Cu doar cateva minute in urma compania Apple a lansat iOS 7 pentru iDevice-urile noastre, aceasta fiind cea mai radicala schimbare de design implementata de catre Apple de la iOS 1 si pana in prezent. Vorbim despre o schimbare completa a interfatei de utilizator, insa nu in ceea ce priveste aranjarea elementelor, ci in eea ce priveste fonturile, dimensiunile anumitor elemente ale interfatei, dar in principal al culorilor. Totul va incepe cu o serie de iconite noi pe care le veti vedea in ecranul principal, toate iconitele aplicatiilor native fiind refacute pentru aceasta versiune a sistemului de operare.
Arată minunat pentru că este făcut sa funcționeze minunat. Nimic din ce am creat vreodată nu a fost proiectat doar pentru a arăta frumos. Asta ar însemna o oportunitate greșit abordată. În schimb, când am reconsiderat iOS-ul, scopul nostru a fost să creăm o experiență care să fie mai simplă, mai folositoare și mai distractivă — îmbunătățind lucrurile pe care lumea deja le iubea la iOS. În cele din urmă, reproiectarea modului său de funcționare ne-a condus la a-i reproiecta și aspectul. Fiindcă un design bun este un design care vine în sprijinul utilizatorului.
Simplitatea este cuvantul cu care Apple caracterizeaza radicala schimbare gandita pentru noua versiune a sistemului sau de operare, ea fiind prezenta in toate noile interfate gandite pentru aplicatiile native, dar si in restul interfatelor de utilizator accesibile prin intregul sistem de operare. Apple a ales sa elimine o parte dintre animatiile si elementele de design care incarcau in mod nejustificat interfata de utilizator, implementand o structura noua care ofera calitate, fara bare si butoane inutile, totul fiind concentrat pe continutul important.
Simplitatea este adesea echivalată cu minimalismul. Cu toate acestea, simplitatea reprezintă mult mai mult decât simpla absență a dezordinii sau îndepărtarea decorațiunilor. Înseamnă să oferi lucrurile potrivite, la locul și la momentul potrivit. Simplitatea înseamnă să știi la ce folosește și ce poți să faci cu un obiect, din primul moment în care îl atingi. Are o structură nouă, folosită la nivelul întregului sistem, care oferă claritate întregii experiențe. Elementele ornamentale care sar în ochi au fost eliminate. Barele și butoanele inutile au fost scoase. Iar datorită eliminării elementelor de design care nu sunt folositoare, dintr-o dată totul se concentrează pe ceea ce contează cel mai mult: conținutul.
In baza acestei simplicati veti observa in imaginile acestui articol o gama foarte variata de schimbari gandite de catre Apple, ele fiind combinate cu o serie de functii noi pe care compania considera ca utilizatorii le vor iubi. Fie ca vorbim despre implementarea Photobooth-ului in aplicatia Camera, despre simplificarea interfatei prin care putem face trecerea intre modulele de capturare a imaginilor/clipurilor video, despre efectul parallax, fie ca vorbim despre Control Center sau noua interfata a Notifications Center-ului, iOS 7 aduce foarte multe noutati, mai jos ii las pe cei de la Apple sa va descrie principalele functii noi ale iOS 7.
iOS 7 profită la maxim de tehnologiile de pe iPhone, iPad și iPod touch pentru a îmbunătăți experiența iOS și mai mult. Straturi distincte și funcționale contribuie la crearea adâncimii și la stabilirea ierarhiei și a ordinii. Efectul de transparență permite o mai bună înțelegere a contextului. Iar noile abordări pentru animații și mișcare fac în așa fel încât și cele mai simple acțiuni să devină interesante.Atunci când un produs este proiectat cum trebuie — când nu trebuie să te adaptezi la tehnologie, fiindcă aceasta este deja concepută în funcție de tine — se creează o legătură.
Control Center
Centrul de control îți oferă acces rapid la comenzile și aplicațiile de care ai nevoie imediat. Cu o simplă alunecare în sus din orice ecran — inclusiv ecranul blocat — poți să faci o mulțime de lucruri cum ar fi să treci pe Mod Avion, să activezi sau să dezactivezi conexiunea la Wi-Fi sau să reglezi luminozitatea ecranului tău. Poți chiar să accesezi o nouă lanternă. Niciodată n-ai avut atât de mult control printr-o singură atingere.
Fă ce trebuie să faci. Repede.
Activează sau dezactivează Modul Avion, Wi-Fi, Bluetooth și Nu deranjați. Blochează orientarea ecranului tău sau reglează-i luminozitatea. Redă, pune pe pauză sau treci peste o melodie. Conectează-te la difuzoare compatibile cu AirPlay. Și accesează rapid lanterna, cronometrul, calculatorul și camera.
Notifications Center
Centrul de notificări te anunță când primești e-mailuri noi, pierzi apeluri, ai lucruri de făcut și multe altele. Iar o caracteristică nouă care se numește Astăzi, îți oferă un rezumat convenabil al zilei. Aruncă o privire pe iPhone-ul tău și vei ști sigur dacă e ziua cuiva sau dacă vei avea nevoie de umbrelă. Există chiar și o previzualizare a ceea ce te așteaptă a doua zi. Poți să accesezi Centrul de notificări din orice ecran, inclusiv din ecranul blocat. Tot ce trebuie să faci e să glisezi în jos. Și să te pui la curent.
Cum e ziua ta? Vizualizarea Astăzi afișează un rezumat a tot ceea ce trebuie să știi despre ziua de azi. Și o previzualizare a zilei de mâine.
Vezi ce ai ratat. Noile vizualizări Toate și Ratate îți permit să vezi toate alertele tale sau doar pe cele neaccesate în ultimele 24 de ore.
Multitasking
Multitasking a fost întotdeauna o modalitate inteligentă de a comuta între aplicații. Acum e și mai inteligentă. Fiindcă iOS 7 reține când îți place să-ți folosești aplicațiile și poate să actualizeze conținutul înainte să le lansezi. Așa că dacă ai tendința să-ți verifici aplicația socială favorită la 09:00 a.m. în fiecare zi, fluxul de noutăți te va aștepta gata pregătit. Asta înseamnă multitasking în iOS 7. Știe ce vrei să faci înainte să o faci.
O modalitate mai inteligentă de multitasking. Apasă butonul Pagina principală de două ori pentru a vedea previzualizări de ecrane pentru aplicațiile pe care le-ai deschis. Pentru a ieși dintr-o aplicație, gliseaz-o în sus și în afara previzualizării.
Actualizări programate cu inteligență. iOS programează actualizări în perioade eficient energetice. Cum ar fi momentul în care dispozitivul tău e deschis și conectat la Wi-Fi. Așa că bateria ta nu este consumată fără să fie necesar.
Camera
Camera din iOS 7 aduce toate formatele — foto, video, panoramă și acum noul format pătrat — în prim plan. Printr-o simplă glisare, poți să cadrezi ce vrei, exact cum vrei.1 Repede. Iar noile filtre îți permit să faci și mai multe cu fiecare imagine. Dă-i un aspect retro. Mărește-i contrastul. Sau adoptă stilul alb-negru. Licența artistică îți aparține în totalitate.
Filtre. Poți să aplici filtre fotografiilor în format clasic și pătrat. Alege un filtru și vezi efectul înainte să faci fotografia. Sau pur și simplu fă fotografia și aplică-l mai târziu. Dacă te răzgândești vreodată și decizi că este mai bine fără niciun fel de filtru, poți pur și simplu să-l elimini.
Poze
Acum există modalități mai rapide, mai ușoare și mai plăcute de a face o retrospectivă. Îți prezentăm Colecții, Momente și Ani — grupări inteligente ale fotografiilor și videoclipurilor tale, în funcție de perioadă și loc. Atinge Ani și toate înregistrările tale îți vor umple ecranul. Fiecare an include Colecții, precum călătoria ta în San Francisco. Iar în acea Colecție există Momente distincte — fotografii din Union Square, videoclipuri din parcul AT&T. Așa că poți să găsești o înregistrare de oricând, de oriunde, imediat.
Într-o Colecție. Atinge o Colecție, precum “Hawaii” și vezi fotografii din călătoria ta, organizate în Momente în funcție de dată și locație.
Un an — sau mai mulți ani — dintr-o privire. Atinge vizualizare An și pregătește-te să fii uimit. Fiecare fotografie și videoclip pe care le-ai făcut vreodată apare pe ecran, aproape ca o operă de artă.
Partajare de fotografii prin iCloud. Cu iCloud, poți să partajezi momentele tale favorite cu persoanele tale favorite, creând un photo stream partajat. Persoanele respective pot să publice fotografii, videoclipuri și comentarii pe fluxul tău și totul apare în mod automat pe dispozitivele iOS ale tuturor. Noua vizualizare Activitate îți permite să vezi cele mai recente actualizări de pe toate fluxurile tale partajate, într-un singur loc.
AirDrop
Dacă vrei să trimiți o fotografie sau un document cuiva, în mod normal folosești un mesaj text sau e-mail. Dar dacă persoana respectivă este chiar lângă tine, există o modalitate mult mai simplă. Intră în AirDrop pentru iOS. Acesta îți permite să partajezi rapid și ușor fotografii, videoclipuri, contacte — și orice altceva din orice aplicație, prin intermediul unui buton Partajează. Atinge butonul Partajează, apoi selectează persoana cu care vrei să le partajezi. AirDrop face restul, folosind Wi-Fi și Bluetooth. Fără să fie nevoie de vreo configurare. Iar transferurile sunt criptate, așa că ce partajezi este extrem de sigur.
Partajează unu la unu. Sau unu la mai mulți. Cu AirDrop, poți să partajezi o fotografie sau un videoclip, de exemplu, cu o anumită persoană sau mai multe. Atinge pictograma Partajează, selectează persoana cu care vrei să partajezi și lasă AirDrop să-și facă treaba.
Declară-te disponibil. Sau nu. În AirDrop, ești automat vizibil pentru contactele tale care au un dispozitiv cu iOS 7. Dar poți să devii vizibil și pentru oricine se află în apropierea ta și folosește iOS 7. Sau să devii invizibil pentru toată lumea. Nu e nevoie decât de o atingere în Centrul de control.
Fișier primit. Destinatarii pot alege să salveze orice le-ai trimis. Când fac acest lucru, conținutul este salvat exact în locul în care ar trebui să fie — o fotografie în Poze, un tichet în Passbook, un contact în Contacte și tot așa.
Safari
Navigarea cu Safari în iOS 7 este pur și simplu mai amplă, mai bună și mai frumoasă. Butoanele și barele — precum câmpul de căutare unitar și inteligent — rămân ascunse și apar doar când derulezi în josul paginii. Așa că vezi mai mult conținut ca niciodată pe ecranul tău. Iar cu o simplă glisare, poți să treci pe pagina anterioară sau următoare. Totul e conceput astfel încât nimic să nu te împiedice sau să te încetinească din navigare.
Câmp de căutare unitar și inteligent. Tastează un URL sau un termen de căutare în câmpul de căutare unitar și inteligent, iar Safari sugerează în mod automat cea mai apropiată versiune de ceea ce cauți. Așa că vei găsi rapid pagina web de care ai nevoie.
Vizualizare filă nouă. Vezi paginile web deschise într-o vizualizare centralizată, care îți permite să derulezi cu ușurință de la o filă la alta. Pentru a închide o pagină, tot ce trebuie să faci e să o glisezi în afara ecranului.
Linkuri partajate. Vezi toate URL-urile în cronologia ta Twitter, vezi cine le-a publicat și ce s-a spus despre ele. Lista de lecturi. Poți să parcurgi rapid și ușor articolele din Lista de lecturi. Pur și simplu derulezi cursiv de la un articol la următorul.
iCloud Keychain. Multe dintre lucrurile pe care le faci pe Internet necesită parole. Acum iCloud poate memora nume de cont, parole și numere de carduri de credit pentru tine. Iar Safari le va introduce automat, indiferent dacă trebuie să te autentifici pe un site sau să faci cumpărături online. Funcționează pe toate dispozitivele cu iOS 7 și pe computerele Mac care rulează OS X Mavericks, aprobate de tine. Iar datorită criptării AES de 256 de biți, este extrem de sigur.
Generator de parole. De fiecare dată când creezi un cont, Safari poate să genereze o parolă unică, greu de ghicit. Și să o memoreze pentru tine.
App Store
Aplicații În apropiere de mine — o nouă caracteristică a App Store în iOS 7 — îți arată o colecție a celor mai populare aplicații care sunt relevante pentru locația ta actuală. Iar o nouă categorie Copii evidențiază cele mai bune aplicații pentru copii, în funcție de vârstă. De asemenea, iOS 7 îți actualizează în mod automat aplicațiile, pentru ca tu să nu-ți mai faci griji în privința asta. Un alt bonus al actualizărilor automate: scapi de insigna roșie care îți tot deturna atenția.
Ce este popular prin apropiere? Oriunde te-ai afla — la Luvru, de exemplu — atingi În apropiere de mine și vei vedea o listă de aplicații folositoare.
Răsfoiește cele mai bune aplicații pentru copii. Părinții și profesorii pot găsi acum cu ușurință aplicații care sunt perfecte pentru copii. Vizitează noua categorie Copii pentru o selecție de aplicații organizate în funcție de vârstă.
Find my iPhone
Să-ți pierzi iPhone-ul este groaznic. Din fericire, Găsire iPhone te poate ajuta să-l recuperezi. Dar dacă nu mai ai nicio șansă, noile caracteristici de siguranță din iOS 7 fac dificilă utilizarea sau vânzarea dispozitivului tău de către altcineva. Pentru dezactivarea funcției Găsire iPhone sau ștergerea datelor de pe dispozitivul tău, acum sunt necesare ID-ul tău Apple și parola. De asemenea, Găsire iPhone va continua să afișeze un mesaj personalizat chiar și după ce dispozitivul tău a fost șters. Iar înainte ca oricine să-l poată reactiva, se solicită ID-ul tău Apple și parola. Ceea ce înseamnă că iPhone-ul tău rămâne iPhone-ul tău în continuare. Indiferent unde este.
Mesaj de blocare a ecranului. Chiar și după o ștergere la distanță, Găsire iPhone continuă să afișeze un mesaj cu numărul tău de telefon pe ecranul blocat.
Ți-ai recuperat iPhone-ul. Dacă îți recuperezi iPhone-ul după ce l-ai șters, tot ce trebuie să faci pentru a-l reactiva este să introduci ID-ul tău Apple și parola.
iTunes Radio
Desi Apple Romania nu mentioneaza nimic in legatura cu iTunes Radio, deaorece aceasta functie nu este disponibila in tara noastra, eu va spun ca serviciul celor de la Apple le permite posesorilor de iDevice-uri sa asculte posturi radio predefinite. Totul se face prin intermediul unei conexiuni de internet, Apple oferind posibilitatea de a asculta aceste posturi radio sau diverse melodii ascultate deja, compania afisand reclame video/audio/text in timpul ascultarii, limitand posibilitatea de a trece de la o melodie la alta.
iTunes Radio este disponibil gratuit si poate fi utilizat din Romania daca aveti un Apple ID pentru iTunes Store SUA.
Siri
Exact precum in cazul iTunes Radio, si asistentul personal Siri este inexistent in pagina Apple Romania, insa asistentul celor de la Apple a fost actualizat in iOS 7. Totul incepe cu o modificare a interfatei asistentului, continua cu implementarea posibilitatii de a utiliza comenzi vocale pentru a activa WiFi, Bluetooth, pentru a deschide aplicatii sau pentru a efectua cautari prin Wikipedia ori Twitter. Siri beneficiaza si de voci HD care sunt mult mai clare si au o calitate mult mai buna, insa din pacate ele sunt indisponibile pentru tara noastra.
This post was last modified on sept. 21, 2013, 2:49 PM 14:49