X

Memoria phase-change a IBM poate face un iPhone mai rapid

In cursul noptii trecute IBM a anuntat dezvoltarea unei metode mult mai eficiente de a crea folosi procedura phase-change pentru a crea medii de stocare de date care sunt mult mai rapide decat cele RAM sau flash folosite in momentul de fata in calculatoare sau terminale mobile.

Phase-change memory, sau PCM, este un tip de mediu de stocare optic non-volatil, e functionand prin manipularea sticlei calcogenice, acelasi tip de tehnologie fiind folosit si pentru disk-urile Blu-Ray care sunt capabile sa stocheze zeci de GB de date.

Problema cu tehnologia actuala PCM sta in faptul ca ea are capacitate de stocare de date limitata si are costuri mari de productie, insa cei de la IBM au reusit sa tripleze capcitatea de stocare prin modificarea modului in care cristalele calcogenice reactioneaza la temperaturi ridicate, costul de productie fiind deasemenea redus.

Acest nou tip de memorie PCM are aplicatii extrem de variate, de la folosirea in calculatoare si pana la folosirea in terminale mobile, directorul centrului de cercetare al IBM sustinand ca sistemul de operare al unui smartphone ar putea porni in cateva secunde daca ar fi stocat intr-un mediu PCM.

For example, a mobile phone’s operating system could be stored in PCM, enabling the phone to launch in a few seconds.

Mai mult decat atat, mediile de stocare PCM nu pierd datele atunci cand sunt deconectate de la o sursa de energie, asa cum se intampla in cazul DRAM, si pot suporta pana la 10 milioane de cicluri de scriere, in comparatie cu un stick USB flash normal, care suporta doar 3000 de astfel de cicluri.

For example, PCM doesn’t lose data when powered off, unlike DRAM, and the technology can endure at least 10 million write cycles, compared to an average flash USB stick, which tops out at 3,000 write cycles.

Practic IBM a dezvoltat un mediu de stocare revolutionar care ar putea face iPhone-urile, calculatoarele, tabletele iPad si multe alte terminale mobile mult mai rapide, insa tehnologia trebuie perfectionata pentru a putea fi produsa in masa la costuri reduse.

This post was last modified on mai 18, 2016, 1:54 PM 13:54

Disqus Comments Loading...