Am ales sa combin intr-un singur review iPhone 6S si iPhone 6S Plus pentru ca a le diferentia in doua articole separate n-ar fi dezvaluit informatii suplimentare importante deoarece intre ele nu exista diferente majore decat in ceea ce priveste ecranul si dimensiunile.
Acestea fiind spuse, mai jos puteti citi review-ul iDevice.ro pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus.
Design – secretele ascunse ale rezistentei
La o prima vedere este aproape imposibil de deosebit iPhone 6S si iPhone 6S Plus de iPhone 6 si iPhone 6 Plus, asta daca nu ati avea un mana o unitate rose gold(roz auriu), si nu v-ati da seama ca pe carcasa exista inscriptia S care denota tipul dispozitivului pe care il aveti in posesie.
Din punct de vedere estetic iPhone 6S si iPhone 6S Plus seama extrem de mult cu iPhone 6 si iPhone 6 Plus, diferentele vizibile fiind acel S de pe carcasa de care vorbeam anterior, dar si o culoare diferita pentru senzorul camerei, restul caracteristicilor ramananand neschimbate, cel putin la exterior.
In interior, compania Apple a facut iPhone 6S si iPhone 6S Plus cu 0.2mm mai groase decat predecesoarele lor, aceasta crestere in grosime avand la baza implementarea modulului Taptic Engine in baza caruia functioneaza noul sistem 3D TOuch pentru ecran.
Mai mult decat atat, iPhone 6S si iPhone 6S Plus sunt si cu de pana la 2 ori mai rezistente decat iPhone 6 si iPhone 6 Plus, deci nu se vor indoi la fel de usor precum modelele anterioare. De fapt, indoirea este extrem de dificila pentru un om obisnuit.
Acestea fiind spuse, Apple a pastrat design-ul pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus neschimbat in proportie de 98%, imbunatatiri majore fiind facute pentru materialele din care este fabricata carcasa, dar si in ceea ce priveste structura interna a carcasei.
Separat de acestea, veti simti totusi cresterea in greutate a iPhone 6S si iPhone 6S Plus, primul terminal fiind cu 14 grame mai greu decat iPhone 6, in timp ce al doilea este cu 20 de grame mai greu decat predecesorul sau.
Diferenta mai mare este in cazul iPhone 6S Plus, acesta fiind mai greu decat iPhone 6 Plus si veti simti din plin acest lucru cand luati dispozitivul in mana, adaugarea unei huse sau carcase facand tinerea sa in mana si mai incomoda.
Ecranul – 3D Touch
Ecranele iPhone 6S si iPhone 6S Plus sunt identice cu cele ale iPhone 6 si iPhone 6 Plus din ceea ce ne spune Apple, adica sunt aceleasi IPS LCD cu rezolutie de 1334 x 750 pixeli si 326ppi pentru primul, cu 1920 x 1080 pixeli si 401 ppi pentru al doilea.
Compania Apple nu a anuntat schimbari pentru tehnologia folosita in ecranele iPhone 6S si iPhone 6S Plus, desi unele zvonuri au spus ca ele sunt mai subtiri si au un nou tip de iluminare, insa marea noutate legata de ecrane este modulul Taptic Engine pentru 3D Touch.
3D Touch este o tehnologie implementata de catre Apple in iOS 9 pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus, ea functionand cu ajutorul unei componente numite Taptic Engine, adica un motor vibrator si senzori capabili sa detecteze diverse tipuri de presiune aplicata pe ecran si sa actioneze vibratii cand ele sunt detectate si actiuni sunt facute.
Mai exact, folosind 3D Touch utilizatorul poate face apasari puternice sau usoare pe ecran pentru a controla diverse actiuni, compania Apple creand o serie de functii in iOS 9 in baza unor gesturi numite Peek si Pop care sunt folosite in aplicatii sau in afara acestora.
3D Touch are un meniu de setari in interiorul aplicatiei Settings, Configurari, iar prin el puteti selecta sensitivitatea sa, pe care v-o recomand sa o setati la valoarea dea mai mica/usoara, insa tot de acolo puteti sa si opriti complet utilizarea sa daca nu il doriti.
Dupa cum puteti vedea si din clipul video de mai sus, 3D Touch ne permite sa :
- accesam meniuri sau functii ale unor aplicatii prin scurtaturi afisate dupa o apasare puternica pe iconita unei aplicatii;
- previzualizam pagini web, poze, meniuri ale unor aplicatii sau chiar proiecte in iMovie cu o apasare usoara printr-un gest numit Peek;
- accesam pagini web, email-uri, poze sau altele prin completarea gestului Peek cu o apasare puternica printr-un gest numit Pop;
- vizualizam rapid cele mai recente poze inregistrate prin aplicatia Camera cu un gest Peek;
- cream rapid contacte sau sa accesam o lista de optiuni pentru apelarea sau trimiterea de mesaje catre altele;
- controlam diverse jocuri ale App Store;
- trecem de la o aplicatie la alta folosind un gest sau sa accesam App Switcher.
Lista aceasta este doar exemplificativa si ea poate fi completata pe masura ce alte aplicatii care folosesc 3D Touch vor fi lansate pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus, insa din pacate Apple nu ne permite sa si personalizam modul in care folosim sistemul sau functiile.
3D Touch pe iPhone 6S si iPhone 6S Plus are nevoie de o scurta perioada de acomodare inainte de a va putea bucura din plin de el, asa ca va trebui sa aveti putina rabdare cu sistemul pentru ca va merita din plin sa va bucurati de el dupa configurare.
Inainte sa inchei va spun ca Taptic Engine vine si cu un motor vibrator modificat, astfel ca veti simti vibratiile mai “usoare” pe iPhone 6S si iPhone 6S Plus, iar acest lucru este cat se poate de bun.
Parerea mea despre 3D Touch este ca vorbim despre un sistem avansat care are foarte mult potential, insa care are nevoie sid e timp pentru a fi implementat in suficient de multe aplicatii pentru a deveni cu adevarat atractiv pentru utilizatorii din lumea intreaga.
Hardware – chip A9 extrem de potent si 2 GB RAM DDR 4
Pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus compania Apple a creat un chip A9 care este produs folosind un proces de fabricatie de 14nm si 16nm FinFET, cei de la Samsung si respectiv TSMC fiind contractati de catre compania Apple pentru a fabrica aceasta componenta.
Desi s-a spus in nenumarate zvonuri ca noul chip A9 al iPhone 6S si iPhone 6S Plus va avea un procesor triple-core, precum cel din iPad Air 2 si 2 GB RAM DDR 4, in final doar cea de-a doua parte a povestilor s-a dovedit a fi pe deplin adevarata.
In iPhone 6S si iPhone 6S Plus regasim un chip A9 care are un procesor dual-core tactat la 1.85 GHz, 2 GB RAM DDR 4, un nou co-procesor de miscare M9 si alti cativa senzori ce au fost mutati de catre Apple pentru a crea mai mult spatiu in interiorul carcasei.
Performantele iPhone 6S si iPhone 6S Plus cu noul chip A9 sunt cu pana la 70% mai bune decat cele ale iPhone 6 si iPhone 6 Plus in testele sintetice, insa in lumea reala diferenta nu este chiar atat de colosala, chiar daca veti sesiza un plus de rapiditate la noile produse.
Pe partea grafica vorbim despre implementarea unui chip grafic PowerVR GT7600 in care se regasesc nu mai putin de 6 nuclee, aceasta componenta oferind un spor de performanta de aproximativ 90% fata de modelele anterioare vandute de Apple.
Procesorul din iPhone 6S si iPhone 6S Plus este extrem de rapid si indeplineste orice fel de task-uri fara griji, iar cantitatea dubla de RAM permite deschiderea mai multor aplicatii in fundal, a mai multor tab-uri in browserul Safari si indeplinirea unor task-uri mai complexe in aplicatii, totul fara a resimti vreo ingreunare a utilizarii.
Din punct de vedere al performantelor iPhone 6S si iPhone 6S Plus sunt cele mai rapide si mai puternice iPhone-uri lansate pana acum, insa acest lucru era de asteptat, nu ?
Despre co-procesorul de miscare M9 compania Apple nu a spus prea multe, doar ca el functioneaza constant pentru a oferi functionalitatea Hey Siri fara a fi conectati la o sursa constanta de energie, acest lucru neavand vreun impact aparent asupra autonomiei bateriei.
Camera – 12 megapixeli cu inregistrare 4K
In iPhone 6S si iPhone 6S Plus compania Apple a implementat in sfarsit o camera principala mai buna, ea avand 12 megapixeli si capacitatea de a inregistra clipuri video in format 4K la 30 FPS, iar diferenta fata de modelele anterioare este pe masura.
Mai mult decat atat, compania Apple a implementat si o camera frontala mai buna, aceasta avand acum 5 megapixeli, fata de 1.2 megapixeli cat avea cea anterioara, cei din Cupertino oferind inclusiv un modul pentru front flash, adica un sistem care simuleaza existenta unui flash LED cand facem pozele.
Camera principala de 12 megapixeli are un senzor cu dimensiunea de 1.22µ pixeli si deschidere ƒ/2.2, compania Apple imbunatatind serios aceasta componenta fata de cea cu dimensiune pixeli de 1.5µ, insa din pacate deschiderea ramane exact aceeasi.
In ciuda acestui lucru, puteti vedea in aceste galerii foto si imagini ca noua camera de 12 megapixeli a iPhone 6S si iPhone 6S Plus inregistreaza poze si clipuri video mult mai bune decat predecesoarea sa, atat in conditii de lumina normala, cat si in conditii de luminozitate scazuta.
Acelasi lucru poate fi spus inclusiv despre camera frontala care inregistreaza acum mai mult din spatiul din jurul nostru, inregistreaza imagini de calitate mult mai clara, insa in acelasi timp ne reda fata mult mai bine atunci cand lumina ambientala nu ne “ajuta”.
Separat de acestea, compania Apple a imbunatatit tonalitatea culorilor, dar pastreaza acelasi true tone flash LED precum in vechile modele, camerele avand in continuare 5 elementi, filtru cu infrarosu hibrid, majoritatea functiilor ramanand neschimbate, exceptie facand inregistrarea de poze panoramice, acestea avand acum 63 de megapixeli.
Dupa cum probabil unii dintre voi stiau deja, iPhone 6 Plus avea stabilizator optic de imagine in timp ce iPhone 6 nu avea aceasta componenta, iar lucrurile nu s-au schimbat acum, iPhone 6S Plus avand stabilizator optic de imagine in timp ce iphone 6S a ramas fara.
Marea diferenta dintre iPhone 6S Plus si iPhone 6 Plus, implicit si iPhone 6S, este ca noul terminal foloseste stabilizatorul optic de imagine nu doar pentru clipuri video, ci si pentru poze, astfel ca veti inregistra subiectii imaginilor mult mai clar, chiar daca ei se misca sau voi va miscati.
Bun, trecand acum la inregistrarea video, va spun ca iPhone 6S si iPhone 6S Plus sunt capabile sa faca inregistrari 4K la 30 FPS, fata de predecesoarele lor care pot sa faca inregistrari video 1080p la 60 FPS.
Mai mult decat atat, noile terminale pot inregistra clipuri video slow-motion, la ralanti, in format 1080p la 120 FPS, in timp ce vechile terminale erau limitate la 720p pentru inregistrarea acestui tip de clipuri video.
Pentru camera frontala FaceTime nu exista schimbari din vreun punct de vedere al inregistrarilor, separat de front flash, astfel ca aici se opresc noutatile importante privind camerele celor doua noi terminale.
Baterie – capacitate mai mica, autonomie identica
Autonomia bateriei iPhone 6S si iPhone 6S Plus este una dintre principalele griji ale celor care cumpara unul dintre cele doua terminale in aceasta perioada si asta deoarece compania Apple a crezut ca este bine sa scada capacitatea bateriilor de a stoca energia necesara functionarii produselor sale.
Mai exact, iPhone 6S are o baterie de 1715 mAh, cu 95 mAh mai mica decat cea folosita in terminalul iPhone 6 lansat anul trecut, asta in timp ce iPhone 6S Plus are o baterie de 2750 mAh, cu 160 mAh mai mica decat cea de 2910 mAh implementat in iPhone 6 Plus anul trecut.
Autonomia bateriei iPhone 6S
In testele mele facute in aceasta saptamanaam descoperit ca autonomia bateriei iPhone 6S nu este mai slaba decat cea a iPhone 6, insa nici mai buna decat ea, asa ca indiferent ce a facut Apple pentru bateriile terminalelor sale, se pare ca bateria nu este afectata.
Mai exact, autonomia bateriei iPhone 6S va ofera aproximativ 7 ore de utilizare zilnica, cu putin peste 1 zi de stand by, adica tot ceea ce primeati si pana acum de la vechile terminale, asta desigur daca nu aveti foarte multe servicii deschise simultan pentru ca in acest caz autonomia scade.
In mod normal autonomia bateriei iPhone 6S va va permite sa folositi terminalul pentru o zi intreaga fara probleme si asta este practic tot ceea ce asteapta cam oricine de la un smartphone al companiei Apple, cei din Cupertino gandind intreaga strategie in acest mod.
Autonomia bateriei iPhone 6S Plus
Daca anul trecut am avut parte de o imbunatatire destul de consistenta pentru autonomia bateriei, iata ca anul acesta de la iPhone 6 Plus la iPhone 6S Plus nu veti avea parte decat de o pastrare a autonomiei pentru ca bateriile au capacitate mai mica.
Concluzionand, autonomia bateriei iPhone 6S si iPhone 6S Plus nu este nici mai buna, nici mai proasta decat cea a iPhone 6 si iPhone 6 Plus, asa ca trebuie sa va obisnuiti cu aceasta mentinere a ceea ce stiati deja de mai bine de un an de zile fara vreo imbunatatire.
Live Photos – un truc de marketing frumos executat
Desi multi au fost facinati de catre functia Live Photos, in realitate nu avem nimic inovator aici, ci doar o variatie e Motion JPEG, adica o poza si un clip video “lipite” pentru a forma o poza animata pe care nu o veti putea partaja altundeva decat pe un iPhone, iPad sau iPod Touch.
Principala problema a Live Photos sta in faptul ca functia inregistreaza 1.5 secunde inainte de a apasa butonul de inregistrare a pozei si 1.5 secunde dupa apasarea butonului, majoritatea utilizatorilor nestiind cum sa le faca deoarece miscarea terminalului dupa apasarea butonului distruge poza.
Da, daca faceti o Live Photo va trebui sa tineti terminalul nemiscat inca 1.5 secunde dupa inregistrare, altfel veti vedea un final cu obiectivul indepartandu-se de subiect, dar aceasta este doar o parte din problema pe care o are inregistrarea de poze in acest format.
Daca din vreun motiv sau altul subiectul vostru se misca prea rapid, in poze veti vedea doar franturi ale miscarilor sale, rezultatul fiind departe de a fi dezirabil si pe mine Live Photos m-a “pierdut” inca de la primele poze facute folosind aceasta noua functie.
Ca sa fiu complet sincer, ori inregistrati un clip video de 3 secunde, ori faceti o Live Photo, rezultatul va fi aproximativ acelasi, diferenta fiind ca acel clip video poate fi partajat oriunde si oricand si va avea o calitate mult mai buna decat pozele Apple care au rezolutia 960 x 720 pixeli, mult mai mica decat cea 4K sau 1080p a clipurilor video.
Din punctul meu de vedere Live Photos este absolut nimic altceva decat marketing al companiei Apple, o functie fara vreo utilitate sau fara vreun viitor pe care nu ma vad folosind-o mai departe de testele facute pana acum.
Live Wallpapers – wallpaper-uri animate
Legata de functia Live Photos sunt si Live Wallpapers, sau wallpaper-uri animate, compania Apple implementand in sfarsit aceasta functionalitate in iOS 9 prin iPhone 6S si iPhone 6S Plus, insa nu chiar asa cum stiati voi de la alte telefoane.
Aceste wallpaper-uri animate sunt de fapt Live Photos care pot fi aplicate pe ecranul de blocare, LockScreen, ele fiind animate doar in momentul in care utilizatorul apasa puternic pe ecran, sistemul 3D Touch fiind utilizat pentru a le activa la nevoie.
Exact precum in cazul Live Photos, vorbim despre o functie fara chiar atat de multa utilitate.
iOS 9
V-am explicat acum cateva saptamani care sunt noutatile iOS 9 implementate de catre compania Apple si nu o sa reiau acum tot ceea ce au creat cei din Cupertino, insa ma voi referi stric la functiile disponibile in iPhone 6S si iPhone 6S Plus pentru utilizatori.
Cea mai importanta functie noua a iOS 9 pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus este sistemul 3D Touch, el fiind oferit exclusiv pentru terminale in ideea de a sustine noua tehnologie si a permite usurarea muncii de a interactiona cu aplicatiile si meniurile produselor.
Cea de-a doua functie promovata de catre Apple ca fiind disponibila exclusiv pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus este Live Photos si despre ea v-am vorbit mai sus, functia fiind accesibila in aplicatia Camera a sistemului de operare, pozele fiind vizibile oriunde in iOS.
Continuand avem optiunile pentru inregistrarea 4K a clipurilor video normale si 1080p a celor slow-motions, optiunea pentru front flash dedicata camerei frontale FaceTime, optiune de activare permanenta a Hey Siri si aici se opresc noutatile improtante disponibile exclusiv pentru cele doua produse.
Touch ID – mai rapid, mai exact
In iPhone 6S si iPhone 6S Plus regasim un Touch ID mai rapid si mai exact oferit de catre compania Apple, cei din Cupertino implementand un cititor de amprente de generatie noua in produse pentru a imbunatati experienta de utilizare a clientilor.
In clipul video de mai sus puteti vedea cat de rapid este Touch ID pe iPhone 6S si iPhone 6S Plus, sistemul deblocand iOS 9 chiar in momentul in care apasam butonul Home, astfel ca vizualizarea notificarilor va trebui facuta cu butonul Lock.
Per total in iPhone 6S si iPhone 6S Plus veti avea o experienta foarte buna cu utilizarea Touch ID in baza imbunatatirilor facute de catre compania Apple, aceasta fiind una dintre schimbarile majore oferite de catre cei din Cupertino.
Conectivitate – 4G+ si Wi-Fi mai rapid
iPhone 6S si iPhone 6S Plus sunt iPhone-urile Apple care sunt compatibile cu cele mai multe frecvente 4G LTE de pe planeta, ele avand in premiera suport si pentru retelele 4G+ sau LTE-A existente in diverse locatii de pe planeta.
Din pacate iOS 9 nu are un toggle special pentru 4G+, asa ca nu va pot spune cat de rapide sunt iPhone 6S si iPhone 6S Plus in aceste retele din Romania, asta si pentru ca nu esti anuntat in vreun fel cand te conectezi la o retea 4G+ din Bucuresti sau alt oras din tara.
Separat de imposibilitatea de a accesa 4G+, iPhone 6S si iPhone 6S Plus sunt la fel de rapide in retelele 4G din Romania precum predecesoarele lor, astfel ca nu veti avea parte de un regres din acest punct de vedere.
In ceea ce priveste conexiunile Wi-Fi, compania Apple spune ca iPhone 6S si iPhone 6S Plus sunt capabile sa atinga viteze de pana la 866 Mbps in Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/a.c, tehnologia MIMO fiind deasemenea disponibila pentru terminale.
In baza acestei tehnologi MIMO iPhone 6S si iPhone 6S Plus pot face usor trecerea de la o retea 4G la una Wi-Fi si cu ajutorul unei functii numita Wi-Fi Assist, Asistenta Wi-Fi, ea existant si pentru alte iDevice-uri vechi cu o functionalitate similara.
Hey Siri – asculta mereu, raspunde oricand
V-am spus deja acum cateva saptamani ca iPhone 6S si iPhone 6S Plus au disponibila o functie Hey Siri avansata, ea permitandu-i asistentului sa asculte permanent tot ceea ce spunem pentru a fi activat in baza unei simple comenzi vocale rostite de noi.
Pana acum Apple oferea functia Hey Siri doar in situatiile in care aveam terminalele conectate la o sursa de curent, insa in iPhone 6S si iPhone 6S Plus Siri asculta permanent tot ceea ce vorbim si atunci cand este rostita fraza Hey Siri ne raspunde la intrebari.
Apple a implementat aceasta functionalitate exclusiv in iPhone 6S si iPhone 6S Plus multumita noului co-procesor de miscare M9, acesta mentinand unul dintre microfoane permanent activ pentru a asculta tot ceea ce se intampla in jur si a raspunde la comenzi.
Desi Siri asculta tot ceea ce se intampla in jur, vocea utilizatorilor este identificata folosind un software special care compara cuvintele cu unele rostite in timpul unui proces de setare a Hey Siri, astfel ca alte persoane nu vor putea activa functia oricand pe strada.
Functia Hey Siri pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus poate fi activata din meniul de setari al Siri, ea trebuind configurata in prealabil de catre utilizatori.
Apeluri telefonice, difuzor si casti
iPhone 6S si iPhone 6S Plus nu aduc absolut nimic nou in ceea ce priveste apelurile telefonice, acestea fiind la fel de clare precum in trecut, dar asta in functie de interlocutor, telefonul acestuia si reteaua de telefonie mobila pe care acesta o foloseste.
Difuzorul iPhone 6S si iPhone 6S Plus este la fel de bun precum cel al predecesoarelor lor, sunetele nefiind mai puternice decat in trecut, insa nici mai slabe, asa ca nu va asteptati la altceva de la produsele companiei Apple.
In aceeasi masura nici castile nu vor oferi ceva in plus in iPhone 6S si iPhone 6S Plus deoarece Apple nu s-a gandit sa imbunatateasca aceast accesoriu al terminalelor sale, deci din pacate nu avem parte de vreo imbunatatire radicala pentru ele in acest moment.
Merita cumparate ?
Probabil una dintre cele mai mari intrebari pe care si-o pun foarte multi utilizatori in momentul de fata si desigur ca v-am explicat deja intr-un articol detaliat daca merita cumparat iPhone 6S sau iPhone 6S Plus in momentul de fata.
Puteti citi acolo argumentele mele, insa pe scurt aveti detaliile aici :
- iPhone 6 – discutabil;
- iPhone 6 Plus – discutabil;
- iPhone 5S – da;
- iPhone 5C – da;
- iPhone 5 – da;
- iPhone 4S – da.
Preturi si lansare in Romania
In momentul de fata puteti precomanda iPhone 6S si iPhone 6S Plus in Romania la preturi ce incep de la 3250 LEI, sau 739 de euro, si ajung pana la valoarea de 4500 LEI sau 1049 euro, terminalele fiind disponibile la diverse magazine online si la operatorii de telefonie mobila.
Lansarea iPhone 6S si iPhone 6S Plus in Romania va avea loc in data de 9 octombrie, adica peste doar doua zile, atunci magazinele online si operatorii urmand a face primele livrari pentru terminale catre utilizatorii care au facut precomenzi, terminalele urmand a fi disponibile inclusiv in magazine.
Acum puteti precomanda iPhone 6S si iPhone 6S Plus de aici :
- iPhone 6S 16 GB;
- iPhone 6S 64 GB;
- iPhone 6S 128 GB;
- iPhone 6S Plus 16 GB;
- iPhone 6S Plus 64 GB;
- iPhone 6S Plus 128 GB.
Concluzii
iPhone 6S si iPhone 6S Plus vin cu unele schimbari majore, in principal pe partea de performante, camera si 3D Touch, iar pentru majoritatea fanilor Apple ele sunt suficiente pentru a motiva o achizitie in perioada urmatoare, camera si 3D Touch cucerindu-ma pe mine.
Din punctul meu de vedere, as recomanda oricui sa cumpere iPhone 6S si iPhone 6S Plus in momentul de fata in defavoarea oricarui alt iPhone, dar si in defavoarea oricarui alt smartphone Android prin prisma a tot ceea ce ofera acum produsele companiei Apple.
iPhone 6S si iPhone 6S Plus sunt cele mai bune smartphone-uri Apple din istoria companiei si ar putea fi cele mai bune smartphone-uri de pe piata in momentul de fata, insa fiecare utilizator stie ce smartphone este mai bun pentru el, asa ca va las pe voi sa acordati titlul de “rege” unui anumit smartphone sau altuia.
This post was last modified on oct. 12, 2015, 9:58 AM 09:58