Apple Watch a fost prezentat in septembrie de catre compania Apple si urmeaza sa fie lansat in luna martie in intreaga lume, iar astazi aflam exact ce se ascunde in interiorul produsului Apple. Pentru inceput aflam ca el are un chip S1 cu performante similare celui A5 disponibil in iPhone 4S, Apple folosind un Retina Display de inalta calitate, totul functionand in baza iOS SkiHill, o versiune “supla” a iOS-ului.
Cu acest hardware, Apple Watch este capabil sa afiseze imagini la 60 de cadre pe secunda, adica extrem de fluid pentru un produs atat de mic, cu hardware de smartphone. Aceasta combinatie pare sa fie si principala problema pentru Apple, compania americana avand probleme in a oferi o autonomie satisfacatoare pentru utilizatorii din intreaga lume.
Autonomia – principala problema
Apple Watch trebuia sa ofere o zi intreaga de utilizare in planurile initiale ale Apple, insa se pare ca inginerii companiei americane nu reusesc sa obtina atat de mult de la produs. La sfarsitul anului 2014 Apple dorea sa ofere 2.5 – 4 ore de utilizare activa a aplicatiilor, sau 19 ore de utilizare activa/pasiva, 3 ore de standby sau 4 ore in sleep mode, dar niciunul dintre aceste target-uri nu se apropie de realitate.
In momentul de fata se pare ca Apple Watch ar putea sa ofere 2.5 ore de utilizare intensa a aplicatiilor, 3.5 ore de utilizare standard si 4 ore de utilizare in cazul folosirii de aplicatii pentru fitness. In cazul in care veti dori sa folositi Apple Watch doar pentru a afla cat este ora, atunci produsul ar trebui sa functioneze incontinuu timp de 3 ore in acest mod ruland si animatii, dar daca incepeti sa faceti si alte task-uri, bateria se va consuma mai repede.
Desi cifrele par mici la o prima vedere, ele sunt calculate pentru utilizarea continua in respectivele task-uri, lucru pe care nimeni nu il face, astfel ca per total ar trebui sa obtinem un minim de 12 ore de utilizare. Apple spera sa ofere 19 ore de utilizare activa/pasiva pentru aplicatii, dar acest lucru nu poate fi realizat, asa ca o valoare mai mica va fi atinsa, insa ceasul ar trebui sa functioneze macar o zi intreaga.
Apple este ingrijorata de autonomia bateriei Apple Watch si acesta a fost unul dintre motivele in baza carora lansarea nu a fost programata mai devreme, Apple sperand sa-si rezolve problemele. In aceasta idee, Apple a distribuit 3000 de unitati ale Apple Watch in lumea larga pentru a testa conditiile de utilizare si autonomia, dar chiar si asa, nu pare sa fi avut succes in a oferi mai mult de o zi de utilizare.
Incarcare mai rapida prin Magsafe
Separat de incercarea de a rezolva problemele cu autonomia bateriei, Apple, a imbunatatit si sistemul de incarcare prin inductie folosind MagSafe, versiunile initiale ale produsului incarcandu-se mai greu decat se astepta Apple. Apple a dezvoltat doua versiuni ale incarcatorului pentru Apple Watch, una din plastic si una din metal, insa deocamdata nu se stie daca vor fi vandute ambele, ceea ce se stie este ca versiunea scumpa a produsului va avea incarcatorul si un conector MagSafe livrate separat.
In concluzie, Apple Watch nu ne va oferi o autonomie extraordinara, dar macar va fi rapid si va avea o multitudine de functii.