Bateriile cu litiu-oxigen ar putea fi viitorul evolutiei smartphone-urilor si rezolvarea principalei probleme raportate de catre utilizatori pentru acestea, autonomia bateriei.
Multumita Laboratorului National Argonne, al Ministerului Energiei din SUA, un prototip al unei baterii cu litiu-oxigen a fost creat, iar in baza testelor facute pe el se pare ca acesta inmagazineaza de pana la 5 ori mai multa energie decat bateriile normale cu litiu-ion.
Desi vorbim despre o crestere semnificativa a capacitatii de stocare a bateriilor care ar putea ajunge in smartphone-uri, principala problema pana acum era ca acest tip de baterii cu litiu-oxigen sunt instabile din punct de vedere termodinamic, asa ca smartphone-urile ar putea exploda subit in timpul utilizarii.
Laboratorul american a gasit totusi o rezolvare, el reusind sa produca superoxid de litiu cristalizat, LiO2, in locul oxidului de litiu, schimbarea acestui element permitand crearea de baterii care sunt mult mai stabile si mai eficiente pentru multe cicluri de incarcare/descarcare.
This discovery really opens a pathway for the potential development of a new kind of battery. Although a lot more research is needed, the cycle life of the battery is what we were looking for.
Mai mult decat atat, bateriile nu vor necesita introducerea de oxigen din exterior pentru a functiona, deci vor fi mult mai stabile decat orice s-a creat pana acum, descoperirea fiind remarcabila, insa deocamdata foarte departe de a fi utilizabila in lumea reala.
Ca de obicei, descoperirile de acest gen vin si cu avertismentul ca de la protitip si pana la oferirea pentru publicul larg este o cale extrem de lunga pe care produsul trebuie sa o parcurga, sa ca e putin probabil sa avem foarte curand baterii cu litiu-oxigen in smartphone-uri.