Acum cateva saptamani de zile cei de la Orange Romania mi-au dat ocazia de a testa HTC Windows Phone 8X, cel mai nou smartphone HTC care ruleaza sistemul de operare Windows 8. V-am descris intr-un articol primele mele impresii despre terminal si in acest mini review vor relua o parte dintre ele, insa voi completa cu experienta de utilizare avuta cu dispozitivul inainte de a il returna, cu destul regret, pentru ca sincer sa fiu mi-a placut.
Pentru inceput am fost placut impresionat de design-ul terminalului si de calitatea materialului utilizat pe carcasa, el contrastand foarte placut cu interfata Windows Phone 8-ului instalat de HTC. Materialul are o textura asemanatoare cu cea a catifelei, nu se zgarie aproape deloc, e placut sa-l tii in mana si nu il scapi usor, se murdareste relativ usor, insa pot sa spun ca imi pare rau de decizia celor de la Apple de a nu lansa iDevice-uri cu mai multe culori. Prea putin impresionat am fost pe tot parcursul utilizarii de butonul de blocare al dispozitivului care abia poate fi apasat, dar si de butoanele pentru volum/camera, iar din punctul meu de vedere HTC-ul a facut o greseala alegand sa taie dimensiunea butoanelor pentru a nu le scoate in exteriorul carcasei. Desi Apple a fost criticata pentru ca nu le da posibilitatea utilizatorilor de a schimba bateria terminalelor, HTC-ul face acelasi lucru la acest dispozitiv, insa din fericire din ce in ce mai putine terminale au probleme cu bateria.
Lasand exteriorul in pace, trec la ecranul de 4.3 inch care face utilizarea usor dificila, insa daca aveti o mana mare nu veti fi prea deranjati de el. Calitatea culorilor afisate pe ecran este comparabila cu cea a iPhone 5, insa Retina Display-ul reuseste sa reproduca totul ceva mai clar, mai vibrant si mai corect. Chiar si asa, diferenta dintre calitatea imaginilor afisate de ecran este mica, si ma bucur sa vad ca Apple este adusa in situatia in care trbeuie sa isi imbunatateasca aceasta componenta a iPhone-ului. Rezolutia celor doua ecrane este 1136 x 640 la iPhone 5 vs 1280 x 720 la Windows Phone 8X si desi veti vedea putin mai mult continut pe ecran, doar in cazul clipurilor video HD/Full HD veti vedea diferente sesizabile. Nu cred ca diferenta in rezolutie va conta foarte mult, insa diferenta dintre marimea ecranelor probabil ii va face pe unii sa aleaga HTC-ul.
In ceea ce priveste performantele, as putea spune ca ambele se descurca extrem de bine, procesorul dual-core al Windows-ului ruland totul aproape perfect, lag-ul fiind aproape inexistent. Comparandu-l cu iPhone 5, jocurile, putine de altfel pentru Windows Phone 8, se incarca rapid, ruleaza rapid, in cazul restului aplicatiilor lucrurile fiind identice, insa dezvoltatorii nu si-au facut o prioritate in a face titluri pentru WP8, deci veti fi dezamagiti din acest punct de vedere. Trecand la autonomie va spun initial ca terminalul nu se incalzeste foarte tare in timpul incarcarii/a utilizarii conectivitatii 3G sau in timpul jocurilor, insa nu veti avea parte de foarte multe ore de utilizare. In testele mele autonomia HTC-ului a fost similara cu cea a iPhone-ului, putin mai mica in cazul utilizarii constante a 3G-ului, insa cred ca un update software ar mai putea rezolva din probleme.
Pe partea de conectivitate 3G, pentru ca 4G nu era disponibil, va pot spune ca pe reteaua DC-HSDPA a celor de la Orange am atins viteze de pana la 20 Mbps, iar in cazul vostru performantele depind doar de calitatea retelei la care sunteti conectati si de tipul abonamentului de internet pe care il aveti activ. Aveti internet rapid, dar oare pozele facute cu smartphone-ul sunt indeajuns de bune pentru a fi incarcate pe retelele de socializare? In testele mele am observat ca intre camerele celor doua terminale exista diferente notabile, iPhone-ul celor de la Apple fiind echipat cu hardware superior. Chiar si asa, HTC-ul are cateva optiuni pentru modificarea setarilor in baza carora sunt facute pozele, deci ati putea castiga ceva pe partea de calitate folosindu-le. Inainte sa trec la software va spun ca setul de casti incorporate este superior EarPod-urilor din iPhone 5, sunetele se aud mai bine, mai clar, iar difuzorul exterior este cu doar putin mai bun decat cel din iPhone.
Trecand la Windows Phone 8, pot spune ca sunt placut impresionat de Live Tile-uri si de modul in care functioneaza ele, insa daca ajungi sa folosesti aplicatii si sa umbli prin setari, incepi sa te intrebi ce a uitat Microsoft sa mai faca. Multe aplicatii au o interfata inferioara celor pentru iOS sau chiar Android OS, iar cand ajungi la setarile pentru luminozitate si nu ai un slider, ci 3 optiuni: low, medium, high, incepi sa pui in discutie decizia de a cumpara un terminal Windows Phone 8. Daca treci peste acestea si incepi sa utilizezi Internet Explorer-ul inclus si observi ca anumite elemente Javascript refuza sa fie afisate, intelegi de ce browserul celor de la Microsoft a iesit de mult din gratiile celor care stiu sa utilizeze internetul.
Interfata de Live Tile-uri este cea care atrage la Windows Phone 8, insa interfata multor aplicatii nu este chiar atat de bine gandita, si din pacate unele dintre ele nu ofera nici pe departe aceeasi functionalitate precum cele din iOS. Desigur ca exista si exceptii, insa totul tine de gusturile voastre, de felul in care v-ati obisnuit sa utilizati un telefon mobil si de ceea ce asteptati de la el. Ca sa fiu sincer am ramas placut impresionat de modul in care functioneaza HTC Windows Phone 8X, am ramas placut impresionat de evolutia Windows Phone 8-ului si ma astept ca el sa devina mai bun in viitor.
Din pacate lipsa unui ecosistem la fel de complex precum cel al Apple si lipsa unei comunitati de dezvoltatori care sa produca titluri foarte interesante este probabil cea mai mare problema pe care o are in momentul de fata sistemul de operare al celor de la Microsoft. Mi-as cumpara un HTC Windows Phone 8X ca terminal secundar si l-as utiliza cu placere in paralel cu un iPhone, insa nu as fi dispus sa renunt acum complet la iPhone in favoarea sistemului de operare oferit de Microsoft.
Le multumesc celor de la Orange Romania pentru terminal si va recomand sa va inscrieti in programul Orange smartphone tester daca doriti sa aveti ocazia de a testa viitoarele smartphone-uri high-end care apar pe piata.
This post was last modified on dec. 24, 2012, 10:22 AM 10:22