Diversi operatori de telefonie mobila de pe planeta se plang de ani de zile de regulile foarte stricte pe care compania Apple le impune pentru a le permite sa vanda terminale iPhone catre proprii clienti, iar francezii sunt cei care au pus pentru prima oara piciorul in prag in relatia cu Apple.
Conform unei publicatii franceze, autoritatile locale care lupta impotriva fraudei au actionat Apple in judecata intr-o instanta franceza afirmand ca anumite clauze din contractele sale cu operatorii de telefonie mobila sunt ilegale si ca Apple trebuie sa plateasca 48.5 milioane de euro drept compensatii.
In procesul intentat companiei Apple, autoritatile franceze mentioneaza 10 clauze abuzive pe care compania Apple le impune in contractele cu operatorii de telefonie mobila, iar acestia trebuie sa le accepte altfel nu vor primi acordul Apple de a vinde iPhone-uri catre proprii clienti.
Cele 10 clauze abuzive impuse operatorilor sunt sunt :
- obligatia de a cumpara un numar minim de terminale iPhone pe o perioada de 3 ani;
- imposibilitatea de a vinde iPhone cu subventie sau in rate fara acordul prealabil al Apple;
- obligatia de a contribui cu anumite sume de bani la un fond pentru promovarea iPhone-urilor, acesta fiind administrat de catre Apple;
- obligatia de a plati pentru amenajarea de display-uri pentru promovarea iPhone;
- obligatia de a-i permite companiei Apple sa foloseasca dupa bunul plac brand-ul operatorului, fara ca operatorul sa aiba acelasi drept;
- operatorii trebuie sa respecte conditii stricte cand fac comenzi de produse la Apple, insa Apple nu se obliga sa le respecte sau sa le indeplineasca;
- operatorii trebuie sa acopere o parte dintre costurile cu repararea terminalelor iPhone defecte;
- Apple poate denunta unilateral un contrac cu un operator fara o notificare prealabila;
- Apple se poate folosi de brevetele de inventie ale operatorilor, fara a oferi acces la ale sale;
- Apple beneficiaza de conditii la fel de bune sau mai bune precum cele ale competitorilor pentru vanzarea iPhone-urilor la pret standard, pentru respectarea calitatii serviciilor oferite clientilor, pentru oferirea de comisioane catre angajatii care vand terminalele la operatori si multe altele.
Avand in vedere ca iPhone-urile sunt atat de populare, operatorii au fost obligati sa accepte conditiile Apple pentru a nu pierde clienti in fata competitorilor care vindeau terminalele americanilor, insa lucrurile se schimba si nu in bine pentru compania Apple.
Conform cererii de chemare in judecata, autoritatile cer ca operatorul SFR sa primeasca 14 milioane de dolari de la Apple, Orange sa primeasca 11.6 milioane de euro, Bouygues Telecom 6.7 milioane de euro si Free Mobile 8.2 milioane de euro, restul de 8 milioane de euro reprezentand amenzi.
Ca sa fiu sincer am auzit plangeri similare si in Romania si cred ca trebuie sa existe un moment in care practicile abuzive ale celor de la Apple sa fie oprite.