Apple este acuzata de catre compania Valencell, specializata pe dezvoltarea de senzori biometrici, ca foloseste fara drept unele tehnologii prin care a implementat functii biometrice smartwatch-ului Apple Watch lansat anul trecut pe piata.
Compania Valencell sustine ca a colaborat cu Apple inainte de lansarea Apple Watch, dar ca lansarea smartwatch-ului i-a dezvaluit faptul ca unele tehnologii folosite in produs erau brevetate deja de ea, cei din Cupertino incalcand inclusiv anumite contracte semnate in prealabil cu Valencell.
Conform celor de la Valencell, Apple a fost interesata de senzorul sau denumit PerformTek, primele discutii cu privire la el aparand in cursul anului 2013, cei de la Valencell crezand ca Apple le va licentia tehnologia, discutii in acest sens avand loc inclusiv la sfarsitul anului 2014, insa colaborarea nu a mai avut loc in final.
Valencell a trimis companiei Apple diverse produse de monitorizare biometrica si a oferit informatii detaliate privind modul in care functioneaza ele crezand ca in final va incheia o colaborare pentru vanzarea acestei componente pentru ceas.
Acest lucru nu s-a intamplat, iar Apple este acuzata ca a prezentat un fals interes de colaborare pentru a fura informatii privind modul de functionare al senzorilor, unii angajati folosind date false pentru a descarca materiale tehnice din website-ul Valencell, totul in considerarea ca incalcarea brevetelor de inventie ale Velencell este mai putin costisitoare decat licentierea sa.
Apple did not have an intention of licensing Valencell’s PerformTek Technology. Instead, Apple’s interaction with Valencell was fueled by a business decision that the benefits of infringing upon Valencell’s patented technology outweigh the risk of being caught and ultimately forced to pay damages. This practice is consistent with the statement by Apple CEO Steve Jobs that Apple has “always been shameless about stealing great ideas.”
In baza acestor informatii, cei de la Valencell sustin ca Apple incalca nu mai putin de 4 brevete de inventie inregistrate de catre ea, un proces fiind deja intentat la o instanta americana, interdictia de a vinde Apple Watch si plata de despagubiri fiind cerute de catre Valencell.
Separat de Apple, cei de la Valencell au intentat un proces similar companiei Fitbit si daca acuzatiilor lor vor putea fi probate, atunci Apple ar putea fi obligata sa plateasca despagubiri si sa licentieze tehnologiile puse in discutie, sumele putand fi destul de mari.