2014 trebuia sa fie anul in care un iPhone cu ecran protejat de un panou frontal din safir trebuia sa ajunga pe piata, insa partenerul Apple care trebuia sa produca aceasta componenta a intrat in faliment deoarece nu si-a putut indeplini obligatiile fata de cei din Cupertino.
Chiar daca in 2014 Apple a esuat in tentativa de a inlocui Gorilla Glass cu un panou din sticla de safir pentru protejarea ecranelor terminalelor iPhone, in 2016 lucrurile s-ar putea schimba multumita unui nou brevet de inventie care ar urma sa fie inregistrat pentru cei din Cupertino.
Brevetul descrie o noua metoda prin care compania Apple ar putea produce ecrane de safir cheltuind mai putini bani si producand mai multe componente fara defecte de fabricatie, intreaga procedura implicand taierea safirului cu lasere, Apple fiind nevoita sa cumpere roboti speciali pentru aceasta procedura.
Practic partenerul Apple care trebuia sa produca panouri din safir pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus nu a reusit sa produca suficient de multe componente fara probleme, insa noul brevet de inventie al Apple contine o rezolvare pentru aceasta problema majora.
Apple sustine ca multumita procesului sau de fabricatie eficient poate produce milioane de panouri din sticla de safir pentru terminale iPhone, acoperind astfel cererea de pe piata, cei din Cupertino vanzand zeci de milioane de smartphone-uri in fiecare luna.
Safirul este unul dintre cele mai rezistente materiale de pe planeta fiind extrem de greu de zgariat cu o duritate de gradul 9 pe scara Mohs, deci practic implementarea sa ne-ar scuti de ecrane zgariate de chei, monede si orice altceva mai tinem prin buzunare in mod normal.
Din pacate folosirea safirului nu aduce vreun beneficiu pentru rezistenta la lovituri si din pacate materialul afecteaza claritatea ecranelor, astfel ca utilizarea sa are unele beneficii, dar implica in acelasi timp si unele compromisuri facute in dezvoltarea si utilizarea iPhone-urilor.