X

LG G5 review – iDevice.ro

Testez LG G5 de peste o saptamana si astazi a venit momentul sa va spun pe indelete care a fost experienta mea cu acest nou smartphone al coreenilor de la LG, dispozitivul fiind prezentat in februarie in cadrul Mobile World Congress 2016.

LG G5 a ajus la iDevice.ro prin intermediul programului Orange Smartphone Tester, iar pe aceasta ocazie le multumesc celor de la Orange pentru ocazia de a testa un smartphone foarte interesant.

Design

LG G5 are un ecran IPS LCD de 5.3 inch cu rezolutie 2560 x 1440 pixeli si 554 pixeli per inch, panoul frontal fiind inconjurat de o carcasa din aluminiu care iti da senzatia ca tii in mana un smartphone solid pe care nu este usor sa-l scapi, senzatia fiind ceva mai linistitoare decat in cazul folosirii unui smartphone din sticla.

Cei de la LG folosesc branding pentru panoul frontal cu un logo amplasat in partea inferioara, restul panoului frontal fiind dominat de ecran fara vreun element metalic in partea superioara, camera frontala si difuzorul fiind inconjurate de un panou de sticla.

In ceea ce priveste carcasa, regasim denumirea terminalului in partea inferioara, in timp ce in partea de sus avem butonul Home cu cititor de amprente si camera dubla care are un flash LED capabil sa ilumineze suficient de bine orice fel de zona pentru inregistrarea pozelor.

Spre deosebire de alte smartphone-uri Android, LG G5 nu are butoane fizice in panoul frontal, ci butoane virtuale care nu sunt la fel de utile, butonul Home fiind amplasat in carcasa, iar cu acest lucru te obisnuiesti destul de greu, mai ales daca folosesti ani de zile terminale cu butonul Home amplasat in panoul frontal.

LG G5 impresii iDevice.ro
LG G5 design

Ecran

Va spuneam mai sus ca LG G5 are un ecran de 5.3 inch, iar asta il face usor mai mic decat iPhone 6S Plus, insa putin mai mare decat iPhone 6S, dimensiunea fiind potrivita pentru palma majoritatii persoanelor care cauta smartphone-uri.

Ecranul LG G5 este IPS LCD, tehnologie oarecum similara cu cea folosita de catre Apple in terminalele sale iPhone, insa spre deosebire de produsele celor din Cupertino, luminozitatea este mult mai mica in folosirea in zone cu lumina ambientala puternica, lucru la care nu m-as fi asteptat.

Ecranul LG G5 reda culorile cel putin la fel de bine precum ecranul iPhone-urilor, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus, insa cred ca Samsung Galaxy S7 Edge se descurca mai bine decat el, asta avand in vedere ca terminalul Samsung a intrecut si iPhone-urile.

Performante de top si Android fluid

LG G5 functioneaza cu ajutorul unui chip Qualcomm Snapdragon 820 care are un procesor quad-core format din doua nuclee Kryo tactate la 2.15 GHz si doua nuclee tactate la 1.6 GHz, 4 GB RAM completand specificatiile de top pentru terminalul coreenilor.

In saptamana de utilizare, LG G5 s-a dovedit a fi foarte rapid, avand performante identice cu cele ale Samsung Galaxy S7, de exemplu, iar utilizarea sa nu va dezvalui vreun lag in Android la folosirea zilnica a aplicatiilor, lucru care este imbucurator si nu este intalnit la alte terminale Android.

In aceeasi masura, n-am intampinat nici vreo problema cu inchiderea aplicatiilor, lag sau blocaje ale sistemului de operare, iar acest lucru dezvaluie cam cat de mult a evoluat sistemul de operare Android in ultimii ani in comparatie cu iOS-ul celor de la Apple.

LG G5 foloseste Android 6.0.1 si nu are o interfata aglomerata precum smartphone-urile Samsung sau HTC, intregul sistem de operare cu serviciile permanente ocupand doar 1.4 GB din cei 4 GB pe care smartphone-ul ii are disponibili pentru utilizatori.

Camera – dubla si incantatoare

Camera dubla a LG G5 este cu adevarat impresionanta, ea fiind formata dintr-un senzor de imagine de 16 megapixeli cu f/1.8 si unul de 8 megapixeli cu f/2.4, autofocus cu laser si stabilizator optic de imagine in 3 axe fiind deasemenea disponibile.

LG G5 poate inregistra poze in format wide si standard, cele wide capturand o portiune mai mare din spatiul din jurul nostru si veti intelege din pozele de mai jos cat de importanta este oferirea unei asemenea functii pentru utilizatori.

Galerie foto LG G5 wide/standard

Aplicatia care controleaza camerele LG G5 ne permite sa alegem daca dorim sa inregistram in format standard sau wide si am ramas foarte placut impresionat de multitudinea de elemente care incap intr-o poza wide, iar putine smartphone-uri au o asemenea functionalitate.

Camerele LG G5 inregistreaza poze si clipuri video la calitate foarte buna, iar experienta de utilizare este completata si de modurile de inregistrare pe care le ofera standard aplicatia, iar de aici cred ca Apple ar trebui sa mai invete cate ceva pentru viitoarele iPhone-uri.

Camera dubla a fost una dintre noutatile importante pe care cei de la LG le-au promovat pentru G5 si cred ca viitorul este al acestui tip de componente pentru smartphone-uri.

Deblocarea prin amprenta

Am spus-o in trecut si repet acum, ideea de a amplasa un buton de blocare in partea din spate a carcasei nu este o idee buna si nu pot sa laud aceasta implementarea facuta pentru LG G5, insa pot sa laud modul in care au gandit cei de la LG metoda de deblocare a terminalului.

Mai exact, simpla plasare a degetului peste cititorul de amprente din carcasa va debloca imediat LG G5, asta in timp ce restul smartphone-urilor necesita o apasare a butonului Home care are incorporat cititorul de amprente.

Deblocarea LG G5 se face mai repede decat in cazul iPhone 6S, de exemplu, deoarece nu mai trebuie apasat butonul, ci doar atins cu degetul a carui amprenta a fost inregistrata, iar citirile sunt cel putin la fel de exacte, ba chiar mai exacte, cel putin din testele mele.

Bateria

LG G5 are o baterie de 2800 mAh care ii sustine functionalitatea si trebuie sa va spun ca in utilizarea zilnica, terminalul s-a dovedit a avea o autonomie mai buna decat iPhone 6S Plus, dar si decat Samsung Galaxy S7, asta chiar daca a avut tot timpul sistemul Always-On Display activ pe perioada folosirii.

Activarea acestui sistem pe Samsung Galaxy S7 reducea substantial autonomia bateriei, insa in LG G5 lucrurile n-au stat deloc asa, iar functia este intr-adevar utila pentru a nu mai debloca terminalul de fiecare data cand avem notificari necitite.

Per total, am fost multumit de autonomia bateriei LG G5 si cred ca sisteme precum Always-on Display ar trebui sa isi gaseasca o casa inclusiv in iPhone-urile companiei Apple, pentru ca ne-ar scuti de multe aprinderi ale ecranelor.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate, LG G5 beneficiaza de un modem care-i permite sa acceseze retelele 4G+ din Romania, iar in baza acestui aspect puteti atinge viteze de pana la 200 Mbps, sau poate chiar mai mari, daca va aflati intr-o zona cu acoperire foarte buna.

In ceea ce priveste conectivitatea Wi-Fi, vitezele inregistrate au fost cu o treime mai mici decat cele ale iPhone 6S Plus, iar asta in mod destul de surprinzator, avand in vedere ca ambele suporta acelasi tip de retele.

Accesoriile modulare

Inainte sa inchei trebuie sa aduc in discutie si faptul ca LG G5 are o caracteristica speciala care imi place, mai exact posibilitatea de a ii adauga functii noi printr-un port special plug & play situat in baza carcasei.

Puteti vedea ca versiunea standard are bateria inclusa, insa separat utilizatorii pot alege intre: o camera numita LG Cam Plus sau o boxa externa Bang & Olufsen numita  LG Hi-Fi Plus, ambele avand cate o baterie externa.

Din pacate nu am reusit sa testez vreunul dintre accesoriile suplimentare pe care cei de la LG le ofera pentru G5, insa daca voi avea ocazia de a o face, voi reveni cu un articol suplimentar.

LG G5 este un smartphone cu potential enorm, camera dubla si accesoriile modulare fiind punctele sale forte, iar daca partenerii LG se vor motiva sa lanseze produse care sa functioneze cu terminalul, atunci viitorul se anunta a fi unul extrem de interesant.

LG G5 urmeaza sa fie pus in vanzare in reteaua Orange Romania in perioada urmatoare.

This post was last modified on apr. 20, 2016, 4:34 PM 16:34

Disqus Comments Loading...