In cursul zilei de luni s-a desfasurat finala Innovation Labs 2.0, un proiect Techlounge sustinut de catre Orange si Microsoft YouthSpark, proiectele finaliste fiind prezentate pentru o ultima oara, trei dintre ele fiind alese castigatoare. Un juriu format din Julien Ducarroz, CCO al Orange Romania, reprezentanti ai Microsoft, cei mai influenti antreprenori, manageri de companii si specialisti in business a urmarit de-a lungul a aproape trei luni de zile progresul fiecarui proiect finalist si a decis care dintre ele merita sa fie premiate pentru evolutia spre un produs ce poate fi vandut pe piata.
Concursul a premiat trei proiecte concepute si dezvoltate de catre studentii romani, fiecare dintre ele castigand o categorie separata. In categoria cel mai bun pitch avem drept castigatoare aplicatia MusicMaster pentru Windows, ea fiind dezvoltata pentru muzicienii amatori. Mai exact, aplicatia permite oricarui muzician sa-si aleaga melodiile favorite dintr-o baza de date, ele fiind impartite in stil karaoke astfel incat utilizatorul are un plan pe care trebuie sa il urmeze pentru canta corect fiecare melodie, lui fiindu-i indicat momentul in care greseste, clipul video de mai sus prezentand in detaliu functionalitatea sa.
In categoria cea mai buna afacere a fost aleas drept castigator proiectul Openmind Retail Analytics, un iBeacons evoluat pentru magazine. Practic folosind tehnologia WiFi, Openmind poate sa monitorizeze locatiile clientilor in interiorul magazinelor mari sau mici si poate sa le ofere comerciantilor detalii cu privire la: vizitele acestora, durata de vizitare si in viitor despre rata de cumparare. Practic vorbim despre ceva similar cu iBeacons-ul Apple, doar ca monitorizarea se face folosind WiFi si nu Bluetooth, iar Opemnind ofera mai multe detalii importante despre vizitatori.
La final ramane categoria cel mai bun produs
, o aplicatie numita Lifebox fiind premiata de catre juriu. Lifebox este o aplicatie inteligenta care creeaza automat albume foto comune cu pozele inregistrate de catre voi si prietenii vostri. Aplicatia poate rula in background si in baza unei interconectari cu conturile de utilizator ale prietenilor vostri poate incarca automat orice inregistrari ale voastre sau ale lor in albume comune. Toate pozele pot fi vizualizate oricand de catre voi sau de catre ei, ele putand fi partajate pe orice retele de socializare in doar cateva secunde.Desi in final au triumfat doar trei proiecte, cateva zeci au fost inscrise in prezentarile initiale si cele care au ajuns in finala au cu siguranta potential de a fi transformate in afaceri de succes. Am vazut in cadrul Innovation Labs 2.0 aplicatii care te ajuta sa gatesti mai eficient, proiecte care te ajuta sa iti gasesti o casa mai rapid si mai usor, proiecte care iti ajuta bunicul sau bunica sa isi ia toate pastilele la timp, proiecte care iti spun in timp real locatia mijloacelor de transport in comun si te ajuta sa le prinzi la timp, toate dintre ele fiind capabile sa obtina finantare si sa fie transformate in produse de succes.
Ca sa fiu sincer, ma bucur ca Orange si Microsoft au decis sa se implice activ in proiecte de acest gen si ajuta studentii romani sa iasa din cochilia anonimatului pentru a invata cum trebuie construit un business. Romanii sunt unii dintre cei mai apreciati angajati din domeniul IT, insa poate a venit timpul sa nu ne mai parasim tara pentru a dezvolta produse de succes.
This post was last modified on mai 23, 2014, 9:52 AM 09:52