In cursul acestei nopti Tim Cook a fost premiat de catre EPIC, Electronic Privacy Information Center, pentru lupta sa in protejarea securitatii si intimitatii utilizatorilor in lumea virtuala. Tim Cook nu a fost prezent la evenimentul din Washington, ci a oferit un discurs printr-o conferinta video, detaliind pasii pe care compania Apple i-a luat de-a lungul timpului pentru a se asigura ca ai sai clienti au datele securizate in iDevice/Mac-uri.
Tim Cook sustine ca nu exista vreun motiv pentru a nu oferi in egala masura securitate si intimitate pentru utilizatori, acuzand companii mari din SUA de faptul ca si-au construit afacerile pe colectarea datelor personale ale utilizatorilor. El spune ca aceste companii au pacalit utilizatorii in a isi oferi informatiile personale catre ele in mod gratuit, acestea folosindu-se de ele pentru a genera bani, Apple nefiind interesata de asemenea practici.
“I’m speaking to you from Silicon Valley, where some of the most prominent and successful companies have built their businesses by lulling their customers into complacency about their personal information. They’re gobbling up everything they can learn about you and trying to monetize it. We think that’s wrong. And it’s not the kind of company that Apple wants to be.”
Tim Cook sustine ca orice client al Apple trebuie sa fie in control total asupra propriilor informatii intime, iar serviciile gratuite nu ar trebui sa puna siguranta acestor date in pericol. In aceasta idee el aduce in discutie serviciul Google Photos, spunand ca folosirea sa, si a altora ale Google, inseamna oferirea de email-uri, istorice de cautari si poze intime catre o companie care le foloseste in diverse scopuri profesionale sau le vinde.
Pentru a le oferi posesorilor de iDevice-uri securitate totala a datelor, Tim Cook sustine ca Apple cripteaza datele din terminale, aceasta strategie fiind considerata extrem de periculoasa de catre unele agentii guvernamentale. Vorbim desigur despre NSA sau FBI care incearca sa obtina cat mai multe date personale ale americanilor, Apple fiind aspru criticata pentru protejarea utilizatorilor in detrimentul guvernului american.
Mai mult decat atat, Tim Cook sustine ca Apple nu a oferit chei de acces in sistemele sale de operare catre agentiile guvernamentale, CEO-ul celor din Cupertino afirmand ca orice “portita” de acces poate fi usor descoperita si de catre hackeri.
“We’ve been offering encryption tools in our products for years, and we’re going to stay on that path. We think it’s a critical feature for our customers who want to keep their data secure. For years we’ve offered encryption services like iMessage and FaceTime because we believe the contents of your text messages and your video chats is none of our business. If you put a key under the mat for the cops, a burglar can find it too. Criminals are using every technology tool at their disposal to hack into people’s accounts. If they know there’s a key hidden somewhere, they won’t stop until they find it.”
Tim Cook a tinut intotdeauna sa promoveze eforturile companiei Apple de a proteja datele utilizatorilor si desi iOS-ul nu este cel mai sigur sistem de operare de pe planeta, el protejeaza totusi utilizatorii mult mai bine decat altele.