MacBook Pro Retina Display 2013 – iata cat de performante sunt noile produse Apple

  In noile MacBook Pro Retina Display 2013 compania Apple a ales sa implementeze un chipset grafic integrat Intel Iris, iar conform unor teste facute recent, el imbunatateste cu pana la 50% performantele grafice ale produselor. Dupa cum puteti vedea si in prima imagine a acestui articol testate versiunile entry-level si high-end ale MacBook Pro Retina Display 2013 13 inch, dar si modelul lansat la inceputul anului trecut, acesta functionand in baza arhitecturii Ivy Bridge, avand un chipse grafic integrat Intel HD 4000. Diferenta in performante este foarte mare, insa din pacate acest lucru nu se va simti chiar atat de tare in jocuri sau pe oriunde altundeva, chipset-ul in sine fiind slab in comparatie cu cele dedicate ale Nvidia sau AMD.

  Separat de chipset-ul grafic au fost testate si noile procesoare ale Mac-ului, insa in cazul acestora imbunatatirile performantelor sunt minore. Mai exact, vorbim despre o crestere de doar 8% a performantelor in ceea ce priveste puterea de procesare pentru modelul high-end si de doar 3% in cazul modelului entry-level, insa acest lucru este perfect normal avand in vedere ca platforma Intel Haswell a fost conceputa pentru autonomie si nu pentru performante. Din pacate aceleasi imbunatatiri minore ale performantelor procesoarelor au fost inalnite si in cazul altor PC/laptop-uri.

  Trecem de la procesor la ultima componenta noua importanta, SSD-urile PCIe, acestea oferind o crestere de 33% a performantelor fata de unitatile de stocare implementate in vechile modele. Practic vorbim despre atingerea de viteze de scriere/citire de peste 700 MB/secunda, iar acest lucru se traduce prin efectuarea extrem de rapida a oricarui tip de task-uri, in special cele privind procesarea video si nu numai. Acestea fiind spuse, noile Mac-uri au performante grafice foarte bune, medii de stocare foarte rapide, in procesoare care nu aduce imbunatatiri mari.