G, localizari prin GPS, poze si filme, jocuri, am vorbit la el, am facut tot ceea ce se poate si in medie am obtinut maxim 6 ore de usage, lucru care se intampla si pe iPhone 4S. Pe ambele terminale am obtinut intre 5 – 6 ore de usage, cu putin standby, deoarece am utilizat noul iPhone incontinuu pentru a vedea ce poate si pentru a testa cat mai multe aspecte ale sale. Nu stiu ce rezultate puteti obtine in ceea ce priveste standby-ul, insa pe iPhone 4S obtineam aproape doua zile, deci mai mult de atat nu cred ca veti reusi sa atingeti, deci daca nu-l folositi prea mult.

  Ma asteptam ca autonomia sa fie ceva mai buna decat la iPhone 4S, insa ecranul mai mare si noul modem isi spun cuvantul, 3G-ul consumand foarte multe resurse in conditii de utilizare normala. Luminozitatea ecranului este administrata de catre iOS deci teoretic ar trebui sa fi economisit ceva energie, insa rezultatele se pot schimba in momentul in care il voi putea utiliza. Priviti aceste informatii fara a le cataloga drept standard, deoarece usage-ul si autonomia difera in functie de modul in care utilizeaza fiecare dintre voi terminalul, asa ca timpii de folosire pot fi mai mici sau mai mari in functie de task-urile pe care le intreprindeti.

  Pentru mine autonomia este usor dezamagitoare, ma asteptam la mai multe de la Apple, insa avand in vedere ca terminalul a fost subtiat, era greu de crezut ca o baterie mai buna poate fi implementata.

Noul conector Lightning

  In iPhone 5 Apple a schimbat portul prin care conectam dispozitivul la calculator, il incarcam si sincronizam datele din el. Multa lume a considerat ca aceasta schimbare nu trebuia facuta deoarece ea obliga utilizatorii sa achizitioneze accesorii noi deoarece multe dintre cele vechi devin incompatibile cu terminalul, insa in final decizia trebuie laudata. Noul conector este mai mic, el aduce un cablu mai mic pentru incarcare si din aceasta schimbare avem mai multe beneficii. Pentru inceput va spun ca puteti introduce acest cablu Lightning in orice orientare in port, el aranjandu-si dinamic pinii in functie de moul in care este introdus, deci nu trebuie sa mai verificati modul in care il utilizati. Cablul Lightning are un chip de autentificare in baza caruia iPhone-ul il recunoaste si incepe sa se incarce/sa transfere fisiere, iar deocamdata nimeni nu a reusit sa il cloneze.

  Un al doilea beneficiu sta in faptul ca mai multe accesorii vor deveni compatibile cu iPhone 5, Apple oferind prin acest dock mai multa functionalitate pentru diverse produse, insa ramane ca producatorii de accesorii terte sa aduca pe piata ceva util pentru consumatori. Un al treilea beneficiu sta in faptul ca iPhone-ul se incarca acum ceva mai repede si acelasi lucru se va intampla cu tableta iPad 4 care probabil va avea o baterie la fel de mare precum iPad 3 si va necesita cateva ore bune de incarcare la o priza. La final ramane imposibilitatea chinezilor de a clona cablul Apple, cel putin deocamdata, si asta va fereste de achizitionarea unor accesorii proaste care v-ar putea strica dispozitivul chiar din momentul in care il introduceti in priza.

  In concluzie, schimbarea este de bun augur, desi Apple a dorit sa inchida si mai mult ecosistemul sau, desi utilizatorii vor fi nevoiti sa cheltuiasca niste bani pentru a cumpara accesorii noi. Majoritatea producatorilor schimba des porturile de incarcare ale terminalelor, Apple folosea portul de 30 de pini de 9 ani de zile si acest Lightning dock va fi disponibil pentru multi ani de acum incolo.

iOS 6

  Impreuna cu iPhone 5, Apple a lansat si iOS 6, cea mai recenta si mai “evoluata” versiune a sistemului de operare pentru iDevice-uri. Daca in trecut in versiunile importante ale iOS Apple includea multe functii speciale pentru iDevice-urile noi, in cazul iPhone 5 lucrurile nu au stat chiar asa. Majoritatea functiilor importante din iOS 6 sunt disponibile inclusiv pe terminalul iPhone 4S, deci daca priviti un upgrade strict din acest punct de vedere, va spun de pe acum ca investitia nu merita facuta deoarece veti fi profund dezamagiti. Daca priviti upgrade-ul in baza restului noutatilor implementate de catre Apple, atunci lucrurile se schimba radical.

  Revenind la iOS 6, in acest articol v-am prezentat toate noutatile aduse de catre Apple si nu o sa le reiau acum pe toate, dar voi vorbi putin despre experienta de utilizare si despre functiile cu adevarat utile in Romania. Incep desigur cu celebra aplicatie Maps care a fost in centrul atentiei multor utilizatori in ultima vreme si va spun ca in Romania ea este in mare parte inutila. In clipurile video de mai sus aveti o scurta comparatie intre ea si Google Maps din iOS 5, dar stiati si voi o mare parte dintre difrente. iOS 6 Maps nu este un inlocuitor pentru Google Maps, nu este utila decat partial in orasele mari si singurul punct de atractie este sistemul de navigatie turn by turn. Nu veti gasi in iOS 6 Maps o aplicatie pe care veti dori sa o utilizati, Apple va recomanda sa folositi diverse alterantive disponibile in App Store si eu fac acelasi lucru. Pana in momentul in care Apple va reusi sa produca harti detaliate ale oraselor, pana in momentul in care Apple va reusi sa implementeze destule puncte de interes, va recomand sa alegeti altceva deoarece in afara catorva orase mari din Romania aplicatia este inutila.

  De la iOS 6 Maps trec la Siri deoarece asistentul a devenit putin mai destept incepand cu iOS 6. In acest articol v-am prezentat toate comenzile care pot fi rulate prin intermediul asistentului Siri si dintre ele cele mai importante, si utilizabile in Romania, sunt cele pentru deschiderea aplicatiilor si scrierea de mesaje pe retelele sociale. Rostind o comanda precum Open Camera, il veti convinge pe Siri sa deschida aplicatia Camera; rostind o comanda precum Tweet Buna dimineata, il veti convinge pe Siri sa scrie un tweet pe Twitter si rostind o comanda precum Send a text to Facebook Buna dimineata si il veti convinge pe Siri sa actualizeze statusul vostru de pe Facebook. In SUA Siri este ceva mai util, insa in Romania ne multumim doar cu atat deocamdata.

  Lasam Siri in urma si vorbim putin despre aplicatia Passbook pe care Apple a gandit-o drept un intermediar pana la implementarea NFC-ului sau a altei solutii de plati folosind terminale mobile. Passbook este o aplicatie in care putem stoca boarding pass-uri, cupoane, vouchere de reducere, bilete de avion, bilete de tren sau de autobiz si orice alt fel de tichete de acest gen, aplicatia trebuind totusi suportata de catre comercianti in magazine, dar si in App Store. Passbook nu este un sistem de plati, insa este un fel de portofel in care puteti stoca tot felul de hartii care in mod normal v-ar ingrosa buzunarul si trebuie sa o priviti ca atare. In Romania Passbook-ul ar trebui sa fie util in urmatoarele luni, insa deocamdata nu prea aveti ce face cu el.

  Acestea sunt noutatile mai importante ale iOS 6, iar despre restul puteti citi in articolul recomandat de mine. Zabovind putin asupra subiectului experientei de utilizare a iOS 6, va spun ca iPhone 5 ruleaza totul extrem de rapid, este probabil cel mai rapid iDevice lansat vreodata de catre Apple si stiu ca nu ma credeti acum, insa cand il veti tine in mana si il veti utiliza, probabil imi veti da dreptate. iOS-ul si-a pastrat toate caracteristicile de pana acum, este simplu, este usor de utilizat, raspunde rapid la comnezi si este intuitiv. iOS 6 vine totusi si cu o serie de probleme pe care le regasiti in orice versiune noua a unui sistem de operare, unele dintre aceste probleme sunt destul de suparatoare, insa cand folosesti un software nou trebuie sa te astepti la orice si trebuie sa ai convingerea ca problemele vor fi rezolvate rapid. iOS 6 nu este o versiune grozava a iOS, insa chiar si asa, iPhone 5 “straluceste” rulandu-l.

EarPods

  Da, in iPhone 5 Apple a inclus si un nou set de casti denumit, nu prea inspirat, EarPods. Castile au fost special produse pentru a se potrivi aproape perfect pe canalul auditiv al oricarei persoane, ele au fost produse pentru a oferi sunete de o calitate foarte buna si desigur ca au fost gandite pentru a avea un design iconic pe care oricine sa il recunoasca si sa il atribuie unui iPhone. Castile redau intr-adevar sunetele mai clar, mai puternic si mai bine, ele au intr-adevar un design interesant, insa cad in continuare din urechi si genereaza disconfort daca sunt utilizate pentru mai multe ore fara oprire.

  EarPod-urile reprezinta un pas inainte facut de Apple de la vechile casti oferite cu iPhone-urile sale, insa nu va asteptati ca ele sa va ofere prea multe deoarece o pereche de casti de 150 – 200 RON sunt poate chiar mai bune. Castile sunt incluse in pachetul fiecarui terminal iPhone 5, ele functioneaza cu vechile dispozitive si cu alte produse electronice, insa daca aveti un set de casti de la alti producatori, ar fi bine sa le comparati deoarece s-ar putea sa nu fie nevoie sa le inlocuiti.

Concluzii, pret si disponibilitate

  Din punctul meu de vedere, iPhone 5 reprezinta un upgrade important fata de iPhone 4S si totul sta in performante, ecran plus design. Cand veti tine in mana un iPhone 5 si veti reveni la iPhone 4/4S va veti intreba cum de a putut Apple sa lanseze acele dispozitive in anii trecuti si de ce nu a lansat un iPhone 5 mai devreme. Ecranul ofera imagini de o calitate extraordinar de buna, iar marimea si informatiile suplimentare afisate pe el va vor schimba parerea in legatura cu modul in care trebuie utilizat un iPhone. Per total iPhone 5 isi merita banii chiar daca detineti un iPhone 4/4S, iar prin asta aveti un raspuns la intrebarea: merita achizitionat un iPhone 5?

  Pretul terminalului iPhone 5 in Romania variaza de la magazin la bisnitari, unele magazine online il vand cu 3100/3200 RON, in versiunea de 16 GB, pe website-urile de licitatii il veti gasi la preturi ceva mai mari si problema este ca doar la bisnitari mai gasiti unitati disponibile. Operatorii de telefonie mobila deocamdata nu stiu cand/la ce pret vor comercializa iPhone 5 in Romania, probabil pana la sfarsitul lunii ei le vor avea disponibile si daca nu doriti sa cheltuiti 700€ pe un terminal vandut de un magazin online, atunci puteti astepta inca 2 saptamani.

  In incheiere pot spune ca nu regret achizitionarea unui iPhone 5, sper sa nu o regret vreodata si cand terminalul apare in magazine va recomand sa mergeti si sa il testati pentru a va convinge singuri daca el merita cumparat sau nu. Inainte sa termin trebuie sa multumesc Orange Romania pentru ca mi-a dat ocazia sa particip la Orange Bloggers Bus Tour deoarece asa am ajuns sa experimentez o lansare a unui produs Apple si sa achizitionez terminalul iPhone 5 despre care v-am vorbit astazi!

This post was last modified on oct. 9, 2012, 9:43 AM 09:43

Disqus Comments Loading...