Apple si-a deschis o subsidiara in Iralanda si a incheiat un acord cu guvernul local pentru a plati o taxa mica pe profitul generat de catre aceasta subsidiara, ea controland toate operatiunile Apple din Europa si inregistrand o parte dintre incasari.
Uniunea Europeana a cerut o multitudine de documente de la guvernul Irlandez pentru a afla daca acordul cu Apple este conform cu legislatia europeana, iar acum a cerut documente noi intr-o miscare de extindere a verificarilor facute in aceasta situatie.
Autoritatile irlandeze se asteptau ca Uniunea Europeana sa inchida investigatia pana la sfarsitul acestui an, insa se pare ca ea se va extinde in cursul anului viitor si probabil abia atunci vom afla daca Apple triseaza sau nu cand vine vorba despre plata taxelor in Europa.
While Irish authorities had expected the case to be concluded soon, they have instead been sent bulky sets of supplementary questions, meaning it will be difficult to reach a final verdict until after the 2016 election, which is expected as early as February […]
The Irish finance ministry confirmed that the government was supplying the requested additional information to the commission. “We do not expect any decision until after the new year,” said a spokesman.
In baza acestui acord Apple a platit taxe de zeci de milioane de dolari in loc de miliarde de dolari pentru profitul inregistrat in Europa, iar daca autoritatile vor decide ca acordul este ilegal, atunci Apple va trebui sa plateasca cateva miliarde de dolari ca si taxe.
Irlanda ii permite companiei Apple sa plateasca o taxa de 2.5% din profitul inregistrat in Europa in loc de taxa normala de 12.5%, diferenta fiind enorma si reprezentata de cateva miliarde de dolari pe care cei din Cupertino i-au pastrat in conturi, dar i-ar putea pierde.
Daca Uniunea Europeana va decide ca acordul a fost ilegal, guvernul irlandez va fi cel acuzat de incalcarea legii si nu compania Apple, insa cei din Cupertino vor trebui oricum sa isi plateasca taxele, lucru care este de altfel si normal deoarece a beneficiat de ajutor necuvenit.
Separat de Apple, cei de la Starbucks sau Fiat au trecut prin probleme similare, acordurile lor incheiate cu guvernele din Luxembourg sau Olanda fiind declarate ilegale, companiile trebuind sa plateasca sume serioase de bani drept taxe.