Samsung si TSMC au concurat pentru a obtine contractele Apple in vederea fabricarii chip-ului A9 al iPhone 6S, iPhone 6S Plus sau iPad Air 2, iar prima dintre ele pare sa fi obtinut majoritatea productiei de la cei din Cupertino.
Cum a reusit Samsung sa convinga Apple sa ii acorde un procent mai mare din productie fata de TSMC? Ei bine la baza au stat preturile mult mai mici decat cele practicate de catre taiwanezi, insa pentru a putea fabrica viitorul chip A9 folosind un proces de fabricatie FinFET de 14nm, cei de la Samsung au apelat la furt intelectual.
Mai exact, un fost manager al TSMC a furat documente care descriu procesul de fabricatie al chip-urilor in cadrul TSMC si le-a oferit celor de la Samsung, el fiind acum angajat la o universitate sponsorizata de catre Samsung in care studentii sunt… angajati Samsung, iar acum este CTO al companiei.
Daca va ganditi ca acest fost manager a fost pedepsit exemplar de catre autoritati pentru furtul unor documente care descriu o tehnologie pentru a carei dezvoltare s-au investit miliarde de dolari, ei bine v-ati insela deoarece lui i-a fost doar interzisa angajarea in cadrul Samsung timp de 4 luni.
Taiwan’s top court has ruled in favor of TSMC in a trade secret case against Liang Mong-song, a former senior director of R&D at TSMC. Liang has been accused of revealing TSMC’s trade secrets and patents related to its advanced process technology to Samsung Electronics. Liang played a key role in allowing Samsung to beat TSMC in the 14/16nm race, according to a report published by Taiwan’s CommonWealth magazine.
Instanta superioara de justitie din Taiwan a dat castig de cauza celor de la TSMC in procesul intentat Samsung, insa desi persoana in cauza este un fost manager senior al diviziei de cercetare si dezvoltare numit Liang Mong-song, el nu va pierde chiar atat de multe.
Multumita tehnologiei furate de la TSMC, cei de la Samsung pot sa produca noile chip-uri A9 ale Apple cu un proces de fabricatie care va face aproape imposibila detectarea sursei acestor chip-uri, astfel ca oricine va putea confunda un chip al TSMC cu unul al Samsung si viceversa.
Ca sa fiu sincer, in toata aceasta poveste ma mira doar faptul ca legislatia taiwaneza este atat de prost gandita incat genereaza pierderi de miliarde de dolari pentru companii fara ca vreo persoana sa fie trasa la raspundere sau vreo companie sa plateasca.
Intergul caz a avut loc in 2011 si a fost judecat pana acum, iar desi documentele au fost furate in 2011, ele au continut informatii care prezentau metodele de perfectionare a productiei de-a lungul anilor, tehnologiile folosite de catre cele doua companii evoluand spre a fi aproape identice in 2015.