iPhone-urile companiei Apple au fost criticate de-a lungul anilor pentru numarul mic de megapixeli ai camerelor, insa realitatea a fost ca pozele inregistrate de catre ele s-au dovedit a fi foarte bune, iar acest lucru s-a vazut in numarul foarte mare de poze publicate de catre utilizatori pe diverse website-uri de socializare. Apple a evitat anual sa creasca rezolutia camerelor terminalelor iPhone, iar un brevet de inventie pentru o tehnologie noua dezvaluie faptul ca Apple nu se grabeste sa creasca rezolutia camerelor terminalelor sale iPhone in viitorul apropiat.
Avand in vedere ca o camera pentru smartphone cu o rezolutie mare are uneori drept rezultat poze de calitate slaba, compania Apple a gandit o tehnologie care ar permite inregistrarea de poze de rezolutie mare fara a avea un senzor de rezolutia respectiva, calitatea pozelor nefiind afectata. Secretul sta in utilizarea unui sistem burst-mode care inregistreaza extrem de repede multiple poze, orientarea acestora fiind schimbata folosind un stabilizator optic de imagine, iar combinarea ar avea drept rezultat o poza de rezolutie mare care nu are calitate slaba.
A system and method for creating a super-resolution image using an image capturing device. In one embodiment, an electronic image sensor captures a reference optical sample through an optical path. Thereafter, an optical image stabilization (OIS) processor to adjusts the optical path to the electronic image sensor by a known amount. A second optical sample is then captured along the adjusted optical path, such that the second optical sample is offset from the first optical sample by no more than a sub-pixel offset. The OIS processor may reiterate this process to capture a plurality of optical samples at a plurality of offsets. The optical samples may be combined to create a super-resolution image.
Daca ideea de a combina multiple poze pentru a crea una de calitate foarte buna nu este noua, ea fiind utilizata pentru tehnologia HDR, ceea ce aduce Apple nou aici este modificarea orientarii imaginilor folosind stabilizatorul optic de imagine inclus intr-o camera. Problema cu acest tip de sistem este ca el nu poate fi utilizat pentru inregistrarea de imagini in miscare sau pentru clipuri video, astfel ca doar imaginile statice vor putea beneficia de el, insa avand in vedere ca majoritatea imaginilor inregistrate sunt statice, probabil putina lume va fi suparata.
Avand in vedere ca Apple dezvolta foarte multe tehnologii si ca ele nu ajung intotdeauna in produsele sale, ramane de vazut daca aceasta isi va gasi o “casa” intr-un viitor iPhone sau nu.
This post was last modified on apr. 2, 2015, 8:34 PM 20:34