Astazi ANCOM, a publicat statisticile privind situatia internetului fix si a telefoniei fixe la finalul anului 2015 in Romania, iar tara noastra are, in mod surprinzator, foarte multi romani cu conexiuni de internet foarte rapide, iar asta in baza preturilor mici practicate de catre operatori.
Conform celor de la ANCOM, in Romania existau 4.3 milioane de conexiuni de internet fix la finalul anului 2015, iar jumatate dintre ele erau de minim 100 Mbps, deci romanii beneficiaza de viteze bune de navigare pe internet sau de transfer de date.
In 2015 romanii au realizat trafic de date de 4.5 milioane de TB, media de trafic per utilizator fiind de 91 GB pe luna, cifra fiind mica, deci majoritatea celor care au internet nu-l foosesc pentru mai mult decat simpla navigare, vizionare de clipuri YouTube, etc.
In ceea ce priveste telefonia fixa, numarul de conexiuni a scazut cu 6% la 4.27 milioane, durata medie a unui apel facut folosind un telefon finx fiind de putin peste 3 minute, semn ca romanii prefera sa foloseasca telefoanele mobile.
Mai multe detalii aveti in comunicatul de presa de mai jos al celor de la ANCOM.
La finalul anului 2015, utilizatorii de internet din România dețineau mai mult cu 300 de mii de conexiuni la internet de bandă largă la puncte fixe față de finalul anului 2014, în principal conexiuni care permit viteze superioare de transfer. Dintre cele 4,3 milioane de conexiuni de bandă largă la puncte fixe existente în România, peste jumătate permit viteze de peste 100Mbps, potrivit raportului de date statistice al ANCOM.
Evoluția internetului fix
Numărul total de conexiuni de bandă largă la puncte fixe atingea valoarea de 4,3 milioane la sfârșitul anului 2015, în creștere cu 6,1% față de aceeași perioadă a anului 2014. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic totalde 4,5 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar per utilizator a atins 91 GB.
Din totalul conexiunilor în bandă largă la puncte fixe, 52% sunt conexiuni care permit viteze de cel puţin 100Mbps, ceea ce face ca România să fie în topul european în ceea ce privește ponderea conexiunilor de foarte mare viteză în numărul total de conexiuni. 14% sunt conexiuni care permit de asemenea viteze mari, între 30Mbps și 100Mbps, 20% sunt conexiuni cu viteze de cel puţin 10Mbps și mai mici de 30Mbps, 13% sunt conexiuni cu viteze de cel puţin 2Mbps, dar mai mici de 10Mbps, restul de sub 1% fiind conexiuni cu viteze sub 2Mbps. De asemenea, la nivel de medii de reședință, se remarcă creșterea mai mare a numărului de conexiuni instalate în mediul rural, cu +6,8% (până la 1,17 milioane conexiuni), în comparație cu creșterea celor din mediul urban de +5,9% (până la 3,1 milioane conexiuni).
În ceea ce privește infrastructura de acces la utilizatorii finali, la sfârșitul anului 2015 se remarcă creșteri constante în cazul conexiunilor FTTH, care au atins nivelul de 428 mii (+196%) și ale conexiunilor prin radio, satelit, rețele mobile, care au crescut până la 144 de mii (+151%). În același timp, ca urmare firească a modernizării rețelelor de fibră optică și a investițiilor operatorilor în noi tehnologii, scad cu peste 5% conexiunile xDSL și cele care utilizează tehnologiile FTTx cu acces la utilizatorul final prin cablu UTP/FTP, dar acestea continuă să dețină cea mai mare pondere în numărul total de conexiuni de acces la internet în bandă largă – conexiunile FTTx cu acces prin cablu UTP/FTP – 50%, respectiv de cele prin xDSL – 23%.
Evoluția telefoniei fixe
Utilizarea telefoniei fixeacontinuat să scadă pe parcursul anului 2015, înregistrându-se scăderi atât la nivelul numărului de linii de acces (-6%, până la 4,27 milioane) și, respectiv, la nivelul numărului de abonați (-6%, până la 3,71 milioane), cât și la nivelul traficului realizat de aceștia. La 31 decembrie 2015, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 locuitori era de 21,5%, iar rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 gospodării înregistra valoarea de 46,5%.
Traficul total de voce realizat prin intermediul rețelelor fixe a ajuns la 3,8 miliarde de minute în anul 2015, în scădere anuală cu 16%. Toate categoriile de trafic de voce au înregistrat scăderi: traficul către rețele publice fixe a scăzut cu 18% până la 2,5 miliarde de minute, traficul către rețele publice mobile s-a diminuat cu 14% până la valoarea de 1 miliard de minute, respectiv traficul internațional s-a redus cu 11% până la 286 milioane de minute.
În anul 2015, media lunară a traficului originat de la o linie de acces a fost de 1 oră și 12 de minute, mai puțin cu 10 minute față de valoarea medie din anul 2014, un apel având o durată medie de 3 minute și 6 secunde.
Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru semestrul II 2015 este realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicații electronice care au desfășurat activități comerciale în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015 şi va fi disponibil în curând pe www.ancom.org.ro.