Apple Watch trebuia lansat cu o multitudine de senzori pentru fitness si monitorizarea sanatatii, insa compania Apple a decis anul acesta ca o parte dintre ei nu pot fi folositi in actuala versiune a produsului, astfel ca in final Apple Watch are un senzor pentru monitorizarea batailor inimii, iar astazi Apple a creat o pagina speciala in website-ul sau pentru a explica modul in care functioneaza el.
Apple Watch contine acest senzor pentru a ne monitoriza activitatea inimii in timpul activitatilor de ftness, iar in baza informatiilor furnizate de catre acest senzor sunt calculate inclusiv caloriile arse zilnic. Mai mult decat atat, folosind un glance implementat in Watch OS, un utilizator poate verifica oricand cate batai pe minut are inima sa, iar asta a explicat compania Apple pana in momentul lansarii acestei pagini.
Conform informatiilor publicate astazi, Apple Watch masoara la fiecare 10 minute bataile inimii, informatiile inregistrate de catre el fiind salvate in aplicatia Sanatate, Health, a iOS 8, noi avand posibilitatea de a le vizualiza, impreuna cu grafice cronologice, oricand dorim pentru a afla daca trebuie sa vizitam un doctor sau nu, insa aceste date sunt in aceeasi masura si pentru aplicatii terte de fitness.
Separat de informatiile privind functionarea senzorului cu Watch OS si iOS, compania Apple descrie in detaliu si modul in care senzorul inregistreaza informatiile privind bataile inimii noastre, acesta avand la baza tehnologia numita fotopletismografie pe care o aveti descrisa in detaliu mai jos, ea stand la baza tuturor senzorilor similari folositi in alte smartwatch-uri sau telefoane mobile.
Traductorul fotopletismografic prezinta o sursa de lumina monocromatica si o celula fotoelectrica. Fascicolul luminos strabate pielea si este absorbita partial de hemoglobina din masa de singe circulant sub-cutanat. Fractiunea neabsorbita va ajunge prin transmisie sau reflexie la celula fotoelectrica, si functie de cantitatea de lumina primita celula produce un curent care va fi amplificat si inscris grafic (fotopletismograma). Variatiile sistolo- diastolice de flux sanguin din reteaua cutanata, determina variatii echivalente ale curentului, iar forma graficului va fi similara cu a pulsului arterial. Unda pulsului normala are o panta anacrota abrupta, un virf ascutit si o unda dicrota care este concava la baza. Cu ajutorul fotopletismografiei se pot determina parametri necesari pentru diagnosticarea bolilor vasculare periferice: forma undei de puls, amplitudinea si frecventa undelor componente. Undele de puls sint atenuate in prezenta bolilor arteriale ocluzive. Obstructia arteriala determina deprimarea undei cu o panta lina, un virf rotunjit si pierderea undei dicrote (partea concava devine convexa). Se inregistreaza simultan mai multe curbe de puls periferic si o ECG de referinta.
Partea interesanta este ca Apple admite faptul ca senzorul pentru monitorizarea batailor inimii nu ofera informatii 100% exacte, iar plasarea Apple Watch foarte aproape de piele ofera cele mai exacte citiri ale batailor inimii, in timp ce purtarea ceasului cu o curea mai larga va oferi informatii inexacte, insa probabil v-ati imaginat deja acest lucru si fara aceste explicatii.
A fancy way of describing how much blood flows through your skin, skin perfusion varies significantly from person to person and can also be impacted by the environment. If you’re exercising in the cold, for example, the skin perfusion in your wrist may be too low for the heart rate sensor to get a reading. Motion is another factor. Rhythmic movements, such as running or cycling, give better results compared to irregular movements, like tennis or boxing.
In final compania americana vorbeste si despre perioada de testare extinsa pentru a alege materialele care sunt folosite in ceasul sau, insa acest aspect va conta mai putin pentru milioanele de utilizatori care vor cumpara ceasul si vor avea asteptari extrem de mari de la el in baza promovarii facute de Apple.
This post was last modified on apr. 20, 2015, 5:59 PM 17:59