Aflat la cea de-a patra editie, Innovation Labs a avut startul in cursul weekend-ului trecut, 42 de echipe si peste 100 de studenti aliniindu-se la start pentru a-si prezenta ideile in fata juriului care are puterea de a le transforma in business-uri de milioane de euro.
Sprijinit de Orange, Carrefour si Fundatia Romano-Americana, Innovation Labs 2016 a pus fata in fata studenti talentati si antreprenori sau manageri de succes care vor ghida 24 dintre echipele ramase in competitie pentru a-si transforma ideile in business-uri de succes.
Hackathon
Desi Innovation Labs 2016 a inceput in Bucuresti, el este organizat si in Cluj si, in premiera, in Sibiu si Timisoara. Castigatorii din fiecare oras au sansa de a intra in contact cu investitori locali pentru a-si dezvolta ideile.
Exact precum in anii anteriori si Innovation Labs 2016 a pornit cu un hackathon ce a fost compus dintr-o scurta expunere a ideilor in fata juriului si a invitatilor, echipele avand mai apoi la dispozitie o noapte intreaga pentru a realiza o prezentare preliminara a ideii, in baza ei facandu-se jurizarea si alegerea echipelor care participa acum la un program de mentorship de 3 luni de zile.
Anul acesta Innovation Labs a fost segmentat in 4 categorii principale: Agricultura, Retail, Securitate Ciberbetica si Sanatate & Lifestyle. Dintre cele 42 de echipe care au pornit sambata in competitie, doar 24 au fost alese pentru a merge mai departe in programul de training si mentorship.
Ce mi-a atras atentia
Dintre toate cele 42 de echipe care au fost prezente, cateva mi-au atras atentia, in principal multumita problemelor pe care incearca sa le rezolve.
Prima dintre ele se numeste Retailor isi propune sa dezvolte un sistem de localizare in interiorul cladirilor, similar cu ceea ce dezvolta Apple in momentul de fata, el fiind axat in principal pe centre comerciale in care utilizatorii ar fi directionati prin magazine si ar primi ofere personalizate.
Cea de-a doua numeste Beenocular, este din domeniul agriculturii si propune o solutie de monitorizare pentru apicultori, acestia urmand a primi alerte si notificari in cazul in care albinele sunt bolnave, sau cand exista activitate mare.
Closet Door este un alt sistem interesant care isi propune sa ne ajute sa ne alegem mai usor garderoba folosind informatii existente in conturile noastre disponibile in diverse retele de socializare, sau cele despre vreme, totul fiind gandit pentru a ne usura viata.
Separat exista multe idei interesante pentru monitorizarea masinilor si punerea soferilor in contact pentru a-si rezolva problemele din trafic, dezvoltarea de solutii de securitate menite sa protejeze mai bine datele aflate in diverse medii de stocare online, o platforma online pentru inregistrarea de rezervari la restaurate si oferirea de feedback pentru servicii, sau chiar o aplicatie pentru pescuit care anunta utilizatori cand pestele musca din momeala.
Ajutorul Orange
Pentru toti cei implicati in Innovation Labs 2016 compania Orange isi pune la dispozitie serviciile de internet prin acces la hotspot-urile Wi-Fi mobile instalate in mijloacele de transport public (si acces la API-urile acestor hotspoturi), acces la API-urile pentru trimiterea de SMS-uri prin propria retea, kituri IoT incluzand SIM-uri cu trafic de date si SMS si acces la platforma de IoT Datavenue a grupului Orange, acces la servicii de tip cloud pentru rularea de aplicatii web si multe, multe altele.
Separat de toate acestea, participantii au ocazia de a fi mentorati de CCO-ul Orange Romania, Julien Ducarroz, managerul general al Carrefour, Jean-Baptiste Dernoncourt, fondatorul Vector Watch, directorul pentru dezvoltare IT din cadrul Microsoft si multe alte personalitati importante din domeniul IT romanesc.
In 2014 am participat la prima editie a Innovation Labs si v-am spus ca Orange se implica din plin pentru a-i ajuta pe tinerii romani sa transforme simple idei in business-uri care pot schimba lumea si ma bucur ca proiectul lor continua.
Innovation Labs este cea mai buna sansa pe care o au studentii, fara experienta si acces la mentori sau fonduri, de a-si dezvolta ideile, iar proiecte de acest gen trebuie sustinute deoarece fac cinste unei Romanii care este plina de oameni extrem de talentati si cu idei grozave.
This post was last modified on mart. 13, 2016, 9:08 AM 09:08