iPhone 5S iDevice.ro review – inceputul unui nou drum

  De mai bine de o saptamana de zile detin noul iPhone 5S lansat de catre compania Apple, iar astazi a venit momentul sa va vorbesc despre tot ceea ce aduce el nou pentru noi si restul lumii. In acest articol v-am prezentat poveste achizitionarii sale si va recomand sa o cititi pentru a va face o idee in legatura cu ceea ce inseamna sa achizitionezi un iPhone nou chiar in ziua lansarii, experienta fiind cu adevarat demna de un fan Apple care asteapta acest gen de produse pentru un an de zile.

  iPhone 5S este disponibil pentru achizitie in 10 tari de pe glob, compania Apple lansand 3 versiuni ale dispozitivului, una aurie cu panou frontal alb, una argintie cu panou frontal alb, si una space grey cu panou frontal negru. In Romania terminalul nu a fost lansat oficial, dar cateva magazine online au reusit sa cumpere dispozitivul si sa il aduca in tara, preturile fiind destul de prohibitive, dar acest lucru era de asteptat.

Design – reintalnirea cu trecutul

  Primul lucru pe care il veti vedea la iPhone 5S este design-ul gandit de catre Apple, iar compania a ales sa nu modifice absolut nimic din design-ul iPhone 5, cu exceptia culorilor. Panoul frontal, benzile laterale, carcasa, porturile, butoanele si pozitionare acestora sunt identice in iPhone 5S precum in cazul iPhone 5, singurele diferente fizice fiind la butonul Home si la dual flash LED-ul camerei. Desi doream sa achizitionez un terminal argintiu cu panou frontal alb, din pacate doar versiunea space grey ramasese disponibile in Apple Store-ul din care a fost achizitionat dispozitivul meu, asa ca raman cu el un an de zile.

  Space grey-ul ales de catre Apple pentru colorarea benzilor laterale si a carcasei face terminalul sa para ceva mai elegant decat versiunea neagra a iPhone 5 si cred ca ascunde ceva mai bine zgarieturile benzilor sau ale carcasei, iar in acest articol v-am spus deja ca ele pot aparea oricand. Ca sa fiu sincer, sunt un fan al versiunii negre a iPhone 5, imi place mult mai mult decat space grey-ul ales de catre Apple pentru acest an, insa aici vorbim strict despre preferinte personale si singura motivatie pentru a alege oricare dintre cele 3 versiuni de culori are, in opinia mea, legatura cu susceptibilitatea la zgarieturi.

  Acestea fiind spuse, iPhone 5S are acelasi design premium, elegant, usor de recunoscut, asta pana cand il protejati cu o carcasa si lumea incepe sa se intrebe ce tineti in mana. In aceasta idee, va recomand sa “aruncati un ochi” la articolul scris de mine in cursul acestei dimineti, articol in care va spuneam cum imi voi proteja terminalul in urmatorul an.

 

Ecran – vibrant, rapid, Retina Display

  Desi multi utilizatori cer implementarea unor ecrane cu diagonala mare in terminalele iPhone, deocamdata compania Apple a ales sa pastreze Retina Display-ul implementat anul trecut in iPhone 5. Vorbim despre un ecran de 4 inch cu rezolutie 1135 x 640, 326 de pixeli per inch, contrast 800:1, nivel brightness de 500 nits, practic un ecran IPS care reproduce culorile grozav, are vizibilitate buna in lumina directa a soarelui si ofera o usoara posibilitate de a utiliza dispozitivul cu o singura mana, un aspect de care compania Apple este foarte manda inca de la lansarea primei versiuni a iPhone.

  Practic in ceea ce priveste ecranul nu am ce sa va spun nou, compania Apple evitand sa faca vreo schimbare de orice fel in cazul ecranului implementat in terminalele sale, acesta raspunzand mult mai usor la comenzi decat terminalele Android sau Windows Phone si fiind aproximativ la fel de eficient precum ecranele OLED in ceea ce priveste consumul de energie.

Hardware – chip A7 de 64 biti si co-procesor de miscare M7

  Desi nu avem schimbari de design sau ale ecranului, anul acesta Apple a facut importante imbuntatiri in ceea ce priveste hardware-ul terminalului si ele sunt extrem de interesante si discutate. Apple a implementat in iPhone 5S un nou chip A7 dezvoltat in laboratoarele sale in baza arhitecturii ARMv8, compania incluzand in el un procesor dual-core de 1.3 GHz compatibil cu arhitectura de 64 de biti, 1 GB RAM DDR 3, un procesor grafic quad-core PowerVR G6430, iar separat de ele un co-procesor de miscare numit M7 de catre cei din Cupertino.

  Incepem cu chip-ul A7 care dubleaza performantele chip-ului A6 implementat de catre Apple in iPhone 5 si iPad 4, iar per total acesta transforma iPhone 5S in cel mai rapid smartphone de pe glob. Aceste performante grozave au la baza optimizari facute de catre Apple in decursul unui extrem de complex proces de dezvoltare si cercetare, iar pentru utilizatorul de rand nici nu prea conteaza daca arhitectura de 64 de biti afecteaza in vreun fel acest lucru sau nu, utilizatorii beneficiind de un terminal foarte rapid in orice task-uri. Procesorul este produs folosind un proces de fabricatie de 28nm, are 1 miliard de tranzistori si un die size de 102mm².

  Revenind la arhitectura de 64 de biti, merita mentionat faptul ca foarte multi o considera inutila intr-un smartphone, in principal deoarece ea este utilizata pe desktop-uri pentru a permite programelor sa acceseze mai mult de 4 GB de RAM in cazul in care au nevoie. In iPhone 5S nu exista atat de mult RAM, insa implementarea compatibilitatii cu arhitectura de 64 de biti permite o eficientizare a procesului de rulare a aplicatiilor, acestea accesand mult mai usor resursele puse la dispozitia lor, procesorul putand rula mult mai multe task-uri simultan.

[youtube]http://youtu.be/r_XcGp3rVHQ[/youtube]

  Implementarea acestui suport are un impact pozitiv si asupra autonomiei bateriei, deoarece lucrand mai eficient, procesorul si RAM-ul consuma mai putina energie in timp ce efectueaza task-urile mult mai repede, iar in final utilizatorii sunt cei care castiga cel mai mult. Desi ideea in sine este grozava, din pacate doar aplicatiile native au acum suport pentru arhitectura de 64 de biti, iar dezvoltatorii trebuie sa isi faca aplicatiile compatibile cu ea, acest lucru necesitand inclusiv obligarea utilizatorilor sa le foloseasca doar pe iOS 7. Desi totul nu este chiar atat de grozav acum, iPhone 5S este primul smartphone care are un procesor ARMv8 cu suport pentru 64 de biti, producatorii de terminale Android urmand a implementa aceeasi arhitectura in terminalele care urmeaza sa fie lansate anul viitor pe piata.

[youtube]http://youtu.be/F63U_q1zO0Y[/youtube]

  Lasand la o parte procesorul, trecem la co-procesorul de miscare pe care compania Apple l-a denumit destul de sugestiv M7, numele sau ed cod fiind apropiat de cel al chip-ului. Acest co-procesor de miscare preia date de la toti senzorii de miscare ai smartphone-ului: accelerometru, giroscop, busola, si ofera informatii pentru aplicatiile care il acceseaza, roul sau fiind de a elibera procesorul de sarcinile aferente oferirii acestor informatii, in final autonomia si performantele fiind mult imbunatatite.

  Exact precum in cazul suportului pentru arhitectura de 64 de biti, si acest co-procesor M7 trebuie accesat de catre dezvoltatori prin APi-uri, asa ca va dura ceva timp pana cand vom avea destule titluri care vor si sa ii utilizeze informatiile. Totusi, in ciuda beneficiilor aduse de catre acest co-procesor, el ar putea genera probleme pentru senzorii terminalului, toti senzorii de miscare afisand date incorecte pentru aplicatiile rulate de catre utilizatori, iar in acest articol v-am explicat exact ce inseamna acest lucru.

  Inainte sa inchei trebuie sa va spun si ca noul chip grafic al iPhone 5S ofera de 2 ori mai multa putere de procesare pentru jocuri si suport pentru OpenGL ES 3.0, asa ca jocurile facute special pentru terminal, precum Infinity Blade III, vor putea include o serie intreaga de efecte noi. Practic acest chip grafic este, la o prima vedere, cel unul dintre cele mai rapide chip-uri grafice compatibile cu OpenGL ES 3.0, insa ramane ca dezvoltatorii sa ii foloseasca resursele pentru a ne oferi jocuri grozave.

  Ca o concluzie pe acest subiect, va spun ca Apple a facut un mare, mare pas inainte pentru iDevice-urile sale implementand acum suport pentru arhitectura de 64 de biti, ea urmand a fi utilizata la adevarata sa valoare in anii urmatori si performantele disponibile acum sunt pe masura tehnologiei.

Touch ID – cititor de amprente

  Separat de noul chip A7 de 64 de biti, a doua mare noutate a iPhone 5S este sistemul Touch ID care utilizeaza un cititor de amprente pentru a ne permite sa efectuam plati in iTunes Store si sa deblocam terminalul. Pentru a implementa acest cititor de amprente in terminal, compania Apple a fost nevoita sa schimbe design-ul butonului Home si sa implementeze in jurul sau un inel care detecteaza atingerile facute de catre utilizator si activeaza citirea amprentei.

  V-am prezentat deja modul de amprentare si nu va voi obosi cu un alt tutorial, totul fiind extrem de simplu de facut. Desi unii spun ca procedura dureaza pana la 30 de secunde, probabil ei ating pentru prima oara un iPhone, deoarece eu am reusit in jumatate din timp sa-mi inregistrez o amprenta in iOS 7. Inregistrarea amprentei se face usor, dar oare cat de bine functioneaza sistemul? Ca sa fiu sincer am ramas uimit de acuratatea si rapiditatea cu care lucreaza Touch ID-ul, intr-o singura secunda terminalul fiind deblocat de catre cititor, perioada de timp necesara pentru deblocare fiind identica, sau poate infim mai scurta decat in cazul unui slide to unlock. Touch ID-ul recunoaste fara probleme degetul atat timp cat plasati macar 3 sferturi din el pe cititor si-mi place extrem de mult faptul ca o simpla apasare timp de o secunda pe butonul Home deblocheaza automat terminalul.

  Pentru utilizarea Touch ID trebuie sa aveti setat si un cod de siguranta care trebuie introdus dupa efectuarea unei inchideri sau a unui restart, el fiind util si pentru prietenii care nu au amprentele inregistrate si doresc sa obtina acces la terminal. Am fost destul de circumspect in legatura cu functionalitatea Touch ID-ului inainte de a primi terminalul iPhone 5S, nu ma gandeam ca va functiona atat de rapid si de corect si el este, fara discutie, una dintre functiile mele favorite in ceea ce priveste noul terminal.

  Desi Touch ID-ul a fost gandit pentru a inregistra amprente, popularitatea sa in randul posesorilor de terminale iPhone 5S a generat inregistrarea celor mai neobisnuite parti ale corpului cu el, astfel ca nasul, lobul urechii, cotul, un sfarc, degetele de la picioare sau chiar labele animalelor de companie pot fi inregistrate pentru utilizare cu Touch ID. Apple ne limiteaza la posibilitatea de a inregistra cate 10 amprente cu acest sistem, insa practic puteti inregistra pana la 50, in cadrul fiecarui proces de inregistrate a unei amprente sistemul recunoscand toate degetele mainilor daca voi le scanati inainte de a finaliza procedura.

[youtube]http://youtu.be/r82Y-disV1s[/youtube]

  Ati inregistrat o amprenta, dar oare cat de sigur este sistemul? Ei bine, multi spun ca Apple ar partaja informatii despre amprente cu agentiile federale americane, insa deocamdata nimeni nu a putut confirma acest lucru. Apple spune ca nu stocheaza pozele amprentelor in terminale, ci documente digitale cu informatii despre ele, acestea fiind salvate intr-un chip securizat, numit strategic “enclava”, acesta fiind separat de procesor si imposibil de exploatat chiar in cazul exploatarii iOS 7 sau a  procesorului.

[youtube]http://youtu.be/0mmDcq-2Fos[/youtube]

  Separat de inregistrarea diverselor organe cu Touch ID, popularitatea sistemului a generat si foarte mult interes din partea celor intrigati de catre afirmatiile Apple, ei incercand fara succes sa sparga sistemul. Ceea ce s-a reusit pana acum este o pacalire a Touch ID-ului cu o amprenta clonata, desi teoretic acest lucru era imposibil, metoda utilizata pentru a eluda sistemul de securitate gandit de catre Apple fiind folosita si pentru pacalirea cititoarelor de amprente implementate in laptop-uri sau alte tipuri de dispozitive electronice care au asemenea hardware.

[youtube]http://youtu.be/4bG6cjaMZx0[/youtube]

  Inainte sa inchei merita sa mentionez faptul ca acest cititor de amprente din iPhone 5S are implementat un mic ecran tactil in butonul Home, acesta fiind protejat de sticla de safir, el citind amprenta utilizatorului la atingere. Apasarea butonului anuleaza actiunea de citire a amprentei voastre, iar daca doriti puteti evita sa utilizati complet Touch ID-ul, sau sa il utilizati doar pentru a efectua achizitii din iTunes Store, doar pentru a face deblocari, sau pentru ambele. Inainte sa inchei, va spun ca veti indragi Touch ID-ul, probabil il veti utiliza constant si veti uita de slide to unlock-ul pe care l-ati utilizat timp de atatia ani de zile.

Camera – slow motion, burst mode si poze grozave in conditii de luminozitate scazuta

  iPhone 5S nu putea veni fara un nou senzor pentru camera, Apple alegand sa pastreze rezolutia de 8 megapixeli pentru poze, insa sa implementeze un senzor capabil sa inregistreze poze mult mai bune. Diferentele dintre iPhone 5 si iPhone 5S sunt mici spre inexistente cand inregistrati poze in timpul zilei cu lumina suficienta pentru ele, situatia schimbandu-se in bine pentru noul terminal cand vine vorba de clipurile video si fiind clar in avantajul iPhone 5S, atat atunci cand vine vorba de utilizarea noului True Tone dual-LED flash, cat si in absenta utilizarii sale. (pozele si filmele inregistrate cu iPhone 5S apar in partea dreapta a fiecarei imagini sau a fiecarui clip video)

[youtube]http://youtu.be/FBIGZU-Ev44[/youtube]

  Da, Apple a implementat un dual-LED flash in iPhone 5S, el poarta denumirea True Tone si reprezinta o extrem de mare imbunatatire fata de iPhone 5, imaginile de mai jos confirmand fara urma de dubiu acest lucru. Apple sustine ca noul LED are becuri de tonalitati diferite, acestea avand rolul de a oferi o lumina mult mai naturala pentru pozele inregistrate in camere intunecate, aceasta fiind una dintre cele mai radicale imbunatatiri implementate de catre Apple din acest punct de vedere.

  Revenind la camera, noul senzor de imagine are un aperture f/2.2, fata de f/2.4 cat are iPhone 5, insa si pozele sunt inregistrate acum cu 1.5µm pixeli fata de 1,4µm cat are iPhone 5, Apple crescand inclusiv sensitivitatea la lumina cu pana la 33%. Practic marirea aperture-ului si a dimensiunii pixelilor contribuie extrem de mult la imbunatatirea calitatii imaginilor inregistrate folosind noul dispozitiv al celor de la Apple, insa dupa cum am spus si mai sus, principalele diferente se observa in cazul pozelor inregistrate in conditii de luminozitate scazuta si a celor inregistrate in camere intunecate.

[youtube]http://youtu.be/Q_ip8xbJ3SY[/youtube]

  Camera terminalului inregistreaza 4 poze atunci cand lumina este slaba, combina automat cele mai clare elemente ale sale si ofera o imagine finala cat se poate de clara. Ea este ajutata si de un nou sistem de auto-stabilizare care incetineste procesul de inregistrare a imaginilor, insa are drept rezultat momente inregistrate mult mai frumos si mai clar. Acelasi sistem de stabilizare il avem disponibil si in noua camera frontala FaceTime HD de 1.2 megapixeli care este capabila sa inregistreze poze cu 1.9µm si sa inregistreze clipuri video in format 720p, ea fiind net superioara celei implementate in iPhone 5.

  In cazul clipurilor video vorbim despre exact aceleasi diferente, adica inregistrari la fel de bune ca pe iPhone 5 in timpul zilei si inregistrari mult mai bune in timpul noptii, clipurile video avand un bitrate de 16 Mbps, inregistrarea facandu-se in continuare la 30 frame-uri pe secunda.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IEKAU34nGlQ&feature=share&list=PLNPbDwO25YPi_jPzh5RILOvwU0440a7RU[/youtube]

  Impreuna cu toate aceste imbunatatiri, in iOS 7 avem pentru iPhone 5S un sistem numit BurstMode, acesta inregistrand 10 poze pe secunda pentru orice perioada de timp dorim, aplicatia Camera afisand mai apoi cele mai bune dintre ele si permitand stergerea tuturor in acelasi timp. Functia este disponibila exclusiv pe terminalul iPhone 5S si fiind extrem de utila pentru a captura momente dinamice in care nu doriti sa inregistrati clipuri video, dar doriti totusi sa aveti o memorie a momentului.

  O alta functie disponibila exclusiv pentru iPhone 5S este un modul slow motion, acesta permitand inregistrarea de clipuri vudei cu de pana la 120 de frame-uri pe secunda. Functia ne da posibilitatea de a vedea “cu incetinitorul” diverse momente din viata de zi cu zi, iar clipurile video din acest articol o prezinta cat se poate de bine. Aceasta este una dintre functiile mele favorite si desi ea este grozava, clipurile video pot fi vizualizate in slow motion doar pe iPhone 5S si alte iDevice-uri sau doar daca sunt incarcate pe YouTube, ori OS X Mavericks, alte medii nefiind capabile sa le redea.

[youtube]http://youtu.be/NyoY8sqaRDY[/youtube]

  Inainte sa inchei trebuie sa va spun si ca modulul Panorama este acum cu pana la 50% mai rapid decat in trecut, iar expunerea este ajustata automat in timp ce imscati dispozitivul, deci teoretic pozele inregistrate ar trebui sa fie grozave. In concluzie, Apple a implementat multe noutati pentru aplicatia Camera si camera din iPhone 5S, iar eu consider ca veti fi multumiti de ele, mai ales de partea software.

 

iOS 7 – un update “colorat”

  Fiecare iPhone nou vine impreuna cu o versiune majora a iOS-ului pentru iDevice-uri, iar iPhone 5S nu face exceptie din acest punct de vedere. iOS 7 aduce o schimbare majora pe partea de design pentru posesorii de iDevice-uri si aduce o serie intreaga de functii noi pe care multi utilizatori le-au primit cu foarte multa placere, ele facand update-ul mult mai usor de “inghitit”, chiar daca Apple a implementat foarte multe schimbari ale aspectului pe care la fel de multe persoane nu le-au considerat oportune.

  In cazul iPhone 5S vorbim si despre functii exclusive cum ar fi slow motion, Burst Mode si sistemul Touch ID, el impartind cu vechi iDevice-uri si posibilitatea de a trimite fisiere prin AirDrop, un sistem extrem de util pentru orice iDevice. Avand in vedere ca iPhone 5S are un chip atat de performant, iOS 7 ruleaza fara probleme pe el, chiar daca contine o gama extrem de variata de animatii implementate de catre Apple, unele dintre ele reducand performantele vechilor iPhone-uri, insa asa ceva nu se putea intampla cu iPhone 5S.

  Desi iOS 7 se potriveste mult mai bine cu iPhone 5C-ul care are si o carcasa colorata pe masura culorilor gandite de catre Apple pentru sistemul sau de operare, nici iPhone 5S nu se descurca mai rau. Hardware-ul si software-ul sunt, ca de obicei, imbinate perfect de catre Apple, iar cu acest lucru ne-am obisnuit deja, doar vorbim despre o companie care si-a facut un renume si a devenit populara tocmai deoarece lanseaza produse care arata bine si functioneaza la fel de bine.

Autonomie – o baterie mai mare cu acelasi rezultat

 

  iPhone 5S are o baterie ce inmagazineaza cu aproximativ 10% mai multa energie decat bateria implementata de catre Apple in terminalul iPhone 5, iar acest lucru genereaza o crestere cu 2 ore a autonomiei bateriei in cazul apelurilor 3G si a navigarii pe internet folosind o retea 4G LTE. Chiar daca teoretic ni se prezinta o imbunatatire a autonomiei bateriei, desigur ca vorbim despre niste cifre “ideale” prezentate de catre Apple in urma unor teste generice, iar voi nu veti atinge o asemea autonomie de utilizare decat daca folositi terminalul doar pentru acel task pentru acea perioada de timp.

  Bun, trecand acum la experienta mea cu iPhone 5S si autonomia bateriei, va spun ca informatiile de mai jos sunt pur subiective si asta deoarece fiecare dintre noi isi utilizeaza terminalul in mod diferit si rezultatele sunt, evident, diferite. Va spun de la inceput ca de obicei nu am GPS-ul activ si nu folosesc Background App Refresh sau Automatic Updates, insa primesc extrem de multe notificari zilnic. In aceste conditii, iPhone 5S mi-a adus aproximativ 30 de minute de usage(utilizare) in plus fata de iPhone 5, o crestere mai mica de 10%, insa nu ma asteptam la ceva extraordinar.

  Din pacate 3G-ul ramane in continuare un foarte mare consumator de energie, bateria fiind golita la fel de repede si in cazul utilizarii jocurilor sau a inregistrarii clipurilor video folosind aplicatia nativa. Activarea conexiunii 4G in situatiile in care nu aveti semnal suficient de puternic va reduce si mai mult autonomia bateriei terminalului vostru, insa probabil stiati deja acest lucru din anii trecuti. Problema majoritatii smartphone-urilor sta in autonomia redusa a bateriilor, dar acest lucru poate fi rezolvat prin dezactivarea diverselor servicii inutile pentru voi si a animatiilor din iOS 7.

  Desi ma asteptam sa vad o crestere mai mare in ceea ce priveste autonomia bateriei, din pacate iPhone 5S nu m-a uimit si probabil abia peste cativa ani vom avea o baterie de capacitate mai mare.

Conectivitate – 3G+ sau 4G, abonamentul te internet face diferenta

 

  Pastrand ecranul intact, cei de la Apple au deci sa nu modifice nici vitezele pe care le putem obtine prin conectarea la retelele HSDPA sau 4G LTE din Romania sau lumea intreaga. Veti avea in continuare posibilitatea de a accesa retelele HSDPA de pana la 43.2 Mbps fara probleme, iar in cazul conectivitatii 4G veti atinge pana la 100 Mbps pe retelele din Romania, asta in functie de ceea ce va ofera operatorii si deocamdata doar Vodafone a reusit sa ofere viteze 4G LTE mai mari de 60 Mbps pentru utilizatori.

  Avand un iPhone 5 achizitionat din SUA, abia anul acesta am reusit sa utilizez in mod constant reteaua 4G LTE a operatorului meu, Orange Romania. In testele facute pana acum, mai ales dupa extinderea acoperirii 4G LTE in intregul Bucuresti, am obtinut un maxim de 50 Mbps download si 18 Mbps upload, insa viteza fluctueaza extrem de mult in functie de zona. Pe Vodafone ar trebui sa obtineti viteze mai mari conectandu-va la reteaua 4G LTE, insa totul depinde de zona in care va aflati, asa ca incercati sa testati reteaua in mai multe zone.

  Din acest punct de vedere nu exista diferente fata de iPhone 5 si va spun ca versiune A1457 a iPhone 5S funcitoneaza cu certitudine pe reteaua 4G LTE din Romania, deci daca va hotarati sa achizitionati un terminal din strainatate, acest model trebuie ales. Inainte sa inchei va spun ca in ceea ce priveste conectivitatea WiFi nu s-a schimbat absolut nimic, terminalul fiind in continuare compatibil cu frecventele de 5 GHz, insa numai cu routerele care au implementat acest standard de catre producator.

EarPods si conectorul Lightning

  Lansate impreuna cu iPhone 5, castile EarPods si conectorul Lightning au ramas neschimbate in iPhone 5S, compania Apple preferand sa pastreze standardul lansat anul trecut pentru incarcare si conectarea accesoriilor, acelasi lucru fiind valabil si in cazul castilor. Calitatea audio a EarPod-urilor nu s-a modificat in vreun fel in aceasta perioada si nici nu are de ce sa se schimbe, avand in vedere ca lumea nu s-a plans in vreun fel de acest produs, asa ca Apple nu avea ce imbunatati.

Concluzii si disponibilitate

  Avand in vedere ca iPhone 5S este o versiune imbunatatita, in principal din punct de vedere hardware, a iPhone 5, trebuie sa va obisnuiti cu gandul ca nu veti vedea nimic in exterior care sa va dea senzatia ca detineti un dispozitiv nou. Partea buna este ca dupa ce incepeti sa utilizati terminalul veti realiza exact cat de multe a schimbat compania Apple in interiorul sau si cat de mare este evolutia de la o versiune la alta a terminalului, insa vorbim desigur despre o privire subiectiva asupra lucrurilor.

  In ceea ce priveste disponibilitatea, revin la ceea ce v-am spus chiar la inceputul articolului, terminalul fiind acum disponibil in cantitati limitate in Romania la unele magazine online, sau pe piata neagra. Preturile incep de la 3200 RON si ajung pana la peste 5000 RON in anumite cazuri, insa achizitionarea unui terminal acum nu este indicata. Chiar daca lansarea oficiala va avea loc abia in noiembrie/decembrie, in curand stocurile de terminale in Europa se vor imbuntati, magazinele online vor avea mai multe untati in stoc si preturile se vor reduce.

  In incheiere voi raspunde unei intrebari pe care multi posesori de terminale iPhone 5 si-o pun, ea fiind fireasca si “prezenta” la fiecare lansare a unui iPhone nou: merita achizitionat iPhone 5S daca detin un iPhone 5? Raspunsul este unul relativ si extrem de subiectiv, el avand la baaza resursele financiare ale fiecaruia dintre voi, dar si disponibilitatea de a plati acei bani. Daca sunteti o persoana care doreste ca toate task-urile sa se desfasoare aproape instant pe terminalul proproiu, atunci upgrade-ul este unul firesc si veti dori sa il faceti.

  Separat de rapiditate, camera mai buna, noile functii exclusive, bateria de capacitate mai mare si Touch ID-ul sunt cu siguranta motive extrem de bune pentru a face o achizitie. Daca toate acestea nu va intereseaza, atunci e mai bine sa spuneti pas acestui upgrade si sa asteptati modelul urmator, Apple putand alege sa implementeze schimbari mai multe si mai importante in iPhone 6, insa desigur ca si atunci vom vorbi extrem de subiectiv despre ele. Cine va recomanda sa faceti sau nu o achizitie in baza motivelor proprii vorbeste prostii si trebuie sa va ghidati intotdeauna dupa propriile nevoi cand luati asemenea decizii.

  Va multumesc pentru atentie si rabdare si daca decideti sa achizitionati un iPhone 5S, cred ca veti face o alegere buna. Acum, daca va intrebati care este ratiunea din spatele cuvintelor din titlul, ei bine implementarea arhitecturii de 64 de biti si a Touch ID-ului vor da nastere reprezinta un prim pas spre oferirea de noi functii extrem de interesante in iDevice-uri, tehnologiile urmand a ajunge inclusiv in tabletele iPad si iPod Touch-uri! Implementarea Touch ID-ului va deschide calea spre posibilitatea de a utiliza sisteme de plati mobile autentificate doar cu o amprenta, iar arhitectura de 64 de biti va permite eficientizarea suplimentara a modului de functionare al iOS-ului, deci vorbim despre schimbari majore care vor avea loc in urmatorii ani.

UPDATE: Conform Apple, iPhone 5S va fi lansat in Romania pe data de 25 octombrie.