Daca v-ati intrebat vreodata cine conduce firmele care furnizeaza internet in Romania, ei bine un proiect european intitulat Who are the gatekeepers ? a investigat oamenii care stau in spatele celor mai mari companii furnizoare de servicii de internet in Europa de Est.
Rezultatele proiectului au fost prezentate zilele trecute in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles, iar in el exista detalii cu privire la oamenii si companiile care controleaza furnizorii de servicii de internet din Romania, toti marii jucatori de pe piata fiind investigati.
Dupa cum prea bine stiti deja, RCS & RDS este cel mai mare furnizor de servicii de internet de pe piata din Romania, iar controlul firmei il are Zoltan Teszari, unul dintre miliardarii Romaniei, el ferindu-se cu foarte multa abilitate de viata publica si scandalurile aferente.
Desi oficial Zoltan Teszari detine actiuni care insumeaza doar 1.57% din totalul celor emise de cater RCS & RDS, el controleaza Cable Communications Systems NV care detine 57.87% dintre actiunile RCS & RDS, deci practic controleaza furnizorii de servicii de intenret, televiziune, telefonie, etc.
Romania’s internet ownership includes controversial businessmen and politically connected figures. In many cases, the ownership is not clear because it is lost in a maze of offshore companies. Romania’s wireless and cable telecommunications market has 1,244 authorized providers of electronic communications services and networks.
Fie ca vorbim despre RCS & RDS, ori despre Orange, Telekom, Vodafone, Media Sat, UPC, NextGen sau Focus Sat, in cazul tuturor furnizorilor de servicii de internet exista sute de offshore-uri implicate in controlarea companiilor si conexiuni cu mediul politic.
Conform rezultatelor proiectului Who are the gatekeepers ?, 66% dintre furnizorii de servicii de internet din Romania isi desfasoara activitatea intr-un mod non transparent, 66% au conexiuni cu mediul politic si 40% sunt implicati in diverse procese aflate in desfasurare.
Cei implicati in proiectul Who are the gatekeepers ? sustin ca Romania este un labirint al offshore-urilor cand vine vorba despre companii furnizoare de servicii de internet si asta in final duce la lipsa de responsabilitate in fata justitiei si clienti nemultumiti de servicii.