Aseara BBC One a difuzat un reportaj special filmat in fabricile companiei Pegatron, care asambleaza terminale iPhone si tablete iPad pentru cei din Cupertino, iar in clipul video de mai sus aveti un fragment din acest documentar. Dupa cum v-am spus si aseara, angajatii fabricilor Pegatron muncesc pana la 12 ore zilnic pe liniile de productie pentru terminale iPhone sau tablete iPad, iar in pauzele de masa dintre schimburile de lucru ei incearca sa doarma cate 30 – 60 de minute pentru a putea continua sa munceasca.
Conditiile grele de munca din fabricile Foxcoon si salariile mici platite de catre compania asiatica au fost principalele reprosuri facute companiei Apple, insa ele s-au lovit de aceeasi pozitie pe care o are orice companie similara. Apple sustine ca ea face mai multe decat oricare dintre celelalte companii aflate in situatii similare si ca in mod constant le cere partenerilor proprii sa is iimbunatateasca conditiile de munca din fabrici.
Apple publica anual rapoarte privind modul in care companiile sale partenere isi imbunatatesc conditiile de munca si modul in care sunt tratati angajatii, dar lucrurile rareori se schimba in bine. Apple isi amendeaza partenerii care nu respecta regulile sale stricte privind tratamentul aplicat angajatilor, insa aceste amenzi nu au intotdeauna efectele dorite.
Documentarul publicat ieri de catre cei de la BBC a fost urmat si de un anunt facut de catre un ONG american care a divulgat faptul ca Tim Cook a facut o donatie personala pentru sustinerea unei campanii menite sa convinga doua state americane sa asigure egalitatea in drepturi la locul de munca pentru lesbiene si homosexuali.
Discrepanta dintre ceea ce se face in SUA si ceea ce se intampla in Asia dovedeste din nou ca muncitorii asiatici sunt departe de a fi o prioritate pentru Apple, sau pentru Tim Cook. Desi CEO-ul militeaza pentru respectarea angajatilor si a drepturilor lor, nici macar in interiorul Apple nu se intampla acest lucru.