Becoming Steve Jobs este prima carte biografica despre viata fostului CEO Steve Jobs care este sustinuta de catre compania Apple, ea urmand a fi pusa in vanzare in perioada imediat urmatoare intr-o multitudine de magazine online de pe planeta. Pentru ca unii au avut ocazia de a primi in avans o versiune a cartii, astazi aflam detalii interesante cu privire la viata privata, prietenii si dusmanii celui care a co-fondat compania Apple si a lansat atat de multe produse revolutionare pe piata.
Viata personala
Incepem cu Lisa, primul copil al lui Steve Jobs, aceasta nascandu-se in livada care l-a inspirat pe Steve Jobs sa aleaga denumirea companiei Apple, el nefiind prezent la acest eveniment din cauza convingerii ferme ca Lisa nu este copilul sau. Decizia aceasta l-a marcat pe Steve Jobs, el afirmand mai ca regrereta decizia de a nu fi prezent la momentul nasterii fiicei sale, pierderea acestui moment motivandu-l sa devina un om devotat familiei in timpul mariajului cu Laurene, acesta avand loc in parcul national Yosemite din SUA.
Fiind atat de devotat familiei, Jobs isi petrecea dupa-amiezile in compania sotiei si a copiilor, lucrand in timpul noptii la proiectele pe care le avea in derulare in cadrul Apple, el fiind, aparent, cel mai fericit in preajma copiilor sai. Mergand mai departe, cartea Becoming Steve Jobs ne spune ca Steve Jobs nu si-a decodat casa intr-un mod extravagant, el neavand sisteme de securitate sau un garaj, familia tinand usa laterala a casei deschisa cu masinile parcate in fata sa, langa gradina de care aveau grija cei doi soti.
Prietenii
Steve Jobs a fost intotdeauna considerat ca fiind un “rock star” de catre angajatii companiei Apple, ei fiind extrem de bucurosi sa fie invitati sa se plimbe cu el pentru a discuta viitoare proiecte, obicei pe care Jobs il avea destul de des. Fostul CEO al Apple avea planuri marete, ii placea sa isi stabileasca obiective greu de indeplinit si stia intotdeauna sa ofere stimulentele potrivite, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru a-si convinge angajatii sa-i indeplineasca oridinele.
In aceasta idee, Steve Jobs avea o multitudine de asistenti personali cu care era foarte apropiat, ei creand o multitudine dintre schitele produselor sau functiilor pe care Jobs le dorea, acestea fiind prezentate echipelor de software sau design care, in general, ii indeplineau cerintele fostului CEO.
Dusmanii
Dupa cum prea bine stiti deja, Bill Gates a fost pentru multa vreme unul dintre marii dusmani ai lui Steve Jobs, el ajutandu-l pe fostul CEO Apple sa salveze compania de la afliment in momentu revenirii in cadrul sau. Resentimentele dintre cei dou au atins o asemenea cota la un anumit moment incat Bill Gates l-a numit pe Steve Jobs drept unul dintre “loserii” care se plang din cauza succesului pe care il are Microsoft, relatia dintre cei doi imbunatatindu-se in 1991 cand ei s-au intalnit in casa lui Jobs pentru a discuta salvarea Apple.
Desi Steve Jobs nu a fost unul dintre cei mai mari fani ai lui Bill Gates, in toata viata sa el a afirmat ca doar douar persoane sunt “raul intruchipat”, Jean-Louis Gassée si Michael Eisner fiind persoanele la care el a facut referire. Resentimentele fata de Jean-Louis Gassée au aparut in momentul in care fostul CEO Apple l-a atentionat pe fostul sau angajat in legatura cu intentia de a convinge consiliul director al Apple sa-l concedieze pe John Sculley(omul care avea sa ii ia locul de CEO), planul sau fiind urmat de esec.
Razbunarea lui Steve Jobs a venit cativa ani mai tarziu cand el a convins Apple sa achizitioneze NeXT in locul companiei create de catre Gassée, acesta lucru afectandu-l serios pe fostul angajat al Apple. In ceea ce il priveste pe Eisner, fost CEO al Disney, resentimentele fata el au venit dupa ce acesta a declarat in repetate randuri ca s-a simtit insultat de succesul Pixar-ului lui Steve Jobs, insa in acest caz nu a avut parte de vreo razbunare.
Detalii suplimentare vor fi disponibile in cartea Becoming Steve Jobs in momentul lansarii pe piata, ea fiind disponibila pentru precomanda acum din iBookStore.