Ericsson actioneaza Apple in judecata in Europa intr-o tentativa de a isi extinde disputele legale initiate in SUA cu doar cateva saptamani de zile in urma, compania afirmand ca Apple a folosit fara drept unele tehnologii proprii atunci cand a lansat iPhone sau iPad-urile sale. Noile procese au fost intentate de catre Ericsson in Germania, Marea Britanie si Olanda, asta dupa ce initiativele din SUA nu au avut drept efect convingerea companiei Apple sa incheie acorduri de licentiere pentru tehnologiile pe care se presulune ca le-ar folosi fara drept.
Ericsson si Apple au avut un acord de licentiere pentru tehnologii 2G si 4G care a expirat in luna ianuarie, iar cei de la Apple nu par sa fie chiar atat de dispusi sa prelungeasca intelegerile. Apple sustine ca brevetele Ericsson sunt FRAND si trebuie licentiate in termeni rezonabili, corecti si non-discriminatorii, acuzand compania Ericsson de faptul ca incearca sa perceapa taxe de licentiere prea mari pentru ele.
Apple si Ericsson ar fi negociat timp de 2 ani de zile inainte ca aceste procese se fie intentate, astfel ca acum Apple va trebui sa isi apere interesele nu doar in instantele din SUA, ci si in cele din Europa. Ericsson este in momentul de fata cel mai mare furnizor de echipamente pentru retele de telefonie mobila sau internet, astfel ca are suficiente resurse pentru a se lupta cu Apple si a incerca sa isi obtina dreptatea.
Apple continues to profit from Ericsson’s technology without having a valid license in place,” said Kasim Alfalahi, Chief Intellectual Property Officer at Ericsson. “Our technology is used in many features and functionality of today’s communication devices. We are confident the courts in Germany, the UK and the Netherlands will be able to help us resolve this matter in a fair manner.
Separat de aceste procese, Ericsson a depus o plangere la ITC SUA, aceasta institutie fiind de acord sa investigheze cazul, ea putand decide sa interzica vanzarea de terminale iPhone sau iPad in SUA, Ericsson cerand deja acest lucru. Ericsson cere intre 250 de milioane de dolari si 750 de milioane de dolari anual de la Apple pentru licentierea tehnologiilor proprii si desi Apple are de unde sa plateasca acesti bani, alege sa nu o faca.