X

iOS 8 – Health, Siri, Mesaje, Poze, Mail, Safari, tastaturi terte, QuickType, Family Sharing, iCloud Drive – TOATE NOUTATILE

  Dupa putin peste 3 luni de asteptare, si 5 versiuni beta lansate de catre Apple, iata ca astazi va fi in final lansat public iOS 8 pentru iPhone, iPad si iPod Touch. Compania Apple a implementat o multitudine de noutati in aceasta versiune a sistemului de operare, majoritatea dintre ele fiind gandite pentru a le oferi dezvoltatorilor posibilitatea de a implementa functii noi pentru sistemul de operare, design-ul ramanand in cea mai mare parte neschimbat.

  In cele ce urmeaza voi discuta despre cele mai importante noutati aduse de catre iOS 8 pentru iPhone, iPad si iPod Touch, ele urmand a fi disponibile din momentul instalarii in terminalele voastre. V-am spus ieri ca iOS 8 va fi lansat in jurul orei 20:00 si v-am prezentat deja informatiile pe care trebuie sa le stiti atunci cand faceti upgrade la noua versiune a sistemului de operare, asa ca acum ramane doar sa aflati toate noutatile pregatite de catre companie.

Notifications Center – Centrul de notificari

  In iOS 8 avem in sfarsit posibilitatea de a raspunde oricarui tip de notificari interactive prin simpla selectare a lor in momentul afisarii, a scrierii unui mesaj/email sau a acceptarii/respingerii unei propuneri, totul fara a parasi ecranul curent. Aceasta noua functie este disponibila in orice alta aplicatie, dar si in LockScreen, dupa cum puteti vedea din imagininea de mai sus, interactiunea cu notificarile facandu-se prin simpla atingere a unei notificari primite de catre noi.

Răspunde mesajelor text, e‑mailurilor, invitațiilor din calendar, mementourilor și chiar mesajelor din aplicații precum Facebook — direct din notificare și fără să părăsești aplicația în care ești. Acum e ușor să răspunzi rapid la mesaje importante și să continui ce făceai.

  Interfata de scriere a mesajelor este similara cu cea oferita de catre diverse alte tweak-uri ale Cydia, noi avand acum optiunea dea a interactiona cu notificarile exact precum ne permit acele pachete. In aceasta idee, in aplicatii precum Facebook vom putea scrie comentarii sau da like-uri fara a parasi ecranul curent, functii diferite putand fi implementate de catre dezvoltatori pentru orice fel de aplicatii separate ale sistemului de operare.

  Fara a uita LockScreen-ul iOS 8, compania Apple a implementat o noua functie pentru notitificari intearctive ea permitandu-ne sa inchidem notificari individuale afisate de catre aplicatii. Daca pentru aplicatiile native avem disponibile optiuni pentru interactiune cu notificarile vizibile in LockScreen, pentru aplicatiile terte avem disponibila posibilitatea de a sterge notificarile printr-un swipe din dreapta spre stanga si apasarea butonului Dismiss.

  Optiunea poate fi utilizata pentru notificari individuale trimise de catre aplicatiile terte instalate in iOS 8, asa ca puteti sterge orice nu va intereseaza si puteti pastra doar ceea ce va intereseaza.

  In iOS 8 compania Apple a pregatit pentru noi un Notifications Center cu o sumedenie de modificari menite sa imbunatateasca experienta de utilizare. Acum in locul celor trei categorii de notificari ramanem doar cu Today View si Notifications, in primul fiind afisate cele mai importante informatii privind modul in care este organizata ziua noastra, plus widget-urile diverselor aplicatii instalate in terminale.

  Desi asteptam de ani de zile sa avem disponibile widget-uri in Notifications Center, abia in iOS 8 compania Apple le va permite dezvoltatorilor de aplicatii pentru iOS sa ne ofere aceasta functionalitate. Orice aplicatie terta poste afisa widget-uri cu orice fel de informatii in Notifications Center, iar o multitudine dintre ele au deja implementate aceste schimbari pentru noi.

Photos – Poze

  Ca parte a schimbarilor pentru iOS 8, compania Apple a implementat o serie de noutati pentru sistemul de editare a pozelor disponibil in aplicatia Photos a iDevice-urilor noastre. Mai exact, intregul meniu a fost refacut de catre companie si dupa cum puteti vedea din imaginea de mai sus, optiunile pentru eliminarea “ochilor rosii” si pentru imbunatatirea automata a aspectului pozelor au fost mutate in partea superioara a ecranului.

  In partea inferioara a iOS 8 Photos avem optiuni pentru taiarea pozelor, pentru aplicarea de filtre si o sectiune noua care permite o modificare detaliata a aspectului acestora. Noua sectiune este impartita in doua sub-sectiuni, una dedicata modificarii aspectelor ce tin de luminozitatea pozelor si celalalta de cele ce au legatura cu culoarea. In sectiunea dedicata luminii avem 5 optiuni de editare a pozelor: Luminozitate, Contrast, Expunere, Trasaturi si Umbre.

  In sectiunea dedicata culorii avem optiuni pentru modificarea Contrastului si a “vibratiei”, altele nefiind disponibile. Pentru fiecare dintre aceste optiuni avem un slider care ne ofera posibilitatea de a seta o valoare pozitiva de pana la +1 si o valoare negativa de pana la -1 pentru fiecare setare in parte, asa ca va puteti modifica pozele exact precum ati face-o cu o aplicatie precum Camera+, de exemplu.

  Partea interesanta a acestei noi functii este ca toate modificarile sunt vizibile in oricare dintre iDevice-urile conectate la acelasi Apple ID chiar dupa salvarea poze cand finalizam editarea.

  Separat, aplicatia Photos – Poze a fost regandita complet de catre compania Apple, ea afisandu-ne acum imaginile in functie de locatia/data in care au fost inregistrate, existand in acelasi timp si optiuni pentru zoom in/out pentru a vedea intreaga coletie de poze. Separat, toate pozee si clipurile video sunt in continuare sincronizate cu toate iDevice-urile noastre pentru a fi accesate oricand si oriunde folosind o conexiune de internet.

Cu iPhone, oamenii fac mai multe poze și videoclipuri ca oricând. Colecția de fotografii se mărește și la fel și dorința de a le stoca în siguranță și de a le accesa oricând, oriunde. Aici intervin noua aplicație Poze și noua Galerie foto iCloud.

  Mergand mai departe ajungem la sistemul de cautare a pozelor disponibile in libraria noastra foto, un simplu swipe facut de sus in jos afisand meniu de cautare, selectia facandu-se in functie data/ore la care a fost inregistrata poza, de locatia in care am facut-o si de numele albumui. Mai mult decat atat, aplicatia Photos are acum si un sistem de sugestii inteligente care ne afiseaza fotografiile facute in apropierea locatiei celor cautate, sau in aceeasi perioada cu un an in urma.

Caută după data sau ora la care a fost făcută fotografia, după loc sau după numele albumului. Indiferent că ești la serviciu, în tren, la restaurant sau în vacanță, niciodată nu a fost mai simplu să găsești o fotografie. O atingere îți dă acces imediat la fotografiile făcute în apropiere, la cele făcute în aceeași perioadă cu un an în urmă sau la fotografiile tale preferate, de oricând.

  Tot pentru iOS 8, compania Apple a implementat in aplicatia Camera functia Time-lapse, iar in clipul video de mai sus aveti o prezentare a ceea ce poate ea sa faca. Practic functi Time-lapse inregistreaza sccesiuni de poze la intervale scurte de timp pentru a crea clipuri video ce prezinta rapid perioade lungi de timp si schimbarile din anumite locuri filmate de catre noi.

Prinde magia unui apus de soare, a unei străzi aglomerate sau a unei flori care tocmai se deschide, cu noul mod Clipuri în timp accelerat. iOS 8 face toată treaba, capturând cadre la intervale selectate dinamic. Rezultatul e un clip dintr-o secvență accelerată de fotografii. Pur și simplu configurează dispozitivul să fotografieze ce vrei. Glisează ca să selectezi modul Timp accelerat, atinge butonul Înregistrare și lasă Camera să înregistreze cât de mult vrei.

  Ca sa fiu sincer, totul imi aduce aminte de functia slow motion implementata anul trecut in iPhone 5S, ea fiind extrem de interesanta si promovata la inceput, dar uitata mai apoi de cam toata lumea. Acelasi lucru ma astept si de la time-lapse, functia fiind interesanta la inceput pentru a te juca cu ea, insa inutila mai apoi pentru orice fel de lucruri serioase.

  Aplicatia Photos a iOS 8 ne pune acum la dispozitie o multitudine de albume pentru pozele noastre, unul pentru cele favorite marcate din aplicatie, unul pentru Time-lapse-uri, unul pentru clipuri video si un al treilea pentru pozele sterse recent. Da, ati citit bine, compania Apple ne permite acum sa recuperam rapid pozele sau filmele sterse recent din aplicatia Photos a iOS 8, astfel ca daca stergeti o poza fara sa vreti, o puteti recupera imediat.

  Compania Apple nu spune cat timp sunt tinute pozele sau filmele acolo sau pentru ce perioada de timp se face recuperarea, insa accesand o poza din respectivul meniu, vom avea disponibile doua optiuni, una de a o sterge permanent si una de a o recupera. Recuperarea va readuce poza in albumul in care ea se afla inaintea de a fi stearsa de catre noi, asa ca nu va trebui sa o mai cautati prin Camera Roll-ul aplicatiei.

  Aceasta functionalitate este disponibila chiar daca nu aveti iCloud Photostream activ, deci totul se face local.

Messages – Mesaje

  Messages este aplicatia nativa a iOS cu cel mai mare grad de utilizare in randul posesorilor de iDevice-uri, sau cel putin asta au afirmat cei de la Apple in cursul lunii iunie. In aceasta idee in iOS 8 aplicatia Messages a fost serios imbunatatita de catre cei din Cupertino, ei gandindu-se ca noi avem nevoie de o multitudine de optiuni noi pentru a ne tine ocupati in timpul lungilor discutii impreuna cu prietenii.

Așteaptă-te să faci lucruri noi și uimitoare cu aplicația cel mai des folosită. În iOS 8, Mesaje are caracteristici amuzante, utile și chiar surprinzătoare, care vor schimba felul în care comunici în scris. Mesaje în iOS 8 face simplă înregistrarea oricărui sunet — vocea ta, un cântec sau un hohot de râs — și adăugarea lui la conversație. Ține apăsat noul buton microfon pentru a-ți înregistra mesajul. Apoi glisează ca să-l trimiți.

  Primul lucru pe care il veti sesiza in momentul deschiderii noii aplicatiei va fi noul buton cu microfon pentru functia Tap to Talk, care este amplasat in partea dreapta sus a tastaturii si ne permite sa inregistram mesaje audio imediat prin simpla apasare indelungata, tinerea apasata si tragerea in partea stanga permitand anularea inregistrarii. El este secondat de butonul pentru trimiterea de continut multimedia, apasarea indelungata deschizand automat camera pentru inregistrare de clipuri video sau poze, simpla apasare deschizand un meniu ce permite alegerea de continut multimedia, interfata afisand acum si cele mai recente poze/clipuri video inregistrate, aplicatia permitand trimiterea de poze sau clipuri video multiple.

  Practic Apple a simplificat procedura de trimitere a continutului multimedia extrem de mult insa noutatile importante nu se opresc aici. In pagina pentru detaliile fiecarui contact avem acum afisate optiuni pentru trimiterea de informatii despre locatia noastra, dar si pentru partajarea ei temporara ori permanenta. Imediat sub acest meniu avem optiunea de a activa Do Not Disturb doar pentru acel contact si a nu mai fi notificati in legatura cu mesajele trimise de catre el, in final fiind disponibila o ampla galerie foto/video cu toate atasamentele trimise/primite de la acel contact.

  Toate acestea sunt completate de noi optiuni pentru grupurile de conversatii, ele putand fi redenumite dupa bunul plac, in timp ce utilizatorii pot fi stersi fara probleme, pentru ei fiind disponibile exact aceleasi optiuni precum pentru contacte individuale. In final ramanem cu posibilitatea de a raspunde mesajelor din orice meniu al iOS-ului interactionand cu notificarea, incluzand aici si LockScreen-ul, iar tot din LockScreen putem asculta orice mesaje audio primite prim simpla ridicare a iPhone-ului la ureche.

  Practic vorbim despre un update extrem de important facut de catre Apple in iOS 8 pentru aplicatia Messages, cu multe functii preluate din tweak-uri ale Cydia si unele de la alte aplicatii ale App Store.

  Separat de ceea ce se vede in aplicatie, compania Apple a implementat in meniul aplicatiei Settings optiuni pentru stergerea automata a mesajelor video si audio dupa 2 minute sau niciodata. O optiune similara este disponibila si pentru intreaga arhiva de mesaje, aceasta putand fi stearsa in totalitate dupa o luna sau un an, sau putand fi pastrata in intregime pentru totdeauna.

Siri

  Foarte multi dintre voi v-ati intrebat daca iOS 8 Siri este capabil sa recunoasca limba romana si ma bucur sa va spun ca da, Siri recunoaste limba romana in iOS 8! Din pacate deocamdata recunoasterea limbirii romane in iOS 8 pentru Siri se limiteaza doar la sistemul de scriere dupa dictare nativ al sistemului de operare, insa partea buna este ca totul functioneaza atat de bine incat nici nu va va veni sa credeti.

  In testele mele, Siri a reusit sa inteleaga mai mult decat bine tot ceea ce i-am rostit in limba romana, problemele fiind cu inregistrarea numelor mai complicate care implica utilizarea semnelor de punctuatie. Dincolo de acest aspect, sistemul de scriere dupa dictare in limba romana prezent in iOS 8 Siri functioneaza mult mai bine decat m-as fi asteptat, asta in conditiile in care el se afla deocamdata in versiune beta pana in toamna.

  Siri nu va recunoaste limba romana pentru comenzile rulate prin intermediul sau, insa puteti scrie dupa dictare folosind asistentul daca aveti setata limba romana in Settings>General>Language & Region sau Configurari>General>Limba si Setari. Noua functionalitate este disponibila pe iPhone, iPad si iPod Touch.

 Prezentand iOS 8 Siri, compania Apple a anuntat implementarea compatibilitatii dintre asistentul sau si celebra aplicatie Shazam, care ne permite sa recunoaste melodiile care canta in preajma noastra. In clipul video de mai sus v-am facut o scurta demonstratie a modului in care este Siri capabil sa recunoasca orice melodie care canta in preajma idevice-ului nostri si observati ca asistentul nu descurca atat de rau precum va imaginati.

  Daca la recunoasterea melodiilor vechi si straine, Siri cu Shazam se descurca destul de bine, pentru melodiile mai noi, precum Marius Moga – Pe Barba Mea, lucrurile sunt putin diferite. In orice caz, Siri se conecteaza direct la baza de date a Shazam pentru a recunoaste toate aceste melodii care canta in preajma noastra, deci orice se recunoaste prin Shazam va fi recunoscut si prin Siri atat timp cat aveti o conexiune de internet activa.

Design – task switcher, Mail si Safari

  In iOS 8 compania Apple a implementat o functionalitate noua pentru task switcher-ul sau, astfel ca acum in afara aplicatiilor deschise in background putem vedea si contactele recent apelate prin aplicatia Phone. Dupa cum puteti vedea deja din imaginea de mai sus, un numar de 8 contacte este afisat in task switcher multumita acestei noi functii disponibile pentru noi, un scroll putand fi facut pentru fiecare dintre ele.

De pe orice ecran, apasă butonul Ecran principal de două ori pentru a vedea interfața de multitasking. În partea de sus, vei observa ceva nou: fețele celor cu care ai vorbit recent și — dacă glisezi spre dreapta — contactele tale favorite. Atinge pentru a suna, trimite un mesaj text sau pentru a iniția un apel FaceTime.

  Pentru a permite sa ascundem ceea ce este intr-adevar important, Apple ne permite sa alegem din meniul Settings>Mail & Contacts > Show in App Switcher tipurile de informatii care apar in aceasta interfata.

  Daca ati asteptat ca iOS 8 Mail sa aduca o multitudine de functii noi pentru terminalele iPhone, ei bine imi pare rau sa va dezamagesc deoarece nu avem parte de schimbari majore, cel putin pentru utilizatorii normali. In ceea ce priveste administrarea casutelor de email avem implementate noi gesturi care pot fi efectuate asupra email-urilor primite de catre noi, iar in imaginile acestui articol le aveti prezentate pe toate.

  Facand un swipe scurt sau lung din stanga spre dreapta vom avea optiunea de a marca un email ca fiind citit sau sa ii atribuim un flag, o optiune fiind disponibila in Settings>Mail & Contacts, iar efectuand un swipe scurt sau lung din dreapta spre stanga vom afisa trei optiuni diferite de interactiune sau vom sterge/arhiva email-ul. Primul gest este complet noi, in timp ce al doilea era disponibil in trecut, insa avea o serie de optiuni diferite pentru noi in aplicatie.

Dacă ai citit un e‑mail dar vrei să nu uiți să-l recitești mai târziu, glisează la dreapta și marchează-l ca necitit. Glisarea la stânga îți permite să alegi între a semnaliza sau muta un mesaj într-un director sau a-l trimite în Coș. Continuă să glisezi la stânga până la capăt pentru a-l șterge.

  Separat de acestea, aplicatia Mail este acum capabila sa recunoasca date pentru a le introduce in aplicatia Calendar, este capabila sa recunoasca numerele de telefon pentru apelare rapida, iar in partea superioara a aplicatiei afiseaza toate detaliile legate de persoana care ne-a expediat acel email, incluzand aici si optiunea de a o adauga ca si contact.

  In iOS 8 browserul Safari al celor de la Apple are parte de o multitudine de schimbari pentru tabletele iPad, imaginile acestui articol prezentand cat se poate de bine noutatile pregatite pentru noi. Dupa cum puteti vedea deja din imaginea de mai sus, in Safari pentru iPad cu iOS 8 vom avea un tab view complet nou care afiseaza inclusiv tab-urile deschise in iCloud pe alte produse Apple conectate la acelasi cont.

Vizualizarea Filă din Safari pe iPhone, pe care o știi și o iubești, e acum disponibilă și pe iPad-ul tău. Poți să vezi toate paginile tale web deschise, cu filele de pe același site grupate împreună. De asemenea, există o nouă bară laterală, care se glisează la exterior pentru a-ți permite să vezi marcaje, Lista de lecturi sau Linkuri partajate. Așa că te vei putea bucura de o experiență familiară în navigare de pe toate dispozitivele tale. Vizualizarea Filă îți arată toate filele deschise pe iPad-ul tău, precum și filele de pe celelalte dispozitive ale tale.

  Noul tab view grupeaza tab-urile deschise pentru acelasi website si un nou sidebar ne afiseaza boomark-urile, Reading List-ul si Shared link-urile, deci experienta de utilizarea va fi similara cu cea a Mac-urilor. Pentru ca intreaga experienta sa fie intr-adevar cat se poate de buna, este nevoie ca un cont iCloud sa fie activ si sa aveti sincronizate toate functiile Safari.

  In Safari dedicat iOS 8 pentru iPhone avem o noua pagina principala de pornire a oricarui website, ea permitandu-ne sa vizualizam o lista a website-urilor vizitate cel mai frecvent, ea fiind completata si de o lista cu website-uri a caror navigare a inceput pe un Mac sau o tableta iPad si poate continua pe iPhone daca avem Safari sincronizat cu iCloud.

  Mai mult decat atat, orice tab al Safari poate fi deschis in modul privat singur, asa ca nu va fi nevoie de transformarea tuturor tab-urilor in format privat pentru a accesa doar un singur website. Separat de aceste schimbari vizibile direct, iOS 8 Safari contine acum un nou motor de cautare ce poate fi utilizat, DuckDuckGo fiind numele sau, el fiind al saselea implementat de catre Apple in aceasta lista in intreaga sa istorie.

  Includerea acestui sistem de cautare vine si cu implementarea unor noi optiuni pentru sugestii oferite in timpul cautarilor facute pe motoarele de cautare, sugestii facute de catre Spotlight, optiunea de a cauta rapid in interiorul unui website si posibilitatea de a preincarc o pagina accesata mereu.

Tastaturi terte si QuickType

  iOS 8 QuickType este un sistem de scriere predictiva implementat de catre compania Apple in noua versiune a sistemului sau pentru iDevice-urile noastre. Apple il sustine ca QuickType este cea mai inteligenta tastatura Apple conceputa vreodata si asta pentru ca sistemul poate invata din conversatiile noatre, dandu-si automat seama cu cine vorbim si ce anume vorbim, oferind precitici pentru text in baza acestor variabile.

  Acelasi sistem inteligent este implementat de catre compania Apple si pentru scrierea de email-uri, deci pentru o multa parte dintre utilizatori el va fi extrem de util. Din pacate in Romania nu avem parte de aceeasi utilitate pentru ca QuickType nu suporta limba romana si nu va face altceva decat sa va incurce in timpul scrisului, cel putin in actualele versiuni beta ale iOS 8.

  Chiar daca sistemul QuickType este complet inutil pentru noi, compania Apple a implementat in iOS 8 posibilitatea de a utiliza tastaturi terte ce ne permit sa scriem mult mai repede si mai exact decat in trecut. In imaginea de mai sus aveti prezentata una dintre ele si puteti vedea ca incepand cu iOS 8 vom putea scrie folosind swipe-uri, unele tastaturi urmand a oferi inclusiv posibilitatea de a introduce GIF-uri in loc de cuvinte.

Glisează în loc să tastezi sau alege varianta veche cu un layout clasic de tastatură. Pentru prima dată, iOS 8 lasă dezvoltatorii să aibă un cuvânt de spus când vine vorba de tastaturi. Și, odată ce noile tastaturi sunt disponibile, o să poți să alegi metoda de introducere sau layoutul preferate la nivelul întregului sistem.

  Toate aceste tastaturi terte vor inlocui tastatura nativa in orice sistem al iOS 8 si ele vor putea fi descarcate direct in terminalele noastre dupa lansarea oficiala a sistemului de operare.

Family Sharing – Share cu familia

iOS 8 Family Sharing este un nou sistem complex conceput de catre compania Apple care ne permite sa ne interconectam iDevice-urile cu toti membrii familiei in doar cativa pasi. Sistemul poate fi activat din meniul Settings>iCloud al iOS 8 in doar cativa pasi si ne ofera pentru inceput posibilitatea de a permite la maxim 6 membri ai familiei sa acceseze orice achizitii facute de catre noi. Prin aplicatia Settings avem posibilitatea de a alege membrii familiei care fac parte din iOS 8 Family Sharing si putem oferi acces la toate achizitiile facute prin Apple ID-ul nostru fara ca celalalt membru al familiei sa il foloseasca logat in terminale.

Share cu familia e un nou mod de a aduce armonie în viața digitală a familiei tale. Până la șase membri ai familiei beneficiază împreună de achizițiile de pe iBooks și App Store – fără să aibă conturi la comun. Plătește pentru cumpărăturile familiei cu același card și aprobă cheltuielile copiilor direct de pe dispozitivul tău. Partajează cu ușurință poze, calendarul familiei și multe altele, pentru ca toți să fie conectați.

  Mai mult decat atat, daca aveti copii care folosesc un alt iDevice, acum le puteti monitoriza toate achizitiile si puteti chiar refuza o achizitie facuta de catre ei, sistemul trimitand automat o notificare cand copilul incearca sa achizitioneze ceva. Separat de acestea, Family Sharing aduna toate pozele din iDevice-urile tuturor membrilor familiei impreuna cu toate clipurile video si comentariile pentru ele, astfel ca toti membrii familiei pot accesa rapid acelasi continut.

Odată ce configurezi Share cu familia, membrii familiei au acces imediat la cărțile și aplicațiile celorlalți.* Descărcați ce vreți, când vreți, printr-o simplă atingere. Totul fără să fie nevoie să folosiți același ID Apple sau parolă.

Acelasi lucru este valabil pentru intrarile din aplicatiile Calendar sau Reminders, intrarile sau modificarile fiind facute in timp real pe toate iDevice-urile. Daca aveti oricand nevoie de a afla rapid locatia unui membru al familiei, ei bine iOS 8 Family Sharing va ajuta sa descoperiti rapid unde se afla o anumita persoana prin simpla verificare a locatiei, acest sistem fiind extrem de util in cazul in care un terminal este pierdut sau furat.

Un calendar de familie comun înseamnă o familie fericită și organizată. Acum, orice membru al familiei poate să adauge evenimente într-un singur calendar. Poți să setezi mementouri pentru familie, care vor apărea pe dispozitivele tuturor exact la timpul și locul pe care le-ai ales. Așa că, atunci când e ziua în care se fac poze la școală, seara de pizza sau doar o excursie la plajă, toată lumea știe.

  In final, prin Family Sharing membrii familiei noastre pot accesa intreaga librarie de imagini si clipuri video disponibile in iCloud, ei putand administra aceasta librarie, cu optiunea de a adauga oricand continut nou inregistrat folosind propriile terminale.

Share cu familia face ca adunarea și împărtășirea amintirilor să fie mai ușoară și mai distractivă. Un flux foto al familiei unde puteți partaja fotografii, videoclipuri și comentarii e creat automat. Și totul e actualizat pe dispozitivele tuturor. Așa că ești la o atingere distanță de cele mai recente poze din vacanță, cele mai frumoase momente de la ziua de naștere sau clipe haioase.

iCloud Drive

  iCloud Drive este un nou sistem care urmeaza sa fie lansat de catre compania Apple in aceasta toamna pentru iOS 8 si OS X Yosemite, iar prin intermediul sau putem stoca orice fel de fisiere in iCloud si le putem accesa din orice terminale mobile sau calculatoare. Incarcarea fisierelor va fi posibila din oricare dintre produsele Apple, sau chiar din Windows, iar accesarea lor va putea fi facuta fie din interfata web a iCloud.com, fie prin aplicatii dedicate pentru iOS sau PC.

Acum poți să lucrezi în ce document vrei, de pe orice dispozitiv vrei. Fiindcă iCloud Drive stochează în siguranță toate prezentările, foile de calcul, PDF-urile, imaginile și orice alt tip de documente în iCloud. Și le poți accesa de pe iPhone, iPad, iPod touch, Mac sau PC. Ca să încarci fișierele tale în iCloud, trebuie doar să le tragi în iCloud Drive de pe Mac-ul tău cu OS X Yosemite sau de pe un PC care rulează Windows 7 sau mai recent. Sau poți începe un document nou folosind o aplicație cu iCloud activat pe dispozitivul tău iOS. Apoi poți accesa aceste documente de pe toate dispozitivele tale.

  Sistemul este similar cu cel oferit de catre Dropbox sau Google Drive, toate fisierele putand fi modificate in timp real de catre oricine de pe orice tip de terminal. Toate fisierele cu modificarile aferente pot fi mai apoi descarcate in orice conditii de catre noi si desigur ca pot fi partajate oriunde dorim. Interconectivitatea dintre diverse aplicatii va permite si editarea sau crearea de aplicatii in diverse medii si transferarea lor rapida, totul numai in iOS 8 si OS X Yosemite.

Iar dacă folosești iCloud Drive, vei avea întotdeauna acces la cea mai recentă versiune a documentelor tale, de pe orice dispozitiv. De exemplu, poți să începi să creezi o prezentare pe Mac-ul de acasă, apoi să faci ultimele modificări și să o prezinți în clasă folosindu-ți iPad-ul. Toate modificările pe care le faci apar automat pe toate dispozitivele tale.

 Intregul sistem se anunta a fi extrem de bun, iar partea interesanta este ca Apple colaboreaza cu Box pentru implementarea sa in iCloud. Deocamdata nu se stie cat de complexa este colaborarea dintre cele doua companii, insa Apple intentioneaza sa reduca simtitor pretul spatiului de stocare pentru iCloud in baza preturilor de mai jos, ele fiind mult, mult mai mici decat cele practicate de catre Dropbox si similare cu cele practicate de catre Box.

Aplicațiile tale pot partaja acum fișiere, adică poți să accesezi și să lucrezi în același fișier de pe aplicații multiple. De exemplu, poți să creezi o schiță într-o aplicație de desenat și apoi să o deschizi într-o aplicație de pictat pentru a o colora. Sau să creezi o diagramă într-o aplicație și să o integrezi într-un slideshow folosind o aplicație de prezentări. Nu mai trebuie să faci copii sau să imporți documente dintr-o aplicație într-alta. Este un nivel complet nou de colaborare între aplicații.

  • 5 GB – gratuit;
  • 20 GB – $0.99/luna, $12/an;
  • 200 GB – $3.99/luna, $48/an.

Health – Sănătate

  Health, sau Sanatate, este denumirea unei aplicatii noi implementate de catre compania Apple in iOS 8, ea oferindu-ne posibilitatea de a ne monitoriza starea de sanatate folosind o varietate de accesorii biometrice si nu numai. Aplicatia are integrate o multitudine de sectiuni care sunt grupate in: informatii privind corpul nostru, informatii despre fitness, informatii despre nutritie, rezultate pentru diverse analize, monitorizarea somnului si monitorizarea functiilor vitale.

Noua aplicație Sănătate îți oferă un tablou de bord, ușor de citit, cu toate datele tale despre sănătate și fitness. Și am creat un nou instrument pentru dezvoltatori, numit HealthKit, care permite tuturor aplicațiilor incredibile de sănătate și fitness să lucreze împreună și să te ajute mai mult. Ar putea fi începutul unei revoluții în sănătate.

  In fiecare dintre aceste sectiuni dedicate pot fi introduse manual, sau automat de catre accesorii terte, informatii privind ritmul cardiac, glicemia, numarul de calorii consumate zilnic, nivelul de colesterol din sange, date despre exercitiile zilnice, distantele parcurse zilnic si multe, multe altele. Aplicatia are o pagina principala in care putem vizualiza cele mai importante informatii din sectiunile alese, ea afisand grafice cu evolutia valorilor introduse de catre noi de-a lungul timpului.

Ritmul cardiac, numărul de calorii consumate, glicemia, colesterolul — aplicațiile tale de sănătate și fitness sunt grozave la colectat informații. Noua aplicație Sănătate adună toate aceste informații într-un singur loc, accesibil printr-o atingere, oferindu-ți o imagine de ansamblu clară și la zi a sănătății tale. De asemenea, poți să creezi o fișă de urgențe cu informații importante despre sănătatea ta — de exemplu, grupa sanguină sau alergiile — care e disponibilă direct din ecranul blocat.

  Fiecare informatie stocata in aplicatie poate fi partajata oricui dorim, astfel ca doctorul nostru curant poate afla rapid cum evolueaza starea noastra de sanatate printr-un simplu email trimis direct din aplicatie. Mai mult decat atat, aplicatia genereaza si o fisa de urgente, emergency card, in care sunt detaliate informatii de identificare, plus informatii privind grupa sanguina, alergiile, eventuale boli de care suferim si detalii pentru a lua legatura cu medicul nostru de familie.

Cu HealthKit, dezvoltatorii pot crea aplicații și mai folositoare, permițându-le să acceseze și datele tale de sănătate. Tu alegi ce vrei să partajezi. De exemplu, poți permite ca datele din aplicația pentru tensiunea arterială să fie trimise automat doctorului tău. Sau să-i permiți aplicației de nutriție să-i comunice aplicației de fitness câte calorii consumi în fiecare zi. Când aplicațiile de sănătate și fitness lucrează împreună, devin mai puternice. Și poate și tu.

  Avand in vedere ca toate aceste informatii sunt extrem de pretioase, compania Apple le restrictioneaza dezvoltatorilor posibilitatea de a le prelua pentru a le vinde altor companii, asa ca puteti sta linistiti deoarece ele sunt in siguranta. Avand in vedere ca Apple ofera oricarui dezvoltator posibilitatea de a se folosi de un sdk numit HealthKit pentru a prelua si furniza informatii catre aplicatia Health, in App Store veti gasi o multitudine de aplicatii compatibile cu acest sistem, accesorii similare fiind disponibile intr-o gama variata de modele.

Continuity – Continuitate

  iOS 8 Continuity este un nou sistem implementat de catre compania Apple pentru posesorii de iPhoneiPadiPod Touch sau Mac-uri, el permitand o mult mai buna interconectare intre aceste dispozitive. Handoff este unul dintre sub-sistemele gandite de catre Apple si el ne ofera posibilitatea de a incepe un task pe un iDevice sau un Mac si de a il continua pe un alt iDevice sau un Mac fara nici cel mai mic efort din partea noastra.

Acum poți să începi să scrii un e‑mail pe iPhone și să continui de unde ai rămas când te așezi în fața Mac-ului. Sau să navighezi pe net de pe Mac și să continui pe același link pe iPad-ul tău. Totul se întâmplă automat când ești autentificat cu dispozitivele tale pe același cont iCloud. Folosește Handoff cu aplicații favorite precum Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Hărți, Mesaje, Mementouri, Calendar și Contacte. Iar acum, dezvoltatorii pot încorpora Handoff și în aplicațiile lor.

  Totul functioneaza prin intermediul iCloud si al aplicatiilor care au implementata functia si practic vorbim despre posibilitatea de a continua sa scriem pe iPhone un email inceput pe iPad, posibilitatea de a continua navigarea web pe un alt device si multe, multe altele. Deocamdata doar aplicatiile native Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Maps, Messages, Reminders, Calendar sau Contacts au Handoff implementat, totul avand la baza utilizarea aceluiasi Apple ID pe toat eterminalele, dar si in aplicatie.

Uneori, nu ești lângă iPhone când sună. Poate că e la încărcat într-o altă cameră. Sau este îngropat undeva în rucsacul tău. Dar Mac-ul sau iPad-ul sunt la îndemână. Acum poți să efectuezi și să primești apeluri telefonice pe aceste dispozitive, cu condiția ca iPhone-ul tău cu iOS 8 să fie pe aceeași rețea Wi‑Fi. Apelurile recepționate afișează numele apelantului, numărul și poza de profil. Fă clic sau glisează pe notificare pentru a prelua apelul, pentru a-l ignora sau pentru a răspunde cu un mesaj rapid. E la fel de ușor să suni de pe iPad sau Mac. Atinge sau fă clic pe un număr de telefon din Contacte, Calendar sau Safari.

  Separat de continuarea task-urilor, Handoff permite inclusiv utilizarea uni Mac sau a unei tablete iPad pentru a accepta/initia apeluri telefonice/FaceTime primite pe un iPhone, sau pentru a expedia mesaje SMS/iMessage. Toate terminalele trebuie sa fie conectate la aceeasi retea Wi-Fi pentru ca totul sa functioneze, pe Mac sau iPad fiind afisate aceleasi detalii despre contact precum pe terminalul iPhone. Notificarile pentru mesaje contin exact aceleasi informatii precum pe dispozitivul vostru principal, compania Apple implementand in OS X Yosemite un dialer special pentru formarea de numere de telefon, in iPad doar accesarea numerelor de telefon din aplicatii fiind posibila.

  Instant HotSpot este o noua functie implementata de catre compania Apple in OS X Yosemite si iOS 8, ea permitandu-ne sa cream rapid HotSpot-uri WiFi intre iDevice/Mac-uri atunci cand acestea se afla in imediata apropiere. Totul functioneaza automat printr-un sistem care inca nu a fost detaliat de catre compania Apple si daca un iPhone cu o conexiune de internet se afla in apropierea unui Mac, acel Mac se va putea conecta la reteaua de telefonie mobila a iPhone-ului fara o configurare prealabila.

Dacă nu ești în aria de acoperire a unei rețele Wi‑Fi, iPad-ul sau Mac-ul se pot conecta la hotspotul personal al iPhone-ul tău când acesta e în apropiere.* Cu noua caracteristică Instant Hotspot, vei vedea numele iPhone-ului în lista de rețele Wi‑Fi din configurările iPad și în meniul Wi-Fi al Mac-ului. Îl selectezi și te-ai conectat. Iar când nu utilizezi rețeaua telefonului, dispozitivele tale se deconectează inteligent pentru a-ți salva bateria.

Daca in trecut era nevoie de parola HotSpot-ului facut in iPhone pentru a se face conectarea, acum totul se intampla automat fara niciun fel de configurare. Mai mult decat atat, OS X Yosemite va detecta automat un iPhone cu iOS 8 in preajma si ne anunta in legatura cu posibilitatea de a ne conecta la el, dar totul numai daca Mac-ul nu este coenctat deja la o retea WiFi pentru a naviga pe interent. Sistemul ste disponibil numai pentru cele doua sisteme de operare.

Spotlight

  In iOS 8 compania Apple nu a uitat sa implementeze o serie de functii noi pentru sistemul Spotlight, el fiind regandit pentru a ne permite sa accesam o multitudine de informatii. Din pacate nu toate noutatile sunt disponibile si in Romania, asa ca ma voi axa doar pe ceea ce conteaza intr-adevar pentru noi. Incep cu posibilitatea de a cauta citate sau expresii care ofera rezultate cu rezumate preluate din Wikipedia, accesarea lor directionandu-ne direct catre articolul in cauza.

  Continuand, Spotlight ne poate directiona catre aplicatia Apple Maps pentru a primi indicatii de navigatie catre locuri importante, ne permite sa cautam informatii despre aplicatii cu afisarea unui link direct catre App Store, ne ajuta sa gasim carti in iBookStore si ne poate ajuta sa cautam chiar website-urile favorite. Mai mult decat atat, Spotlight este integrat acum si in Safari, astfel ca vom vedea sugestii de aplicatii pentru website-urile noastre, sugestii de cautare pentru diverse cuvinte de interes, totul afisat intr-o frumoasa lista.

  Din pacate aici se opresc noutatile pentru Spotlight in Romania.

  Acestea fiind spuse, iOS 8 contine o multitudine de noutati si incepand cu ora 20:00 le veti putea experimenta pe toate.

Pretul initial:
Numele:
iDevice.Ro Push App

Gratuit

DESCARCA





Developer: Adrian Gabor
Categoria: News


Descriere: iDevice.ro este in momentul de fata cel mai citit blog tehnologic din Romania, sute de mii de romani citind lunar cele mai noi si mai interesante stiri despre produse Apple si orice are legatura cu domeniu…


Dimensiunea aplicatiei este: 7.5 Mb


This post was last modified on nov. 2, 2019, 3:38 PM 15:38

Disqus Comments Loading...