Anul trecut Apple a castigat un proces impotriva Samsung si i-au fost acordate despagubiri de 1.05 miliarde de dolari, insa judecatoarea care a prezidat cazul a refuzat sa interzica vanzarea a peste 20 de produse Samsung, cerandu-le celor de la Apple sa demonstreze ca tehnologiile incalcate de coreeni fac parte dintre functiile importante care motiveaza clientii sa cumpere acele terminale. Apple a facut apel deciziei, iar acum este ajutata de catre Nokia sa isi sustina afirmatiile, finlandezii introducand o motiune prin care sustin ca pretentiile judecatoarei sunt prea mari, ele fiind foarte greu de atins, iar o posibila interdictie impotriva oricaror produse devine imposibila de realizat.
The company argues for patent laws as a means of developing technology for public benefit, but also supports permanent injunctions against infringing products “in appropriate circumstances.” It asserts that Judge Koh’s requirement for a “causal nexus” would cause “wide-ranging damage to the United States patent protection landscape,” adding that the ruling makes the standard for getting an injunction so hard to reach that “it may rarely, if ever be met.” Nokia argues that this would create a compulsory licensing system, hurting incentives to innovate.
Nokia este prima companie care ia partea celor de la Apple intr-un proces impotriva unei alte companii care este acuzata de incalcarea unor brevete de inventie si acesta este un semn ca undeva ceva trebuie sa se schimbe. Nokia are desigur propriile motive in baza carora ii sustine pe cei de la Apple, insa pana in prezent cele doua companii nu au interactionat foarte mult, exceptie facand acordul de licentiere incheiat acum aproape 2 ani de zile. E putin probabil ca motiunea celor de la Nokia sa aiba vreun efect, insa daca vor exista si altele similare, atunci deciziile instantelor din SUA s-ar putea schimba.