Acum trei saptamani de zile v-am spus ca BlackBerry Z10, cel mai nou smartphone produs de catr BlackBerry, a ajuns la iDevice.ro prin intermediul programului Orange Smartphone Tester. Dupa un inceput putin cam greoi, in principal datorita unui update care a fost incapatanat si nu a dorit sa se instaleze chiar din prima, am reusit sa ma bucur de creatia care pana acum a avut parte de succes si pe plan international. In cele ce urmeaza va voi vorbi despre experienta mea cu terminalul pe care va recomand macar sa il incercati intr-un magazin Orange.
Design
Cu BlackBery OS 10 canadienii spera sa recupereze o parte din clientii pierduti in ultimii ani si eu cred ca pot face acest lucru, terminalul fiind competitiv din multe puncte de vedere, oferind acelasi set de functii precum majoritatea smartphone-urilor high-end, iar design-ul si formatul il ajuta fara discutie. Design-ul este primul lucru pe care il observi la orice smartphone, iar terminalul Z10 impresioneaza, in special prin carcasa facuta dintr-un material cauciucat ce, din fericire, nu se zgarie precum sticla terminalelor iPhone.
Panoul frontal este gandit pentru a se diferenta intr-o oarecare masura de ceea ce exista pe piata, insa marginile mari si diferenta de material/culoare dintre ecran si carcasa strica usor aspectul premium la dispozitivului. Folosind plastic si material cauciucat pentru carcasa terminalului, cei de la BlackBerry au reusit sa creeze un terminal uniform, din punct de vedere al culorii, placut la atingere, dar si rezistent, asta desigur daca aveti grija de el. Per total BlackBerry Z10 este mai rezistent decat iPhone 5, de exemplu, si nu ar strica daca Apple ar prelua ceva de la Blackberry din acest punct de vedere.
Ecran si Performante
BlackBerry Z10 are un ecran de 4.2 inch cu rezolutie 1280 x 768 si 355 pixeli per inch, deci vorbim despre o calitate a imaginilor la fel de buna precum in cazul Retina Display-ului din iPhone, sau a ecranelor Super AMOLED HD a concurentilor Android. Spre deosebire de Android, terminalul BlackBerry Z10 poate fi utilizat destul de bine in lumina soarelui, si partea buna este ca reproduce culorile cel putin la fel de bine precum terminalul iPhone 5, lucru pe care nu il pot spune si despre multe terminale ale concurentei care sunt disponibile acum pe piata.
In ceea ce priveste performantele, procesorul dual-core de 1.5 GHz isi face treaba de minune, ruland sistemul de operare fara lag, fara blocaje, exact asa cum ar trebui. Stim cu totii ca Android-ul inca mai are probleme cu lag-ul din OS, cei de la BlackBerry se feresc cu succes de ele si sunt placut impresionat sa vad o fluenta asemanatoare cu cea a iOS-ului. Din pacate terminalul este gandit mai mult pentru mediul business, asa ca nu veti avea parte de un procesor grafic chiar atat de grozav, insa procesorul si cei 2 GB RAM se descurca de mine in orice altceva.
BlackBerry OS
De la ecran si performante trec la OS care este gandit in principal pentru mediul business, insa este adaptat cerintelor pietelor de astazi. Utilizarea unui touchscreen atat de mare poate parea nepotrivita pentru cei care sunt obisnuiti cu tastaturile fizice, insa BlackBerry reuseste sa pastreze o parte din feeling-ul utilizarii unei tastaturi fizice, experienta de scriere fiind diferita fata de cea din iOS sau Android OS. Sistemul de operare functioneaza fara erori, are implementate cateva efecte interesante pentru deblocare, trecerea de la o pagina la alta, iar ideea de a face swipe-uri pentru a vedea aplicatiile deschise in background mi se pare a fi ideala. Imi place modul in care e gandit UI-ul, imi plac efectele implementate de BlackBerry, imi place ca totul functioneaza fara erori, si as vrea sa vad cateva lucruri implementate inclusiv in iOS.
Mai presus de toate acestea este faptul ca utilizandu-l ai impresia ca folosesti un iOS fluid, care raspunde rapid la comenzi, nu se blocheaza, nu are lag si incepi sa crezi ca excelenta poate fi replicata. Din pacate nu gasesti o constanta asemanatoare in Android, iar din punctul meu de vedere fluiditatea unui sistem de operare este foarte importanta, mai ales pentru persoanele grabite, productive, care au nevoie sa faca totul rapid, fara blocaje, fara inchideri subite ale aplicatiilor si fara lag in efectuarea comenzilor. Venind de la iOS sau Android OS va trebui sa va obisnuiti cu unele modificare in felul in care faceti lucrurile, insa partea buna este ca design-ul aplicatiilor este superior celor utilizat in Android, iar pentru multi acest aspect conteaza extrem de mult.
Desi sistemul de operare functioneaza fara probleme, din pacate lipsa multor aplicatii este o mare, mare problema pentru BlackBerry. Probabil stiti deja ca multe aplicatii pentru social messaging, jocuri, aplicatii utilitare, etc, nu sunt disponibile in BlackBerry World, aceasta este o problema destul de importanta pe care canadienii incearca sa o rezolve, insa pana atunci un utilizator obisnuit ar avea probleme cu aceasta platforma. Avand in vedere ca ea a fost gandita in special pentru mediul business, nu cred ca o persoana axata pe productivitate, trimitere email-uri/editare documente/efectuare de apeluri telefonice/efectuarea de conferinte audio, etc, va avea probleme cu Z10, ba mai mult il va iubi pentru ca reprezinta un pas inainte fata de vechile terminale.
BlackBerry a anunat recent ca magazinul sau a depasit cifra de 100.000 de aplicatii disponibile si numarul este intr-adevar impresionant, insa el nu include exact ceea ce are un utilizator obisnuit nevoie. BlackBerry OS ramane deocamdata un sistem de operare business care incearca sa scoata capul intr-o lume in care succes au cei care pun pe primul loc utilizatorii si nu nevoile companiilor. Cu timpul lucrurile se vor imbunatati, cei productivi vor fi multumiti de BlackBerry Z10, iar cei care au nevoie de ceva nou se vor obisnui cu lipsurile pana in momentul in care ele vor fi completate.
Autonomia bateriei
Principala problema a smartphone-urilor momentului este autonomia bateriei si din pacate cei 1800 mAh ai bateriei terminalului s-ar putea dovedi a fi insuficienti uneori. Practic majoritatea smartphone-urilor au autonomie extrem de scazuta cand tineti active constant serviciile de internet, Wi-Fi, Bluetooth, sincronizarea aplicatiilor, GPS-ul, sau orice altceva care consuma internet, iar in general 5 – 6 ore de utilizare este cam tot ceea ce ofera un smartphone folosit in acest mod. De la BlackBerry Z10 veti obtine acelasi lucru, dar in functie de modul in care utilizati terminalul puteti folosi dispozitivul aproape 2 zile fara o incarcare completa.
Este practic imposibil sa navighezi pe internet, sa te joci, sa tii toate servicile active, sa faci sincronizari in background, poze, filme, sa vorbesti la telefon si sa te astepti sa ai o autonomie mare, lucru pe care eu incerc sa il spun de multa vreme. BlackBerry Z10 va va oferi o autonomie ceva mai buna decat cea iPhone 5, iar bateria mai mare il ajuta.
Camera
BlackBerry Z10 este echipat cu o camera de 8 megapixeli capabila sa filmeze Full HD in format 1080p, insa din pacate ea nu se descurca chiar atat de grozav in fata concurentei. V-am prezentat deja in cateva articole unele teste comparative pentru camera terminalului, nu are rost sa reiau eu totul, insa va spun doar ca veti putea inregistra cu succes evenimentele importante, insa trebuie sa stiti ca pozele vor avea o calitate decenta daca le inregistrati ziua, si o calitate foarte slaba daca alegeti sa le faceti noaptea si nu puteti utiliza flash-ul.
In general terminalele BlackBerry au avut camere capabile sa isi faca treaba pana intr-un anumit punct, iar acest smartphone nu se diferentiaza din vreun punct de vedere. Incheind scurtul moment informational legat de camera, va spun ca nu veti gasi decat cateva optiuni pentru modificarea modului in care inregistrati poze, in iOS acestea nu exista, insa in Android OS producatorii ne ofera modalitati de personalizate mult mai complexe.
Conectivitatea
In ceea ce priveste conectivitatea, terminalul canadienilor este capabil sa atinga viteze de pana la 21.6 Mbps pe retelele HSDPA se poate conecta la retelele 4G LTE, insa performantele depind si de abonamentul vostru. Din pacate nu am reusit sa egalez vitezele obtinute pe terminalul iPhone, care in general sunt intre 15 – 25 Mbps in Bucuresti, insa chiar si cei 5 – 7 Mbps obtinuti pe BlackBerry Z10 va garanteaza o experienta de navigare pe internet buna, majoritatea website-urilor incarcanduse indeajuns de repede.
Apelurile facute prin intermediul terminalului BlackBerry sunt cat se poate de clare, daca va aflati intr-o zona cu semnal decent, dar acest lucru era normal pentru un asemenea dispozitiv. Pana in momentul de fata nu mi s-a plans cineva ca ma aude greu sau cu interferente, nu am avut probleme in a purta o conversatie cu cineva, chiar si in zone aglomerate, deci din acest punct de vedere canadienii se mentin destul de bine, desi alte smartphone-uri high-end au probleme destul de mari din acest punct de vedere.
Per total sunt placut impresionat de smartphone-ul BlackBerry Z10, nu trebuie uitat faptul ca el se adreseaza in principal oamenilor productivi, oamenilor de afaceri, si nu neaparat utilizatorilor de rand, care folosesc cu totul diferit un smartphone. Daca doriti un dispozitiv elegant, cu performante bune, aplicatii bine gandite si solid construite, atunci terminalul celor de la BlackBerry este o alegere care merita luata in considerare. Pentru BlackBerry terminalul Z10 reprezinta un prim pas spre revenirea in elita producatorilor de smartphone-uri, iar in cativa ani cred ca vom vorbi in cu totul alte circumstante despre companie.
BlackBerry Z10 poate fi achizitionat prin Orange Romania urmand acest link, iar la final le multumesc din nou celor de la Orange pentru ocazia de a testa acest smartphone.
This post was last modified on mart. 30, 2013, 1:11 PM 13:11