Asemenea servicii sunt FaceTime si iMessage, ele fiind integrate in toate iPhone, iPad sau iPod Touch-urile vandute pe intreaga planeta, compania Apple criptand toate mesajele sau conversatiile video cand datele pleaca din terminale si cand ajung in servere, deci ele nu pot fi interceptate.
Investigatory Powers Bill este denumirea legii si in versiunea sa initiala ea interzicea total criptarea transmisiunilor de date, deci ar fi dus in afara legii sistemele de plati prin POS sau cumparaturi online, astfel ca restrictiile au fost limitate la criptarea end-to-end.
In aceasta categorie intra serviciile oferite de catre Apple, Google si multe alte companii, Marea Britanie dorind sa poata intercepta orice fel de comunicatii pentru a controla mai usor persoanele care le folosesc retelele de comunicatii, iar Apple este pusa in fata unei decizii grele.
Legislatia propusa de catre guvernul Marii Britanii trebuie votata mai intai in parlamentul britanic, iar daca ea va fi promulgata mai apoi, atunci Apple ar putea fi obligata sa sisteze vanzarile de iDevice-uri in Marea Britanie sau sa isi incalce politica de protejare a utilizatorilor.
Daca Apple ar avea curajul si ar opri vanzarile de iDevice-uri blamand in mod direct guvernul, atunci legea ar putea avea o “viata” foarte scurta, insa parerea mea este ca in final ea nu va mai fi votata multumita lobby-ului facut de catre diverse companii.
Problema este ca daca ma insel, atunci alte tari vor incerca sa promulge legi similare, asa ca intreaga Europa ar putea fi monitorizata in acest mod, iar SUA va urma si atunci niciun fel de comunicatii nu vor mai fi private, toate datele trecand prin serverele agentiilor guvernamentale.