Procurorii din diverse state americane si directorul FBI vaneaza Apple si Google de ceva vreme pentru sistemele de criptare a datelor din Android si iOS, insa intr-o miscare impresionanta ei si-au unit fortele cu autoritati din Europa pentru a pune presiune pe cele doua companii.
Intr-un articol publicat in celebrul ziar New York, procurorul Cyrus R. Vance Jr. al Manhattan, procurorul sef al Parisului François Molins, seful politiei Londrei numit Adrian Leppard si procurorul de pe langa corespondenta ICCJ din Spania numit Javier Zaragoza, le cer celor doua companii sa relaxeze metodele de criptare a datelor utilizatorilor.
Reprezentantii autoritatilor judiciare sustin ca infractorii nu pot fi condamnati in lipsa probelor ce pot fi extrase din terminalele mobile pe care acestia le utilizeaza, iar aceasta problema pare a fi afectat unele cazuri care au avut la baza chiar si pornografia infantila.
Apple si Google au inasprit metodele de criptare ale datelor in urma unor programe extinse ale NSA de a sparge iDevice-uri si terminale Android pentru a colecta date, insa autoritatile sustin ca acest “raspuns” nu are legatura cu activitatea pe care o desfasoara ele.
The new Apple encryption would not have prevented the N.S.A.’s mass collection of phone-call data or the interception of telecommunications, as revealed by Mr. Snowden. There is no evidence that it would address institutional data breaches or the use of malware. And we are not talking about violating civil liberties — we are talking about the ability to unlock phones pursuant to lawful, transparent judicial orders.
Ele sustin ca actiunile lor sunt pe deplin legale si se desfasoara in baza unor mandate obtinute de la judecator, in cazul in care ele sunt necesare, totul fiind facut in transparenta totala, pentru a proteja oamenii obisnuiti de infractori periculosi.
Practic aceste autoritati nu ar avea acces la programele complexe pe care NSA le are pentru a sparge sistemele de operare iOS si Android, iar acest lucru le-ar afecta activitatea de condamnare a infractorilor in baza datelor stocate in propriile terminale.
In ciuda tuturor acestor plangeri, e putin probabil ca Apple sau Google sa cedeze, asa ca lamentarile vor continua.