AT&T a anuntat in cursul noptii trecute ca va renunta la incheierea de contracte pe 2 ani de zile pentru abonamente de telefonie mobila, renuntad in acelasi timp si la comercializarea de telefoane mobile, de orice tip, cu subventie.
Practic AT&T se alatura celor de la T-Mobile si Verizon si refuza sa mai vanda abonamente de telefonie mobila cu perioada contractuala de 2 ani de zile, dar sa mai si permita achizitionarea telefoanelor mobile la preturi mici cu subventia inclusa in abonament.
In schimb cei de la AT&T vor avea planuri tarifare de telefonie mobila care probabil vor fi mai ieftine decat cele existente sau vor include mai multe beneficii si vor incepe sa vanda telefoane mobile in rate pentru cei interesati, asa cum faci si marii sai competitori din SUA.
AT&T este ultimul mare partener Apple din SUA care vindea telefoane mobile cu subventie, astfel ca incepand din 2016 nu vom mai vedea iPhone-uri promovate ca fiind disponibile la preturi ce incep de la 199 de dolari deoarece nu va mai exista subventie.
In schimb, din 2016 vom vedea smartphone-uri iPhone care vor fi promovate ca fiind disponibile pentru achizitie in rate la preturi ce incep de la 25 de dolari sau 50 de dolari in functie de perioada aleasa pentru plata ratelor, schimbarea fiind una benefica pentru toata lumea.
With $0 down for well-qualified customers, the ability to upgrade early and down-payment options available with even lower monthly installments, our customers are overwhelmingly choosing AT&T Next. Starting January 8, AT&T Next will be the primary way to get a new smartphone at AT&T.
Apple a lansat in toamna anului trecut propriul program de vanzare de iPhone in rate si mai mult ca sigur aparitia sa are legatura cu anuntul facut astazi de catre AT&T, asta deoarece americanii vor trebui sa isi cumpere telefoanele mobile in rate de acum.
Schimbarea din SUA va avea efecte si pe pietele din Europa in cel putin un an, zic eu, asa ca ne putem astepta ca subventiile pentru telefoane mobile sa dispara repede de peste tot, ele urmand a fi inlocuite cu planuri tarifare pentru achizitionarea terminalelor in rate.
Problema cu aceasta schimbare este ca unii operatori de telefonie mobila vor vinde terminalele in rate egale cu pretul standard de achizitie, in timp ce altii vor practica dobanzi pentru rate si asa in final clientul va fi cel care va pierde bani din schimbare.
Voi ce parere aveti despre renuntarea la subventionarea costurilor telefoanelor mobile ?