Bateriile smartphone-urilor reprezinta cea mai mare problema a producatorilor de terminale mobile, utilizatorii cerand an dupa an terminale cu autonomie mai buna, insa primind in schimb absolut nimic. Intr-o tentativa de a rezolva aceasta problema, o echipa de cercetatori ai universitatii Stanford s-a gandit sa se inspire de la rodii pentru a produce bateriile viitoarelor smartphone-uri. Cercetatorii au decis sa dezvolte noi baterii care folosesc silicon pentru a permite o mult mai eficienta stocare a energiei in baterii, rodiile fiind sursa de inspiratie pentru conceperea structurii interne a bateriei.
Cercetatorii au analizat modul in care este compusa structura interna a rodiilor si au decis sa utilizeze nanofire de silicon impachetate in carcase din carbon, aceasta metoda prevenind umflarea lor dupa o serie de incarcari. In imaginea de mai sus aveti o diagrama a ideii care a stat la baza acestei implementari, iar asezarea celulelor energetice intr-o forma similara cu asezarea semintelor unei rodii permite inmagazinarea energiei prin multe cicluri de incarcare/descarcare fara a afecta semnificativ structura celulelor.
Utilizarea acestei noi structuri pentru baterii permite dezvoltarea de viitore baterii care vor funcitona pentru perioade mai lungi de timp chiar si dupa un numar mare de cicluri de incarcare /descarcare , insa desigur ca este nevoie de timp pentru a perfectiona metoda de productie.