Desi diverse zvonuri aparute in ultimele saptamani au sugerat faptul ca FBI ar fi platit o companie israeliana numita Cellebrite pentru a sparge un iPhone folosit de catre un terorist inaintea unui atac armat din SUA, in realitate se pare ca agentia federala a platit hackeri profesionisiti pentru a obtine datele din smartphone.
Printre acesti hackeri se afla si unul care vinde in mod regulat vulnerabilitati ale sistemelor de operare catre agentii guvernamentale sau diverse alte companii specializate in criminalistica, iar multi pun acum in discutie alegerea celor de la FBI pentru a obtine datele.
Acesti hackeri au folosit o vulnerabilitate veche a iOS pentru a crea o componenta speciala ce a fost mai apoi folosita pentru a sparge codul de siguranta al acelui iPhone, aflarea sa permitand mai apoi accesarea fara probleme a tuturor datelor stocate in dispozitiv.
Conform unei publicatii americane, metoda folosita de catre FBI pentru accesarea datelor din iPhone ar fi similara cu cea ceruta de la compania Apple, insa refuzul celor din Cupertino de a oferi ajutor a fortat agentia guvernamentala sa aleaga optiuni alternative.
The new information was then used to create a piece of hardware that helped the FBI to crack the iPhone’s four-digit personal identification number without triggering a security feature that would have erased all the data, the individuals said. The researchers, who typically keep a low profile, specialize in hunting for vulnerabilities in software and then in some cases selling them to the U.S. government. They were paid a one-time flat fee for the solution.
Avand in vedere ca FBI a folosit o echipa de hackeri profesionisti pentru a sparge acel iPhone, deocamdata nu se stie ce rol are compania Cellebrite in accesarea datelor din iDevice-uri, iar determinarea sa va fi importanta avand in vedere ca Apple inca mai colaboreaza cu aceasta companie.