Mobifest a fost organizat miercuri in Bucuresti de catre Evensys in parteneriat cu Telekom Romania, carora le multumesc pentru invitatie, iar cu aceasta ocazie va prezint un studiu care reflecta situatia terminalelor mobile si a aplicatiilor in Romania. Studiul este facut de catre cei de la unlock pe 300 de oameni care au participat la interviuri online si este reprezentantiv doar pentru orasele din Romania care au peste 200.000 de locuitori.
Bun, acestea fiind spuse, sa vedem acum care sunt cele mai populare brand-uri de telefoane mobile din tara noatra si cum folosesc romanii aplicatiile instalate in terminale.
Cele mai populare telefoane mobile din Romania
Samsung este cel mai popular brand de telefoane mobile in Romania, cu 48% grad de utilizare, compania coreeana inregistrand o crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, HTC si Sony avand parte de acelasi lucru in tara noastra. Pe locul al doilea regasim compania Nokia cu 13% grad de utilizare, ea avand cu doar un procent mai mult decat Apple, iPhone-ul fiind plasat pe pozitia a treia cu 12% grad de utilizare.
Trecand mai departe, cei de la Allview ocupa acum pozitia a patra, cu 9% grad de utilizare, fiind urmati de catre Sony cu 6%, Blackberry si LG cu 5%, Huawei incheind toul cu 3%. Impresionanta este aparitia Huawei si Allview in top, aceste companii furand o parte din cota de piata detinuta de catre Nokia, Blackberry si LG pentru a ajunge pentru prima oara in aceasta listare.
Restul romanilor folosesc alte brand-uri de telefoane mobile, care insumeaza 16% din total, iar acolo gasim brand-uri precum Motorola, Xiaomi sau Utok.
Cate aplicatii descarca romanii, cate raman instalate si cate sunt folosite ?
Aici va atrag atentia asupra primei poze din articol, ea aratandu-ne ca majoritatea romanilor descarca aplicatii o data la 2 – 3 saptamani, procentul fiind in crestere fata de anul 2013. Dupa ei avem un sfert dintre romani care descarca aplicatii o data pe an, 21% o data pe saptamana si 20% o data pe luna, semn ca romanii devin mult mai selectivi cu ceea ce ajunge in terminalele lor.
Trecand la aplicatiile instalate aflam ca 32% dintre romani au doar 1 – 10 aplicatii, 28% 11 – 20 de aplicatii, 16% 21 – 30 de aplicatii, 8% 31 – 40 de aplicatii si numai 15% au mai mult de 40 de aplicatii instalate in terminale. Dintre acestia 25% folosesc 1 – 3 aplicatii zilnic, 38% folosesc 4 – 6 aplicatii zilnic, 10% folosesc 7 – 9 aplicatii zilnic, in timp ce 14% folosesc 10 sau mai multe aplicatii zilnic.
Care sunt cele mai folosite aplicatii pentru smartphone in Romania ?
Ajungand acum la cele mai folosite aplicatii pentru smartphone si tableta, cele ale retelelor de socializare ocupa prima pozitie cu 62%, cele de mesagerie ocupa a doua pozitie cu 48%, cele pentru email se plaseaza pe locul e cu 35%, cele organizatorice pe 4 cu 25%, iar in final avem jocurile care sunt folosite de 21% dintre romani in mod frecvent. In urma lor regasim aplicatii pentru motoare de cautare, imagini si video, cele pentru harti, etc.
Trecand la retelele de socializare, Facebook ocupa prima pozitie, ea fiind urmata de YouTube, Google+ si Instagram, restul retelelor de socializare avand impact mult prea mic pentru tara noastra. In ceea ce priveste mesageria, Facebook Messenger este de departe cea mai folosita metoda de comunicare, ea fiind urmata de WhatsApp Messenger, Skype si Yahoo! Messenger.
Mai departe va las sa descoperiti cum publica romanii informatii pe retelele de socializare, cati comanda mancare sau taxi de acasa, plus multe altele.