Apple a implementat cu mult timp in urma in browserul Safari un sistem care permite utilizatorilor sa refuze utilizarea de cookie-uri pentru urmarirea activitatii lor pe internet. Optiunea Do Not Track este utilizata de foarte multa lume si reprezinta o problema pentru companii precum Google, ele folosindu-se de datele de navigare pe internet pentru a afisa reclame cat se poate de relevante pentru utilizatori. In baza acestei nevoi, cei de la Google au pacalit sistemul Safari, instaland cookie-uri in calculatoare fara ca utilizatorii sa doreasca acest lucru, sau macar sa stie.
I am satisfied that there is a serious issue to be tried in each of the Claimants’ claims for misuse of private information… The Claimants’ application to rely on ground (9) in relation to the DPA [Data Protection Act] claim is allowed… the Claimants have clearly established that this jurisdiction is the appropriate one in which to try each of the above claims.
Google a fost amendata in SUA cu suma de 22.5 milioane de dolari
din cauza acestor practici, iar acum va fi judecata inclusiv in Marea Britanie. Acolo un grup de utilizatori a introdus cu multe luni in urma o cerere de chmare in judecata impotriva Google pentru nerespectarea setarii Do Not Track a Safari, un judecator admitand astazi cererea si permitand desfasurarea unui proces. Google va fi cel mai probabil nevoita sa ajunga la o intelegere cu utilizatorii din cauza practicilor sale si probabil va plati sute de mii sau milioane de dolari, insa ramane de vazut cat va dura pana la terminarea procesului.