Dupa cum prea bine stiti deja, sistemul de operare Android era initial conceput pentru a functiona pe smartphone-uri cu tastatura QWERTY, in perioada dezvoltarii sale acestea fiind extrem de populare si considerate a fi “de viitor”. Prezentarea iPhone-ului a schimbat complet lucrurile, iar in ziua posterioara conferintei Apple cei de la Google au luat decizia de a reface in totalitate ceea ce dezvoltasera pentru Android. Google dezvoltase timp de 2 ani de zile Android-ul sau, avand 40 de ingineri responsabili de conceperea sistemului de operare, insa a decis sa “arunce totul la gunoi” imediat dupa lansarea iPhone-ului, considerand ca pentru a concura cu Apple este nevoie de un sistem de operare asemanator cu al lor.
Unul dintre cei implicati in proiect explica faptul ca in momentul prezentarii iPhone-ului el a intrat in randul celor care si-a dorit unul, insa in calitate de inginer Google stia ca proiectul companiei trebuie regandit complet. In acea perioada nu existau App Store-uri, nu exista o industrie a dezvoltarii de sisteme de operare mobile sau de aplicatii, iar utilizatorii se descurcau doar cu ceea ce le ofereau producatorii terminalelor. Dispozitivele care aveau ecrane tactile foloseau touchscreen-uri rezistive care aveau nevoie de stylus si terminalele in sine functionau extrem de greu, insa totul s-a schimbat odata cu lansarea iPhone-ului.
Sistemul de operare Android si smartphone-ul dezvoltat de catre Google in acea perioada erau similare cu iPhone-ul, aveau aplicatii dedicate pentru diverse task-uri, erau capabile sa faca multitasking, ofereau acces la unele aplicatii Google, insa nu erau indeajuns de bune. Telefonul nu avea un design atractiv, nu avea un touchscreen, insa Android-ul putea functiona pe tablete si acesta era un mare avantaj, dar totusi, Google a decis sa renunte la doi ani de munca si sa o ia de la inceput deoarece iPhone-ul si iOS-ul erau net superioare face de ceea ce dezvoltase ea.
Cateva luni mai tarziu, cei de la Google isi lansau primul smartphone Android, sistemul de operare fiind si acum considerat o copie a iOS-ului, un stigmat de care Google nu va scapa prea curand.