Angajatorii pot monitoriza activitatea pe internet si toate comunicatiile facute de catre angajati in timpul orelor de serviciu conform unei decizii date de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, CEDO, in urma plangerii formulate de catre un roman.
Un inginer roman a fost concediat in cursul anului 2007 deoarece petrecea prea mult timp in discutii personale, acesta depunand o plangere la CEDO si reclamnd faptul ca i-a fost incalcat dreptul la intimintate atunci cand angajatorul i-a interceptat si monitorizat comunicatiile personale.
Angajatorul a sustinut in fata instantei ca regulamentul intern interzice utilizarea mesageriei electronice, mai exact a email-ului oferit de companie, in scop personal, inginerul roman discutand cu iubita si fratele sau in timpul orelor de lucru.
Instantele din Romania nu i-au dat castig de cauza inginerului roman, insa nici CEDO nu a facut-o, asa ca acum este cat se poate de clar faptul ca marile sau micile companii pot monitoriza comunicatiile angajatilor in timpul orelor de lucru si totul legal.
Angajatorul a afirmat in fata instantei ca a accesat contul de mesagerie electronica al angajatului, probabil inbox-ul adresei de email asociate locului de munca, insa CEDO a decis ca aceasta practica nu reprezinta un abuz atat timp cat ea are rolul de a verifica daca angajatii isi indeplinesc atributiile de serviciu.
Practic, CEDO a decis ca seful vostru se poate uita in casuta voastra de email pe care o folositi in scop profesional pentru a vedea daca va faceti intr-adevar treaba si nimeni nu-l poate impiedica din punct de vedere legal, iar daca o folositi si in alte scopuri, puteti fi concediati.
Acelasi lucru nu se aplica si pentru adresele de email personale, conturile Facebook, WhatsApp, Yahoo, etc, insa si acele comunicatii pot fi monitorizate de catre angajator daca le faceti de pe calculatorul de serviciu, in timpul orelor de munca.